Scoala Gimnaziala "Mihai Eminescu" din Zalau - o scoala de viitor sub egida Regio

Luni, 31 Martie 2014, ora 08:00
8649 citiri
Scoala Gimnaziala "Mihai Eminescu" din Zalau - o scoala de viitor sub egida Regio

Scoala "Mihai Eminescu", cea mai mare unitate de invatamant gimnazial din judetul Salaj, a fost reabilitata, extinsa si dotata prin programul Regio. Cei 1.322 de elevi, profesorii si cei care organizeaza activitati extracurriculare in incinta scolii beneficiaza, din anul 2011, de una dintre cele mai performante infrastructuri educationale din judet.

Unitatea de invatamant este unica in peisajul scolilor din judet datorita faptului ca are un pronuntat caracter multicultural. Astfel, in scoala exista trei sectii cu predare in limbi diferite: din cele 56 de clase, 38 au predare in limba romana, 9 in limba maghiara si 9 in limba germana (singura scoala din judet care are o linie de studiu in aceasta limba). 85 de cadre didactice (31 de invatatori si 54 de profesori calificati) asigura instruirea si formarea elevilor.

Cladirea a fost construita in centrul orasului, in anul 1965, cu o capacitate maxima de 50 de clase. Initial, aici a fost o scoala generala, trecand, ulterior, prin diferite forme de organizare: Liceu Pedagogic, Scoala Generala cu clase de aplicatii, Liceu de Chimie si Scoala Gimnaziala, in prezent.

"Intrucat, dupa 1989, numarul claselor a crescut continuu datorita numarului mare de elevi inscrisi, s-a ajuns ca, de exemplu, la data scrierii proiectului, sa fie 1.365 de elevi inscrisi si sa fie nevoiti sa inchirieze 8 sali de clasa de la alte unitati de invatamant. Nevoia de extindere, dar si de renovare era imperioasa", ne povesteste Simina Sampetrean, consilier in cadrul Serviciul Managementul Proiectelor din Primaria Municipiului Zalau.

Dotarile de azi, modernizarea invatamantului de maine

Reabilitarea scolii din fonduri Regio a aparut ca solutie la problemele semnalate in legatura cu ineficienta din punct de vedere energetic, slabele dotari materiale si din dorinta ca toti elevii ce apartin Scolii Gimnaziale "Mihai Eminescu" sa isi desfasoare activitatea in aceeasi locatie.

Proiectul, demarat in 2009, a fost primul contract Regio semnat in municipiul Zalau. Lucrarile au durat 18 luni si au vizat supraetajarea cladirii prin mansardare, fara a fi uitate consolidarea rezistentei cladirii si reabilitarea instalatiilor de incalzire, a celor electrice si a celor sanitare.

In ceea ce priveste dotarile, cele 9 sali de clasa nou create, printre care si un laborator de informatica, beneficiaza de mobilier nou, table magnetice si echipamente IT si de comunicatii de ultima generatie.

Ca urmare a implementarii proiectului, a crescut eficienta termica a cladirii (de la clasa energetica F, la clasa B), s-au redus costurile la utilitati si intretinere cu peste 10%, iar cheltuielile cu inchirierea de sali de clasa de la alte institutii de invatamant au disparut, realizandu-se o economie de 11.790 lei/an.

In momentul de fata, scoala dispune de o sala si un teren de sport, o biblioteca, 5 laboratoare (de chimie, fizica, biologie si doua laboratoare de informatica), o sala de festivitati, un cabinet logopedic, un cabinet de consiliere scolara si o capela.

"Fabrica de genii"

Scoala este cea mai buna unitate de invatamant din localitate si printre primele din judet. Numai in 2013 au fost 20 de participari la faza nationala a olimpiadelor si concursurilor scolare, cu un premiu I, 2 premii speciale si o mentiune. Anul trecut, 11 dintre absolventi au incheiat toti cei patru ani de gimnaziu cu media 10.

In momentul actual, in cadrul scolii, spatiul permite gazduirea de numeroase programe si proiecte educationale extrascolare si extracurriculare (dintre care un proiect multilateral Comenius cu rol de coordonator). Tot aici se desfasoara activitatea claselor de excelenta, dar si cursurile de perfectionare la care participa profesorii si invatatorii din judet. In ceea ce priveste olimpiadele scolare anuale, majoritatea acestora, dar mai ales cele la limba si literatura romana si matematica, precum si organizarea centrelor de testareau loc tot in Scoala "Mihai Eminescu".

Proiectul "Supraetajare si reabilitare termica Scoala Generala 'Mihai Eminescu' din Municipiul Zalau" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013 si implementat in Regiunea de dezvoltare Nord-Vest. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 3 - Imbunatatirea infrastructurii sociale si are o valoare totala de 2.839.415 lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 2.154.342 de lei.

Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#reabilitare scoala Galati, #fonduri Regio scoala Galati , #fonduri europene