Autostrada Comarnic - Brasov, finantata din bani europeni?

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 16:16
2536 citiri
Autostrada Comarnic - Brasov, finantata din bani europeni?

Reprezentantii Bancii Europene de Investitii (BEI) si ai Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-au aratat disponibilitatea de a lua in considerare o eventuala finantare a tronsonului de autostrada Comarnic - Brasov, intr-o intalnire cu ministrul delegat pentru Marile Proiecte, Dan Sova.

"Discutiile purtate in cadrul intrevederii (cu reprezentantii BEI si BERD - n.red.) s-au concentrat asupra problemelor de tara ale Romaniei care dau nastere unor rezerve din partea bancilor cand vine vorba despre demararea proiectelor de parteneriat public - privat pentru lucrari de infrastructura.

In opinia reprezentantilor celor doua banci, finantarea, proiectarea si executia Autostrazii Bucuresti - Ploiesti - Brasov (tronsonul Comarnic-Brasov) este prioritara. In acest sens, reprezentantii bancilor au apreciat masurile intreprinse pana in prezent de statul roman pentru demararea rapida a acestui proiect, aratandu-si disponibilitatea de a lua in considerare o eventuala finantare", se precizeaza intr-un comunicat al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine.

Potrivit sursei citate, BEI si BERD sunt parteneri strategici ai Romaniei, iar pe baza consultarilor cu cele doua banci a fost elaborata noua Lege a Parteneriatului Public - Privat, specialistii acestora sprijinind la realizarea mecanismelor care sa asigure ca aceasta lege poate functiona in conformitate cu finantarile de la UE. Din discutiile cu specialistii BEI si BERD au fost intelese mecanismele prin care un parteneriat public privat devine bancabil.

"Ne-am asumat o sarcina dificila in ceea ce priveste implementarea proiectelor in regim PPP pentru ca uneori bancile au destul de multe rezerve. Sa nu uitam ca la nivel european parteneriatele public private nu functioneaza in toate statele, succese inregistrate fiind in Marea Britanie, Franta si Germania.

Insa din discutiile purtate pana acum cu specialistii europeni si cu bancile pot sa spun ca sunt optimist si exista asigurari ca lucrurile vor functiona. In ceea ce priveste executia autostrazii Comarnic - Brasov, ne-am luat un angajament. Noi, ca tara, am inregistrat esecuri in a construi aceasta autostrada in 2004 si 2011. Am invatat din greselile trecute si sper ca vom reusi de aceasta data pentru ca suntem mai deschisi, mai aplicati si mai transparenti", a declarat Dan Sova.

Patru operatori economici si-au depus, la sfarsitul lui februarie, candidaturile la preselectia pentru atribuirea contractului de concesiune de lucrari publice privind proiectarea, constructia, finantarea, operarea si intretinerea Autostrazii Bucuresti-Brasov, potrivit Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Acestia sunt China Communications Constructions Company Ltd, Asocierea formata din firmele Spedition UMB si Tehnostrade, Asocierea formata din Vinci - Strabag - Aktor, si Asocierea formata din firmele Impregilo SpA si Salini SpA.

Castigatorul licitatiei pentru constructia Autostrazii Comarnic - Brasov ar trebui desemnat in luna octombrie, arata Dan Sova in luna aprilie a acestui an. Ministrul citat declara, in 12 mai, ca pe autostrada Comarnic-Brasov se va putea circula inainte de alegerile din 2016.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#autostrada Comarnic Brasov bani europeni, #finantare autostrada Comarnic Brasov, #constructie autostrada Comarnic Brasov, #autostrada Comarnic Brasov , #programe europene