Romanii, intre cei mai mari beneficiari de subventii agricole din UE

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 09:37
2284 citiri
Romanii, intre cei mai mari beneficiari de subventii agricole din UE

Companiile din Italia au primit cele mai mari subventii agricole in 2008, un numar de 180 dintre acestea reusind sa obtina sume de peste un milion de euro fiecare.

Potrivit EU Observer, companiile producatoare de zahar, Italia Zuccheri si Eridania Sadam, au fost singurele care au castigat mai mult de 100 milioane euro fiecare in cadrul Politicii Agricole Comune, fiind recompensate cu 139,8 si respectiv 125,3 millioane euro.

Astfel, 165 companii din Spania, 47 din Olanda, 38 din Portugalia, 22 din Belgia, 21 in Marea Britanie si cate 12 in Bulgaria si Romania au primit mai mult de un million de euro subventii. Per total 707 "milionari" au primit subventii reprezentand circa 10% din totalul PAC in 2008.

Pe de alta parte, Comisia Europeana a decis recent sa ia masuri in justitie impotriva Germaniei, dupa ce regiunea de sud, Bavaria, a refuzat sa dezvaluie numele fermelor beneficiare de subventii agricole, asa cum prevad regulamentele europene in domeniu.

Germania a "ratat" termenul initial de 30 aprilie, data pana la care tuturor statelor membre li s-a cerut sa publice online subventiile europene acordate in domeniul agriculturii.

In timp ce guvernul federal al Germaniei a publicat datele, statul Bavaria - locul unde se gaseste un numar important de ferme si industrii agricole - a refuzat sa faca publice subventiile, invocand considerente de confidentialitate.

Reinhild Benning, o activista ecologista, citata de Deutsche Welle, a studiat modul cum au fost cheltuiti banii UE in Germania, in ce priveste subventiile agricole. Aceasta a aflat ca Lufthansa, compania aeriana germana, a primit subventii pentru productia de lapte pe care il serveste pasagerilor sai pe zborurile transcontinentale. Subventiile primite de compania aeriana se ridica la doua milioane si jumatate de euro.

Un alt exemplu de subventii puse sub semnul intrebarii, spune activista germana, sunt cele de 500.000 euro primite de gigantul german din domniul energiei RWE, pentru masuri legate de recultivarea suprafetelor de pe locul fostelor mine de carbune din estul Germaniei.

Pe de alta parte, producatorul de produse lactate Muellermilch a obtinut, potrivit lui Benning, subventii pentru o fabrica de procesare, construita in zona de est a Germaniei, in regiunea Saxonia.

"In timp ce se construia noua fabrica, Muellermilch inchidea doua alte fabrici mai vechi in Germania de vest", a aratat aceasta. UE a cheltuit astfel 70 milioane de euro pentru a permite companiei sa elimine 17 locuri de munca, a mai adaugat activista, citata de Deutsche Welle.

In schimb, ministrul german al Agriculturii, Ilse Aigner, a fost impotriva publicarii listei cu subventiile primite de fermieri. Aceasta a spus ca fermierii "nu vor fi amuzati" sa isi vada numele si veniturile facute publice.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#subventii agricole UE, #subventii agricole Romania , #fonduri UE