Romania, ultima la atragerea fondurilor europene - raport

Marti, 14 Mai 2013, ora 20:52
3383 citiri
Romania, ultima la atragerea fondurilor europene - raport
Foto: cronicavj.ro

Romania este ultima tara din Europa Centrala si de Est in ce priveste atragerea de fonduri europene, cu o rata a platilor pe proiecte cu fonduri europene de doar 12 la suta, se arata intr-un raport al KPMG.

Intre cele 10 state membre UE, care provin din Europa Centrala si de Est, rata medie a platilor pe proiectele finantate de fonduri europene este de 44 la suta, potrivit raportului KPMG, publicat luni.

Perioada luata in calcul a fost 2007-2012, iar performerele sunt doua tari baltice, Estonia si Lituania, care au o rata a platilor de 59 la suta.

Romania este pe ultimul loc si in ce priveste rata de contractare - 70 la suta -, in comparatie cu o rata medie de 83 la suta a celor 10 tari din zona central-est europeana.

Bulgaria, de exemplu, are o rata de contractare de 100 la suta, dar o rata de plati de 34 la suta, oricum mult peste cea a tarii noastre. De mentionat ca cele doua tari au cea mai scazuta rata a platilor pentru fonduri europene, dar si cea mai mare diferenta intre rata de contractare si cea de plati.

Teodorovici, despre "directia foarte buna" a absorbtiei fondurilor: 80% in 2015 Interviu

In alta ordine de idei, Romania are al doilea PIB pe cap de locuitor dintre cele 10 tari, dupa Bulgaria, respectiv 6.169 de euro. Spre comparatie, Slovenia are de aproape trei ori mai mult - 17.254 de euro, iar media este de putin peste 11.000 de euro.

In perioada 2007-2013, Romaniei i s-au alocat fonduri in valoare de 23,53 de miliarde de euro, care reprezinta 17,9 la suta din PIB. Rata de plati de 12 la suta inseamna o suma de 2,78 de miliarde de euro proveniti din fonduri europene.

Romania, criticata dur de Bruxelles pentru proiectele cu fonduri europene (Video)

Cele 10 tari luate in calcul de KPMG, o companie americana de consultanta si audit, sunt Romania, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Cehia, Polonia, Estonia, Letonia si Lituania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Ministrul Investițiilor anunță că gradul de absorbție a fondurilor europene a ajuns la 97%: Se datorează unei coaliții stabile
Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunțat duminică după-amiază, 15 aprilie, că gradul de absorbţie a fondurilor europene în perioada 2014-2020 a ajuns la...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Romania ultima atragere fonduri europene, #fonduri europene Romania, #Romania codasa fonduri europene, #Romania rata plati fonduri europene, #Romania rata contractare fonduri europene , #fonduri europene