Romania, acuzata ca-si bate joc de banii UE: Manastire istorica renovata "brutal" sa arate ca un castel Disney

Luni, 03 August 2015, ora 09:08
18069 citiri
Romania, acuzata ca-si bate joc de banii UE: Manastire istorica renovata "brutal" sa arate ca un castel Disney
Foto: Facebook/Basilica Maria Radna

Jurnalistii britanici acuza autoritatile romane ca au distrus arhitectura originala a bisericilor si monumentelor istorice din Transilvania, renovate cu fabuloasa suma de peste 100 de milioane de euro, bani provenind de la contribuabilii europeni.

De exemplu, impresionanta Manastire Maria Radna din orasul aradean Lipova a fost reabilitata cu 10 milioane de euro. Desi restaurarea ar fi trebuit sa pastreze splendoarea stilului baroc, monumentul arata acum ca un castel Disney contruit pe un teren neingrijit, scriu ziaristii de la The Telegraph.

Cu toate ca manastirea a fost inaugurata duminica, lucrarile nu sunt inca finalizate, asa ca in jurul monumentului zac gramezi de pietre si tigle, in timp ce alte materiale in stare destul de buna pentru a fi valorificate ar fi fost indepartate si vandute in Germania.

Manastirea din Romania renovata cu 10 milioane de euro - Papa Francisc a trimis un mesaj

Blocurile de beton au inlocuit piatra originala, iar pe acoperisul manastirii stralucesc acum tigle rosii, industriale, fiecare inscriptionata cu numele unei companii multinationale germane.

Maria Radna este una dintre zecile de biserici antice transilvanene, castele si fortarete care au fost "brutal" modernizate de catre autoritatile romane in ultimii cinci ani.

Toate fondurile - peste 100 de milioane de euro - au provenit din Programul de Dezvoltare Regionala al UE, adica din banii contribuabililor europeni.

Situatia este aceeasi in apoape toate cazurile: materialele originale sunt pur si simplu smulse de pe monumente si inlocuite cu materiale industriale produse in fabrici locale.

Fireste, muncitorii sunt tineri, prost platiti si lipsiti de experienta, subliniaza jurnalistii britanici. Ei arata ca, pentru restaurarea Cetatii Devei, muncitorii au fost adusi dintr-o inchisoare locala si obligati sa faca toata munca de reabiliatare.

Intre timp, banii circula intre reprezentantii administratiei locale si firmele controlate de prietenii acestora, se arata in articolul The Telegraph.

Pana acum, fondurile europene au fost investite in 18 biserici, iar inca 12 urmeaza sa fie renovate. Aproape toate constructiile istorice au fost criticate de catre specialistii in conservare la nivel mondial.

"Este un amestec dezastruos de coruptie si dorinta de a obtine cat mai multi bani de la UE pentru proiectele care cauzeaza aceste probleme", a explicat Hans Hedrich, cofondaturul Neuer Weg, o asociatie pentru conservare si patrimoniu mondial.

"Inseamna ca nimeni nu e interesat de cum arata monumentele si ce se distruge, ci doar de cati bani pot obtine pentru ei si firmele prietenilor lor", a continuat acesta.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#biserici reabiliate fonduri UE, #manastiri distruse fonduri UE , #fonduri europene
Comentarii
Poza Cob
Cob
rank 5
Cred ca acest articol se refera la activitatea Ministerului Culturi.