Teodorovici (PSD) il acuza de dezinformare pe ministrul Nica, iar Tudose stie: Sa nu mai mintim poporul!

Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 17:55
9349 citiri
Teodorovici (PSD) il acuza de dezinformare pe ministrul Nica, iar Tudose stie: Sa nu mai mintim poporul!
Foto: Facebook / Eugen Teodorovici

Senatorul PSD, Eugen Teodorovici, i-a acuzat de dezinformare pe premierul Mihai Tudose si pe ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, care au discutat, la inceputul sedintei de guvern de miercuri, despre faptul ca Romania va cheltui doua miliarde de euro din fonduri europene pana la finele anului.

Teodorovici a subliniat ca banii nu sunt inca disponibili.

"Domnul ministru in functie spunea ceva de doua miliarde de euro disponibile pana la finalul acestui an. Disponibil inseamna ca poti cheltui acele doua miliarde de euro si dansul vorbea catre interlocutorul lui, care stia la fel de multe ca si domnia sa, de faptul ca semneaza sau ca a semnat contracte de finantare", a afirmat Teodorovici, care a aratat ca, de fapt, acesti bani vor putea fi utilizati abia cand vor fi atribuite contractele de achizitie, adica peste cateva luni sau chiar ani.

"Le spun celor doi actori ai acestei piese de teatru ca a semna un contract de finantare este un pas neimportant. Ceea ce conteaza este contractul de achizitie publica. Cand atribui un contract de achizitie, de atunci poate curge plata si acele doua miliarde pot fi cheltuite.

Intre momentul invocat de ministrul Fondurilor Europene, de semnare a unui contract de finantare, si pana se semneaza contractul de atribuire dureaza luni, poate chiar ani de zile. Asa ca aia doua miliarde sa inteleg de la domnul ministru ca vor ramane neutilizati pana la final de an", a continuat Teodorovici.

In opinia sa, ministrul Fondurilor Europene ar trebui sa vorbeasca despre problemele reale pe care le are Romania in ceea ce priveste accesarea de fonduri comunitare.

"Sa nu mai mintim poporul! Oamenii, daca nu cunosc unele lucruri, nu inseamna ca tu ai dreptul sa vii sa dezinformezi. Or, primul-ministru a fost dezinformat prin ceea ce i-a spus ministrul Fondurilor Europene. Dar trebuie sa spun foarte clar ca banii europeni intrati in Romania in acest an si anul viitor sunt mare parte din ei pentru proiectele fazate, cele fazate in 2014, nu mai tarziu. Acestia sunt banii europeni care intra astazi in tara.

Ministrul Fondurilor Europene sa vorbeasca despre riscul de neacreditare, sa va dea public concluziile ultimei reuniuni cu cei de la Comisia Europeana pe probleme mari de infrastructura, vedeti acolo care sunt riscurile.

Sistemul nostru auditat de Comisia Europeana risca sa primeasca nota 2 din 5, ceea ce arata un risc ridicat, deci sa spuna care sunt problemele reale", a mai sustinut senatorul PSD.

De la ce a pornit scandalul

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a anuntat, miercuri, ca impreuna cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a aprobat finantarea primei etape din planul national de debirocratizare.

"Cu sprijinul colegilor din Guvern am publicat astazi calendarul finantarilor europene si, pana la sfarsitul acestui an, avem 2 miliarde de euro disponibili si o sa va dau cateva exemple.

Impreuna cu doamna ministru Dan, astazi, (...) am aprobat finantarea primei etape din planul national de debirocratizare. Aici MAI va derula un proiect prin care toata comunicarea in ceea ce inseamna obtinerea avizelor pentru certificatele de casatorie, divort, nastere va fi in regim electronic si nu vom mai chinui populatia sa se deplaseze la ghiseu", a declarat Marius Nica, la inceputul sedintei de guvern.

El a mai anuntat ca, impreuna cu vicepremierul Paul Stanescu, cu ministrul Sanatatii, Florian Bodog, si cu ministrul Educatiei, Liviu Pop, va fi lansata finantarea pentru reabilitarea/ modernizarea creselor, gradinitelor si scolilor si pentru dotarea si modernizarea tuturor ambulatoriilor din tara.

"De asemenea, investitii in aeroporturi, in infrastructura aeroportuara - pana la sfarsitul anului. Este un semn ca acest Guvern trateaza cu prioritate fondurile europene", a adaugat Nica.

El a mai spus ca saptamana viitoare va fi prezentat un plan de simplificare si de accelerare a procesului de obtinere a finantarii.

Totodata, premierul Mihai Tudose l-a felicitat pe ministrul Nica pentru ceea ce incearca sa faca. "E o noutate extraordinara ceea ce incercati sa faceti si jos palaria", i-a transmis Tudose lui Nica.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Teodorovici Nica Tudose fonduri europene , #fonduri europene
Comentarii
Poza VBEUL
VBEUL
rank 2
Somnul natiunii, naste monstri.