Ziare.com

TV Ziare.com: Cum sa accesam mai multe fonduri europene?

de Livia Stroie
Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 16:10

   

TV Ziare.com: Cum sa accesam mai multe fonduri europene?
Autoritatile locale trebuie sa primeasca asistenta tehnica direct de la CE pentru accesarea fondurilor europene, pentru ca Guvernul nu reuseste sa acorde aceasta asistenta, a declarat europarlamentarul Ramona Manescu, la TV Ziare.com.

Europarlamentarul a depus, in PE, un proiect legislativ care prevede ca asistenta tehnica pentru accesarea fondurilor europene sa fie acordata direct catre autoritatile locale, iar Comisia Europeana sa se concentreze mai mult pe dezvoltarea regiunilor statelor membre.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Ramona Manescu.

Initiativa legislativa ar urma sa fie adoptata in Parlamentul European pana la sfarsitul anului, precizeaza Manescu.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/ angajat. Afla mai multe AICI!

"Trebuie sa aducem de partea autoritatilor locale Comisia Europeana. CE a incercat sa nu se bage foarte mult peste statele membre ca sa nu creada ca sunt controlate. Pe de alta parte, lasand la latitudinea statelor membre sa gestioneze aceste fonduri, s-a ajuns in situatia in care cel putin in Romania in 2009 nu s-a gestionat nimic sau s-a gestionat foarte prost", a declarat Manescu, la TV Ziare.com.

Europarlamentarul adauga ca, in ceea ce priveste fondul social europen, desi Romaniei i s-au acordat 4,4 miliarde de euro pentru 2007-2013, in 2009 Romania nu a cerut decat 1.084 milioane de euro, iar concret nu au fost alocate decat 330 de milioane, adica doar 9% din suma totala.

"Este o rata foarte mica de accesare a fondurilor europene, este o rata scazuta si tocmai de aceea suntem considerati codasi in acest domeniu", explica Ramona Manescu.

Banii alocati prin fondul social european puteau fi folositi pentru recalificarea muncitorilor disponibilizati, dupa ce numeroase firme s-au inchis in urma crizei economice.

De ce nu suntem in stare sa accesam fondurile europene?

Problema, in cele mai multe cazuri, sta in procedurile complicate de accesare a fondurilor, dar si in faptul ca autoritatile locale, care au cea mai mare nevoie de aceste fonduri, nu sunt destul de bine informate.

Avand in vedere ca asistenta tehnica acordata de CE intervine doar la nivelul guvernelor nationale, primarii din orase sau comune nu beneficiaza de asistenta sau devin dependenti de autoritatile de la Bucuresti, unde se lovesc de birocratie.

"Suntem codasi pentru ca autorittile locale nationale nu au capacitatea administrativa de a depune suficient de multe proiecte bune si aceste proiecte in final sa fie aprobate. Autoritatile locale din acele zone stiu cel mai bine care sunt problemele, care sunt nevoile", a declarat Manescu.

Informatiile despre modalitatea de accesare a fondurilor exista, spune Manescu, insa acestea nu ajung la beneficiarul final, pentru ca asistenta, la nivel local, este "diluata".

"Am cerut Comisiei Europene sa acorde asistenta directa autoritatilor locale. In momentul de fata acorda o asistenta diluata autoritatilor nationale, iar asistenta tehnica nu ajunge la autoritatile locale. (...) Cunosc foarte multi primari, oamenii aceia chiar doresc sa depuna proiecte pentru comunitati si mi se pare util sa primeasca aceasta asistenta direct de la sursa si sa nu mai stea sa se ploconeasca la centru pentru cateva informatii", conchide Manescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1525 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor