Romania a pierdut fonduri de 875 milioane de euro pentru drumuri si cai ferate

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 16:32
2602 citiri
Romania a pierdut fonduri de 875 milioane de euro pentru drumuri si cai ferate

Romania a renuntat in acest an la finantari europene nerambursabile in valoare de 875 milioane de euro, pentru a nu majora deficitul bugetar, ceea ce inseamna ca Ministerul Transporturilor a primit doar 8,5% din suma necesara pentru cofinantarea proiectelor pe bani europeni.

Tara noastra ar fi trebuit sa primeasca din fondurile nerambursabile de preaderare (programul ISPA), pentru proiecte de infrastructura, suma de 453 milioane de euro, insa au fost alocate doar 156 milioane, potrivit Gandul.

Ministerul a solicitat, pentru 2010, alocarea de la bugetul statului a 332 milioane de euro pentru cheltuieli neeligibile aferente fondurilor nerambursabile, insa nu au fost aprobate decat 28 milioane de euro, adica 8,5% din necesar.

Romania a depus pana acum, la Comisia Europeana, 41 de proiecte de infrastructura in valoare de 3,8 miliarde de euro, pentru a obtine finantari nerambursabile, dintre care au fost deja aprobate 20, insumand 1,1 miliarde de euro.

Cele mai importante proiecte sunt Autostrada Cernavoda - Constanta (403 milioane de euro), centura Constantei la nivel de autostrada (186 milioane de euro), reabilitarea DN 24, de la limita judetelor Galati si Vaslui si pana la Crasna, apoi pana la vama Albita (150 milioane de euro), a DN 1 H Zalau - Alesd (115 milioane de euro) si finalizarea digului de larg in Portul Constanta (140 milioane de euro).

UE finanteaza in cadrul Programului Operational Sectorial Transporturi (POS-T) 85% din valoarea proiectului. Suma reprezinta numai de costurile considerate eligibile, iar la acestea se adauga costurile legate de exproprieri de terenuri, mutarea utilitatilor (conducte de apa, de gaze, retele electrice sau stalpi de iluminat) si TVA, care trebuie suportate din bugetul national.

Conform calculelor, pentru un proiect de 100 milioane de euro, statul roman nu trebuie sa asigure doar cofinantarea de 15 milioane, ci trebuie ca sa aloce de la buget 60 sau 70 milioane de euro.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#fonduri europene, #drumuri cai ferate fonduri, #bani UE , #fonduri europene