Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Obiectivele turistice din Moldova, promovate pe banii UE (Video)

Joi, 24 Februarie 2011, ora 23:13
2932 citiri
Obiectivele turistice din Moldova, promovate pe banii UE (Video)
Foto: Arhiva

Asociatia Infoturism a prezentat, joi, in cadul unei conferinte de presa, lansarea proiectului "Promovarea online si offline a obiectivelor naturale si antropice cu potential turistic major, zona Nord-Est".

Proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regionala in cadrul axei prioritare 5, dezvoltarea durabila si promovarea turismului, si a domeniului de interventie 5.3, promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica. El este sprijinit de Guvernul Romaniei si de Ministerul Dezvoltarii si Turismului.

Este primul proiect de acest gen realizat pe o zona majora geografica din Romania (Moldova), urmand ca in urmatorii ani sa se extinda si in regiuni ca Maramures sau Transilvania.

Proiectul are ca scop promovarea unor obiective turistice mai putin cunoscute, dar cu potential, din zona Moldovei.

In cadrul proiectului sunt incluse 70 de astfel de resurse turistice, inclusiv elemente geomorfologice, rezervatii naturale, peisaje, zacaminte minerale, lacuri si baraje, situri arheologice, obiective etnografice, monumente religioase si culturale, case memoriale, muzee, elemente de folclor si arta populara si obiective balneoclimaterice.

De exemplu, dupa cum a explicat Traian Badulescu, consultant de turism, nu va fi promovata cetatea Sucevei, pentru ca este deja un obiectiv turistic destul de cunoscut. In schimb vor fi promovate obiective turistice ca Pietrele Doamnei din masivul Rarau, lacul de acumulare Izvorul Muntelui, cetatea dacica de la Batca Doamnei sau cetatile dacice de la Stancesti.

Se doreste o promovare atat online cat si offline a acestor obiective turistice. Proiectul isi propune sa creasca numarul de turisti in zona (cu 5-15% fata de numarul de turisti in 2009) prin ridicarea nivelului de cunoastere a resurselor turistice din Moldova.

Proiectul se va desfasura pe o durata de 12 luni.

Implementarea proiectului

Stelian Mitu, managerul acestui proiect, a explicat etapele prin care va fi implementat programul. In mediul online va fi creat portalul www.infoturism-moldova.ro, un "one stop shop" care va centraliza cele mai importante date despre resursele turistice din Moldova. Acest portal va rezolva o problema mare a turismului romanesc, faptul ca nu exista o sursa unitara de informatii.

Despre site-ul www.infoturism-moldova.ro, Traian Badulescu a declarat in cadrul conferintei ca: "agentiile de turism vor avea un plus de creativitate consultand acest site si sunt sigur ca acest site va constitui un fel de ABC pentru turisti si pentru tour operatori si sper ca aceste proiecte se vor implementa pentru toate regiunile tarii".

"Pentru straini ecoturismul constituie un trend si ei vor sa fie informati, ei n-or sa stea sa caute o mie de ani internetul cand au la dispozitie alte site-uri, din alte tari, care promoveaza mult mai concret obiectivele. Inforturism va acoperi acest gol. La ora aceasta sunt promovate cateva obiective dar disparat", a mai declarat Traian Badulescu.

Stelian Mitu a explicat ca se estimeaza ca portalul va avea 1.000 de vizitatori pe zi, din care "o cincime cel putin vor merge sa vada cel putin un obiectiv turistic".

Cat despre promovarea offline, Stelian Mitu a precizat ca se va face prin distribuirea de cataloage si CD-uri de prezentare a obiectivelor catre agentiile turistice din tara si promovarea lor in cadrul unor targuri de turism.

Pusi in fata vesnicei intrebari "Cu infrastructura ce facem?", Stelian Mitu si Traian Badulescu si-au exprimat amandoi speranta ca in momentul in care din ce in ce mai multi turisti vor fi interesati de obiectivele respective, in paralel se vor dezvolta si drumuri mai bune si agentii economici vor fi interesati sa investeasca in acea zona.

Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 1 milion de lei, din care valoarea totala eligibila este de aproape 735 de mii de lei.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#turism Moldova, #potential turistic Moldova, #Moldova turism proiect, #Infoturism Moldova , #fonduri turism