Zona Promenadei din Braila - un spectacol cotidian regizat de Regio

Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 08:00
3446 citiri
Zona Promenadei din Braila - un spectacol cotidian regizat de Regio

Un simbol al Municipiului Braila, zona de promenada cunoscuta si sub denumirea de Esplanada Dunarii este dominata de ansamblul de fantani cinetice realizate de sculptorul Constantin Lucaci, considerat unul dintre cei mai importanti sculptori contemporani dupa Constantin Brancusi. Prin Regio, administratia Municipiului Braila a reusit sa redea locuitorilor unul din locurile de promenada preferate si sa repuna in drepturi opera unui maestru al sculpturii romanesti.

Constantin Lucaci, sculptor in otel inoxidabil, a construit ansamblul de fantani cinetice in perioada 1986-1989, prin exploatarea suprafetei de inox polizate, cultivand efectul miscarii, sonoritatii si usii deschise imaginatiei fiecarui privitor, realizand o sculptura de integrare urbana care imbina traditia antica, renascentista si iluminista a jocurilor de apa.

Acasa langa Dunare...

Proiectul a inceput in luna mai 2011 si este preconizat sa se incheie la inceputul anului 2014. Lucrarile s-au desfasurat pe mai multe planuri, astfel incat toate elementele urbane, monumentale si peisagistice ale zonei sa fie repuse in drepturi.

"Starea de degradare a acestei zone era evidenta, iar fantanile, care erau principala atractie, abia reuseau, prin profesionalismul muncitorilor care le ingrijeau sa functioneze la anumite evenimente ale municipiului. In momentul in care a aparut oportunitatea finantarii reabilitarii acestei zone totul a intrat in linie dreapta. Noi aveam datoria morala sa protejam opera maestrului Constantin Lucaci, fiind printre putinele municipii inzestrate de acesta", ne-a declarat dl. Aurel Simionescu, primarul Municipiului Braila.

Platformele pietonale (pavajele, treptele si contratreptele), cu o suprafata totala de aproximativ 5.000 mp au fost reabilitate, iar spatiile de odihna si recreere au fost dotate cu banci si jardiniere din beton armat monolit, placate cu lemn. S-a refacut instalatia electrica, precum si cea de apa si canalizare. Zona verde, cu o suprafata de peste 6.000 mp, a fost total refacuta prin plantarea de arbori si plante decorative si s-a pus la punct un sistem de irigatii modern, prevazut cu senzori de ploaie, care sa asigure apa necesara supravietuirii si cresterii gazonului si a plantelor. In zona de Esplanada s-au montat 2 panouri de informare pentru accesul larg al cetatenilor la informatii de interes public.

Cel mai important aspect al acestui proiect l-a constituit reabilitarea ansamblului aferent celor trei fantani cinetice (in trepte, dreptunghiulara si rotunda). In acest sens s-a realizat un planseu suplimentar inclinat pe care sa se scurga apa, s-au remediat fisurile aparute si s-a refacut impermeabilizarea zonelor care au rol de cuve de apa.

Sistemul hidraulic si instalatiile aferente celor 3 cuve cu jocuri de apa au fost refacute si s-a pus la punct echipamentul de comanda pentru sincronizarea jeturilor de apa cu jocurile de sunete si lumini. Instalatia de sonorizare, alcatuita din 18 difuzoare amplasate pe stalpii de iluminat public, asigura sonorizarea ambientala pe o suprafata de 6.000 mp in zona fantanilor.

Ansamblul maestrului Lucaci a fost completat, dupa 22 de ani, prin amplasarea, la baza zonei de Esplanada, a ultimului element, o sculptura stilizata. Intrebat ce reprezinta aceasta, artistul a intrebat "Dumneavoastra ce credeti ca este? Este ce vedeti, eu, prin piesele mele, nu limitez imaginatia nimanui dand o denumire!"

Sculptura ar fi trebuit sa fie montata, in 1989, la capatul dinspre Dunare al ansamblului cinetic, dar, din pricina grabei cu care s-a facut atunci inaugurarea fantanilor, a fost abandonata.

"In vizitele mele pe santier, intr-o zi mohorata, am fost abordata de o doamna trecuta de mult de prima tinerete, care probabil vazandu-ma vorbind cu muncitorii si-a inchipuit ca am legatura cu ce s-a intamplat acolo. Cu ochii umbriti de lacrimi, mi-a spus 'Draga mea, mirosul de acasa doar aici, la Dunare, il simt, copiii m-au luat in tari straine, sa-mi fie mai bine, dar nu e asa. Pe unde am fost, orice am vazut, ce avem noi aici si cum vad acum ca se pastreaza, nu am vazut nicaieri. Bravo voua, ca stiti sa pastrati!' ", isi aminteste Marilena Ilie, managerul de proiect.

Un proiect de succes pentru un oras mai frumos

In municipiul Braila, Esplanada a fost mereu cea mai frecventata zona de promenada, chiar si in momentul in care starea de degradare era maxima. Acum, locuitorii municipiului si turistii au la dispozitie un spatiu de promenada reabilitat cu materiale de calitate, cu un ansamblu de fantani cinetice impodobit cu o suita de fascicule luminoase care strabat perdeaua de apa pe ritmul muzicii si cu zone verzi toaletate si intinerite. Proiectul Regio a resit sa asigure spatiul natural ideal pentru ca opera maestrului Constantin Lucaci sa fie pusa in valoare la adevaratul sau potential.

Proiectul "Reabilitarea zonei de promenada cuprinsa intre strada Calea Calarasilor si Faleza Dunarii" este finantat prin Regio - Programul Operational Regional 2007-2013 si implementat in Regiunea de dezvoltare Sud-Est. Proiectul a fost depus in cadrul Axei Prioritare 1 - Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor-poli urbani de crestere si are o valoare totala de 14.281.665 lei, din care cofinantarea de la Uniunea Europeana a fost de 10.374.005 lei.

Acesta este unul din cele 3.500 de proiecte finantate prin Regio, in toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraselor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri si promovarea si restaurarea obiectivelor turistice din Romania. Pe pagina www.inforegio.ro puteti consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finantate prin Regio- Programul Operational Regional 2007-2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#reabilitare promedada Braila, #fonduri Regio Braila , #fonduri europene