UE va accelera finantarea proiectelor privind dezvoltarea regionala

Luni, 24 Noiembrie 2008, ora 18:09
1120 citiri
UE va accelera finantarea proiectelor privind dezvoltarea regionala

Comisa Europeana pregateste un plan de relansare economica care va cuprinde si masuri de accelerare a platilor pentru fonduri destinate dezvoltarii regionale si ajutarii insertiei profesionale.

Aceste fonduri, care permit cofinantarea proiectelor in cadrul politicii de coeziune a UE, reprezinta "un element-cheie" al acestui plan, pentru ca "accelerand aceste plati, se restabileste incredere, avand in vedere ca lipsa de incredere este acum o mare problema", a declarat luni Dennis Abbott, purtator de cuvant al Comisiei pentru politica regionala, citat de AFP.

Oficialul european nu a precizat despre ce suma este vorba, dar analistii din piata estimeaza ca ar fi vorba de sase-sapte miliarde de euro.

Comisia va anticipa astfel platile care ar trebui sa intervina la sfarsitul perioadei bugetare 2007-2013 - adica in 2013, chiar 2014 - odata realizate proiectele. Suma totala a politicii de coeziune UE pentru aceasta perioada este de 348 miliarde de euro.

Banii provin de la Fondul european de dezvoltare regionala, care sustine realizarea infrastructurilor si investitiilor in productiile care creeaza locuri de munca, si din Fondul social european, care finanteaza proiecte de insertie profesionala si de formare.

Comisia a dat deja 5% "avans" din aceste fonduri tututor statelor membre in 2007 si 2008. Pentru 2009, ea prevede acordarea a inca 2% avans doar "noilor" state membre, care au aderat la UE dupa 2004.

In cadrul planului de relansare, se pune problema de a acorda acum circa 4% avans noilor state din Europa Centrala si de Est. "Vechile" state membre beneficiaza si ele de un avans - insa mai redus, poate "intre 2-2,5%", potrivit sursei citate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#Comisia Europeana, #UE, #finantare, #dezvoltarea regionala , #fonduri europene