Ziare.com

Regionalizarea: Modelul polonez ne obliga sa regandim sistemul fondurilor UE

Joi, 28 Martie 2013, ora 21:00

   

Regionalizarea: Modelul polonez ne obliga sa regandim sistemul fondurilor UE
Implementat corespunzator, modelul polonez de regionalizare ar putea aduce o lunga perioada de prosperitate Romaniei. Un asemenea proces implica insa reformarea totala a sistemului de fonduri europene si introducerea unui concept nou in administratia romaneasca: meritocratia.

Romania va fi impartita in opt regiuni de dezvoltare, iar procesul va incepe chiar din acest an. Desi ne aflam in cel de-al doisprezecelea ceas, prea putine aspecte se cunosc despre atributiile unui nou nivel administrativ: regiunea.

Polonia este considerata un model de succes in procesul de organizare administrativa, datorita ratei ridicate de absorbtie a fondurilor europene, posibila prin rolul pe care l-au jucat unitatile teritoriale de autoguvernare.

Cum au reusit? Polonezii nu s-au ferit de parteneriatele publice-private (PPP), au renuntat la nepotism in favoarea competitivitatii sectorului public si n-au lasat loc de interpretari in distributia competentelor intre regiuni, districte si comune. Sunt masuri care s-au dovedit de succes pentru imbunatatirea cadrului de guvernare multi-nivel si a politicii de dezvoltare regionala.

Afla care este planul de regionalizare a Romaniei si care sunt greselile polonezilor pe care nu trebuie sa le repetam, in continuarea articolului Regionalizarea: Modelul polonez ne obliga sa regandim sistemul fondurilor UE pe Business24.ro

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1045 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor