Si banii europeni sunt bani munciti de noi

Duminica, 01 August 2010, ora 17:49
2221 citiri
Si banii europeni sunt bani munciti de noi

De cate ori vreun membru al Guvernului sau vreun lider local isi da in petec cu o investitie absurda, replica data celor care comenteaza este, invariabil, "sunt bani europeni".

Replica aceasta linisteste spiritele imediat, toti rasufland usurati ca nu sunt banii lor. Insa sunt banii lor, sunt banii fiecarui roman si ai fiecarui cetatean al Uniunii Europene.

Asta pentru ca UE nu face acte de caritate, fiecare tara membra aducand o contributie la bugetul institutiei europene. Bani care, in mod normal, ar trebui sa se intoarca si sa fie folositi in scopuri precise, pentru dezvoltarea tarii respective, pentru toate domeniile.

Asa se face ca, de exemplu, in Romania ajung si bani pentru promovarea tarii, vizandu-se prin asta atragerea de turisti, deci banii ajung si la ministerul pe care Elena Udrea il gestioneaza de doi ani.

Cam asta ar fi, pe scurt, povestea brandurilor noastre de tara - UE ne da banii, scopul e unul singur, deci nu pot fi redirectionati pentru alte domenii, iar daca nu sunt cheltuiti, trebuie dati inapoi, deci alesii sunt nevoiti sa-si puna mintea la contributie sa vina cu un plan.

Anul trecut ne-am laudat ca suntem poporul ales, destinatia perfecta si unica in lume. Singurii trei romani cunoscuti international au fost activati pentru a le spune strainilor ca trebuie sa vina sa ne cunoasca, iar o melodie compusa de Micul Mozart din Carpati - Marius Moga, cu versuri ce atesta ca romanul s-a nascut mai presus de toate poet, a tipat in difuzoarele de pe litoral cateva ore in prezenta ministrului Udrea.

Putin scandal in jurul evenimentului, multa bascalie, si intreaga distractie a costat 1,5 milioane de euro. Ca nu a avut niciunul din efectele dorite este mai mult decat evident, avand in vedere ca un an mai tarziu acelasi minister condus de aceeasi Udrea a venit cu un nou proiect de promovare. Insa nu e problema, n-au fost banii nostri, au fost bani europeni.

Noul brand il depaseste insa pe primul din toate punctele de vedere, mai ales cele negative. Pentru promovarea sa s-au alocat 75 de de milioane de euro, pana la sfarsitul lui 2013.

Gurile rele au sarit imediat ca in timp ce poporul este sacrificat pe altarul crizei economice, Elenei Udrea i s-au dat pe mana atatia bani ca sa puna cap la cap un cantec, o poezioara si doua poze. Ele au fost inchise, desigur, cu bine-cunoscuta replica - sunt bani europeni, nu putem sa-i cheltuim pentru altceva.

Cum gurile rele nu mai aveau cale de atac pe tema banilor, au trecut la dedesubturile afacerii "brand de tara 2010" si, astfel, au descoperit ca un element din logo-ul facut de o companie din Spania - o frunza - este de fapt o schita ce se poate cumpara de la o banca de imagini cu o suma derizorie.

De aici s-a iscat un scandal de proportii care, insa, este posibil sa ne promoveze ca si tara mai mult decat ar fi facut-o brandul in sine. Insa din nou, nu ne afecteaza, frunza nu a fost furata pe banii nostri, ci pe ai Europei.

Insa, din nou, banii Europei sunt si banii nostri. Romania cotizeaza an de an la bugetul UE si an de an ia inapoi mai putin decat ofera, iar cei pe care ii ia ii arunca pe investitii pompoase si inutile, cum ar fi un brand de tara care invita explorarea unei gradini carpatice.

De exemplu, in 2007, anul aderarii noastre, Romania a dat Uniunii 1,1 miliarde de euro si a atras doar 400 de milioane. Lucrurile s-au mai imbunatatit intre timp, insa nu pentru ca s-ar fi straduit cineva, ci pentru ca am fost fortati.

Asa ca, inainte sa ne calmam cand auzim ca investitiile nesabuite ale celor pe care i-am ales nu sunt facute pe banii nostri, sa ne gandim putin ca niciun euro din bugetul UE nu s-a nascut din neant, ci provine din munca unui om, din munca unui european de rand, care poti fi chiar tu.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#fonduri europene Romania, #Romania contributie buget Europa, #Uniunea Europeana buget contributie , #fonduri UE