Servicii sociale mai bune pentru persoanele varstnice si cu handicap din Slobozia - prin Regio

Joi, 13 Martie 2014, ora 08:00
3736 citiri
Servicii sociale mai bune pentru persoanele varstnice si cu handicap din Slobozia - prin Regio

Persoanele cu dizabilitati din judetul Ialomita beneficiaza de servicii specializate de ingrijire si asistenta furnizate in cadrul Centrului de Ingrijire si Asistenta Slobozia.

Regio a finantat construirea unui nou imobil, anexat centrului social existent, unde se organizeaza activitati de recuperare pentru persoanele rezidente si in care functioneaza centrul de zi pentru persoanele varstnice din municipiu, care ofera servicii unui numar de aproape 400 de persoane varstnice din municipiul Slobozia.

Populatia judetului Ialomita sufera un fenomen accentuat de imbatranire, persoanele varstnice reprezentand aproape 21%, dintre acestia, 8,5% sunt numai in municipiul Slobozia. Totodata, pe fondul saracirii populatiei, a crescut foarte mult fenomenul de abandon al batranilor in institutii de asistenta, in spitale sau la domiciliu.

Avand in vedere aceste fenomene, prezenta unui singur serviciu de zi destinat acestei categorii de persoane din municipiul Slobozia - Centrul Comunitar pentru Persoane Varstnice, era insuficient in raport cu cererile venite din partea acestor persoane, ceea ce a condus la propunerea de infiintare a unui Centru de zi pentru pesoanele varstnice, in municipiul Slobozia.

Un proiect pentru imbunatatirea serviciilor sociale

Proiectul, implementat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Ialomita, cu sprijinul Consiliului Judetean Ialomita, a fost finalizat in toamna anului 2013, fiind derulat pe o perioada de doi ani. Acesta a constat in reabilitarea termica a vechiului centru si in construirea unei cladiri in regim P+1, legata de cea veche printr-o pasarela la nivelul etajului 1. Etajul noii cladirii a devenit parte componenta a Centrului de Ingrijire si Asistenta Slobozia, aici fiind amenajate cabinete de recuperare, sali multifunctionale si grupuri sanitare.

Proiectul a asigurat dotarea spatiului cu mobilier specific (birouri, canapele, biblioteca, rafturi, mese, scaune), aparatura electronica (TV tip plasma, DVD player, combine audio), sisteme PC, jocuri pentru activitatile destinate persoanelor rezidente, carti de literatura etc.

La parterul noului imobil, destinat persoanelor varstnice din Slobozia, este organizat un Centru de zi. Aici exista 2 spatii mari pentru activitati, unul dintre ele avand inclusa o mica bucatarie cu aragaz, frigider, cuptor cu microunde, filtru de cafea. Pentru sali s-au achizitionat piese de mobilier, televizoare, sisteme PC, jocuri diverse si o mica biblioteca.

Atat etajul, cat si parterul dispun de terase largi, amenajate cu mese si scaune, unde, in perioadele calduroase ale anului, se desfasoara activitati in aer liber.

Mai multe servicii, pentru cat mai multi beneficiari

Etajul noii cladiri, folosit zilnic de cei 141 de rezidenti ai Centrului, are 2 cabinete pentru specialistii in recuperare (psiholog, psihopedagog, logoped etc.) si 2 sali multifunctionale: prima gazduieste activitatile de ergoterapie (terapie prin activitati manuale) si intalnirile de grup, iar cealalta este destinata intalnirilor de familie.

Parterul este in permanenta animat. Batranii din municipiu si-au gasit aici refugiul si linistea, un loc unde sa se intalneasca si sa participe la activitatile organizate: socializare, jocuri de sah, rummy, table, jocuri de grup/cunoastere, comunicare, relationare; activitati de informare (prin lectura zilnica a presei si a publicatiilor existente, urmarirea programelor radio si tv, accesarea internetului) ; terapie ocupationala (realizarea de goblenuri, tricotaje, alte activitati manuale) ; activitati de asistenta si consiliere (sociala, psihologica, juridica, medicala, spirituala, de mediere a conflictelor) ; educatie pentru sanatate; grupuri de discutii, dezbateri pe diferite teme.

Proiectul "Extindere, reabilitare termica si dotare Centru de Ingrijire si Asistenta, municipiul Slobozia, judetul Ialomita" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013 si implementat in Regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 3 - Imbunatatirea infrastructurii sociale si are o valoare totala de 3.446.360 lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 2.734.905 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#centru batrani Slobozia fonduri europene Slobozia, #fonduri europene batrani, #fonduri Regio batrani , #fonduri europene