Turnu Rosu: o scoala moderna de nota... Regio

Miercuri, 26 Februarie 2014, ora 08:00
3587 citiri
Turnu Rosu: o scoala moderna de nota... Regio

Scoala cu clasele I-VIII "Matei Basarab" din Turnu Rosu a fost renovata, reabilitata termic, extinsa si dotata cu sprijinul unei finantari de 2,8 milioane de lei obtinuti prin Regio. Cei aproximativ 300 de copii care invata aici se bucura acum de conditii foarte bune pentru desfasurarea unui proces de invatamant demn de secolul XXI.

Cladirea scolii "Matei Basarab" a fost construita la inceputul secolului al XIX-lea de austro-ungari, ca punct vamal intre Ardeal si Tara Romaneasca. Scoala, singura unitate de invatamant in regim normal din localitate, are 3 clase de gradinita, 5 de prescolari si 4 de gimnaziu si este frecventata de copiii din Turnu Rosu si de 22 de elevi din comuna Sebesul de Jos, acestia din urma avand la dispozitie un microbuz special pentru transport.

Ultimele lucrari de consolidare a cladirii scolii au fost facute in urma cu 50 de ani, astfel incat unitatea de invatamant avea clase putine, dotari minime, mari deficiente la sistemele sanitare si electrice, iar din punct de vedere termic era in totalitate dependenta de centrala scolii pentru educatie incluziva din vecinatate.

Bani europeni pentru performante romanesti

Ideea reabilitarii scolii din fonduri Regio s-a nascut in 2006, din nevoia reala de a asigura conditii decente de invatamant copiilor din Turnu Rosu. Contractul de finantare a fost semnat in anul 2008, iar lucrarile s-au incheiat in toamna anului 2011, perioada in care copiii au fost nevoiti sa invete in schimburi, in incinta muzeului sau a altor institutii locale.

"Au fost multe discutii si nemultumuri din partea copiilor si a parintilor, dar, in final, toti au inteles ca era singurul mod in care puteam sa le oferim o scoala cu conditii net superioare celor de pana atunci", isi aminteste Stelian Istrate, primarul comunei Turnu Rosu.

Pe durata lucrarilor, cladirea a fost consolidata, cu ajutorul unor grinzi suplimentare de sustinere, si reabilitata termic, astfel incat eficienta energetica a scolii a crescut cu 30%. Au fost inlocuite instalatiile electrice, s-a facut racordarea la retelele de gaz si la apa si s-au inlocuit grupurile sanitare. A fost achizitionata o centrala termica, pentru ca scoala sa poata avea independenta energetica, si s-a montat o instalatie de paratraznet.

A fost inlocuita toata tamplaria, a fost reparat acoperisul, iar mansarda a fost reamenajata, astfel incat sa poata adaposti un laborator de specialitate. Tot din fondurile alocate prin proiect a fost imprejmuita curtea scolii si s-au amenajat caile de acces, spatiul destinat autovehiculelor, terenul de oina existent si sala de sport.

Proiectul a avut in vedere si dotarea cu mobilier a 6 sali de clasa, a 2 laboratoare si a cancelariei. A fost achizitionat mobilier nou atat pentru clasele din ciclul primar, cat si pentru cele din ciclul gimnazial (banci, scaune, dulapuri, catedre, table scolare). Au fost dotate cu mobilier si aparatura laboratoarele de chimie si informatica si au fost cumparate echipamente de prevenire si stingere a incendiilor pentru spatiul ce adaposteste centrala termica si laboratorul de informatica.

Proiectul "Reparatii scoala si amenajare centrala termica la Scoala cu clasele I-VIII 'Matei Basarab' comuna Turnu Rosu, jud. Sibiu" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013 si implementat in Regiunea de dezvoltare Centru. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 3 - Imbunatatirea infrastructurii sociale si are o valoare totala de 2.946.608 lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 2.191.026 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#fonduri Regio scoala, #reabilitare scoala Turnu Rosu , #fonduri europene