Romanii nu mai au bani sa plateasca avansul pentru fondurile europene

Miercuri, 18 Februarie 2009, ora 08:50
1512 citiri
Romanii nu mai au bani sa plateasca avansul pentru fondurile europene

Fondurile europene ar putea deveni un vis pentru persoanele care sperau sa le obtina, mai ales intr-un an al crizei, in conditiile in care doritorul trebuie sa vina intai cu banii lui sau ai bancii, iar conditiile de creditare sunt tot mai aspre.

"In jur de 90% dintre clientii nostri, firme care au semnat contracte de finantare pentru proiecte privind dezvoltarea rurala, agricultura si industrie alimentare, sunt in dificultate pentru a-si asigura partea de cofinantare", a spus Stefan Mitrache, directorul firmei de consultanta Agro Consult Proiect, pentru Cotidianul.

Pentru a demara un proiect finantat din banii UE, firmele trebuie sa convinga banca sa le acorde un credit echivalent cu jumatate din valoarea investitiei. Ulterior se semneaza si contractul pentru proiect.

Pentru ca dobanzile au crescut, iar euro a luat un avant considerabil, ratele devin si ele considerabil mai mari. Iar cum banii de la UE vin dupa ce omul a cheltuit 20% din banii lui, si nu vin toti odata, ci esalonat, tot mai putine firme mai spera sa poate beneficia de un astfe de ajutor

"Clientii nostri se gandesc sa mai astepte sa se regleze sistemul bancar. Poate ar trebui ca acestea sa gaseasca o formula convenabila, daca UE da jumatate gratis, ar putea si bancile sa scoata niste pachete atractive, sa dea acestor clienti o dobanda rezonabila sau o perioada de gratie.

Sau poate Guvernul sa incerce sa discute la Comisia Europeana sa micsoreze cota de cofinantare de la 50% la 30%", a spus Flori Marica, reprezentantul firmei Vladi Consulting.

Problemele au aparut in urma cu sase luni si sunt din ce in ce mai greu de rezolvat fara o relaxare a sistemului bancar.

Fondurile europene alocate Romaniei pentru proiectele de dezvoltare rurala, pentru perioada 2007-2013, se ridica la aproximativ 7,5 miliarde de euro.

Nici situatia proiectelor de dezvoltare regionala, ai caror beneficiari sunt autoritatile locale, nu este foarte buna, in situatia in care Guvernul va aloca autoritatilor locale prin bugetul pentru 2009 sume insuficiente derularii proiectelor.

Fermierii care au semnat contracte pentru bani europeni spun ca au mari probleme din cauza cursului de schimb valutar.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#fonduri europene, #cofinantare proiecte, #credite banci , #fonduri europene