Statul incearca sa obtina fonduri UE pentru autostrada Transilvania

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 22:25
2468 citiri
Statul incearca sa obtina fonduri UE pentru autostrada Transilvania

Data fiind lipsa fondurilor de la buget pentru continuarea lucrarilor la Autostrada Transilvania Brasov - Bors, parte din A3, statul analizeaza in prezent posibilitatea finantarii din fonduri UE a sectorului cuprins intre Brasov si Targu Mures, potrivit lui Mircea Pop, directorul general al CNADNR.

Sectorul este format din trei tronsoane, respectiv Brasov - Fagaras, Fagaras - Sighisoara si Sighisoara - Tg. Mures, avand o lungime totala de 161 de kilometri.

Autostrada Transilvania nu face parte din niciun culoar paneuropean de transport, pentru care sa se poata obtine o finantare nerambursabila de 85% prin fondurile de coeziune.

Tronsonul Campia Turzii - Targu Mures, cu o lungime de 36 de kilometri, a fost insa inclus, in primavara anului trecut, in reteaua principala de transport european TEN-T (Core Network), pentru care se poate obtine o finantare nerambursabila de 20%.

Momentan, la Autostrada Transilvania nu se mai lucreaza deloc, singurul tronson teoretic in lucru fiind cel cuprins intre Suplacu de Barcau si Bors, cu o lungime de 64 de kilometri, executat de Bechtel.

"In contextul in care alocarea bugetara aferenta anului 2012 pentru obiectivul de investitii Autostrada Brasov - Cluj - Bors a fost insuficienta sustinerii programului de lucrari aprobat, antreprenorul Bechtel a redus constant ritmul lucrarilor", a precizat directorul general al CNADNR.

De altfel, la finele lunii noiembrie 2012, CNADNR datora companiei americane 182 de milioane de lei.

Dupa renegocierea contractului de catre statul roman, in 2011, Bechtel mai are in lucru tronsonul Suplacu de Barcau - Bors (stadiu de executie de 51%) si ar mai trebui sa finalizeze tronsonul Campia Turzii - Gilau, la care mai are de executat un pod peste raul Somesul Mic, care sa faca legatura cu sectorul Gilau - Nadaselu, de 8,7 kilometri.

In cazul acesteia din urma, procedura de atribuire a contractului de executie, castigat initial de UMB Spedition, a lui Dorinel Umbrarescu, a fost suspendata, in urma unei contestatii.

"In ceea ce priveste termenele de finalizare a tronsoanelor Suplacu de Barcau - Bors si Campia Turzii - Gilau, cat si data inceperii lucrarilor pe sectorul Gilau - Nadaselu, acestea vor fi stabilte in functie de prevederile bugetare din anul 2013. De asemenea, precizam ca, in functie de fondurile alocate, poate fi stabilit si programul de lucrari pentru finalizarea intregului obiectiv de investitii", a mentionat Pop.

Oficial, tronsonul Suplacu de Barcau - Bors are termen de finalizare decembrie 2013, iar tronsonul Campia Turzii - Gilau ar fi trebuit terminat in decembrie 2012. In cazul sectiunii Gilau - Nadaselu, termenul de finalizare este de doi ani de la data atribuirii contractului, din care 6 luni pentru proiectare si 18 luni pentru executie.

Finalizarea Autostrazii Transilvania, cu o lungime totala de 415 kilometri, figureaza in programul de guvernare al actualului cabinet, avand termen de realizare anul 2016.

In toamna anului trecut, premierul Victor Ponta declara ca sansa continuarii lucrarilor la Autostrada Transilvania sunt fondurile europene, autoritatile de la Bucuresti incercand sa negocieze includerea acestui proiect in bugetul UE pentru perioada 2014-2020.

"Din bugetul national vom face cat a facut si Boc, adica cate un pic, lucru care nu satisface necesitatea de dezvoltare a Transilvaniei. Marea sansa ramane legata de modul in care negociem mecanismul financiar multianual", spunea Ponta.

In 2011, ministrul Transporturilor de atunci, Anca Boagiu, anunta ca autostrada Transilvania va fi finantata din fonduri UE. "Vreau sa va dau si o veste buna pe care nu o stie nici macar domnul prim-ministru. Ca urmare a negocierilor pe care le-am purtat cu colegii din Comisia Europeana, tronsoanele de pe Autostrada Transilvania au fost acceptate spre a fi finantate din fonduri europene", spunea atunci Boagiu, referindu-se cel mai probabil la includerea acesteia in reteaua extinsa a TEN-T, pentru care finantarea europeana este de doar 5%.

Din totalul celor 415 km ai Autostrazii Transilvania, proiect demarat in iunie 2004, pana acum au fost finalizati doar 52 de kilometri, intre Campia Turzii si Gilau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#fonduri europene autostrada Transilvania, #fonduri UE autostrada Transilvania , #fonduri UE