Romania, codasa la absorbtia fondurilor UE

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 09:03
1198 citiri
Romania, codasa la absorbtia fondurilor UE

Romania nu poate cheltui banii europeni fiind codasa la absorbtia fondurilor UE. Motivele: functionari care se tem sa aprobe proiecte de milioane de euro, rambursari blocate si specialisti putini.

La sfarsitul anului trecut, doar doi functionari se ocupau de cele cateva zeci de dosare de rambursare, din bani europeni, a sumelor cheltuite de organizatii nonguvernamentale pentru pregatirea angajatilor romani, informeaza Evenimentul Zilei.

Desi legal ar fi trebuit facute in maximum 45 de zile, platile au intarziat nepermis de mult (chiar si pana la sase luni), astfel incat multi dintre cei care au derulat proiectele au ajuns sa nu mai aiba din ce sa traiasca.

In plus, multe dintre proiectele in baza carora ar fi putut fi atrase milioane de euro pentru dezvoltarea resurselor umane au fost blocate. Asta din cauza ca functionarii din institutiile statului "s-au temut sa dea cu subsemnatul pe documente ce contineau astfel de sume".

Atat sindicatele, cat si oficialii organizatiilor nonguvernamentale au cateva solutii pentru ca Romania sa invete sa foloseasca banii europeni, astfel incat sa nu mai ocupe, alaturi de Grecia, ultimul loc in Uniune la acest capitol.

"Pe de-o parte, am cerut Guvernului sa modifice ordonanta care prevede infiintarea Fondului National de Garantare, pentru a include si dezvoltarea resurselor umane. Asta, intrucat, odata girati de stat, cei care deruleaza proiectele ar putea sa obtina credite de la banci pentru a acoperi costurile acestor proiecte pana cand primesc de la stat banii europeni. (...)

Noi am fost nevoiti sa acoperim din bani proprii derularea proiectelor noastre, timp de a proape un an, doar pentru faptul ca pe rambursarile de fonduri de la stat lucrau doi functionari", a explicat presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Romania codasa fonduri europene, #Romania bani europeni, #Romania fonduri europene , #fonduri europene