Ministerul Sanatatii propune investitii de 5,8 mil. de euro la "Cantacuzino"

Luni, 26 Iulie 2010, ora 22:04
1204 citiri
Ministerul Sanatatii propune investitii de 5,8 mil. de euro la "Cantacuzino"

Institutul National "Cantacuzino", caruia in februarie i-a fost ridicata licenta de producere a vaccinurilor, ar putea beneficia de investitii de peste 5,8 milioane de euro.

In nota de fundamentare a proiectului Ministerului Sanatatii se arata ca investitiile sunt necesare ca urmare a faptului ca, la ora actuala, desi tehnologia de productie este compatibila cu cerintele internationale, "calitatea amenajarilor nu este compatibila cu cerintele de buna practica in fabricatie si are o capacitate insuficienta".

Potrivit unui raport mentionat in aceeasi nota de fundamentare, Romania este pe ultimul in ceea ce priveste doi indicatori esentiali in prevenirea si combaterea gripei, iar asta in ciuda faptului ca este tara producatoare de vaccin. Cei doi indicatori sunt numarul de vaccinari la 1.000 de locuitori si proportia de vaccinari la persoanele cu risc crescut.

Investitiile vor viza zona de fabricatie vaccin gripal vrac, finalizarea statiei de fiolaj si transformarea ei intr-un centru de ambalare primara produse biologice, precum si extinderea/amenajarea spatiului Laborator Control.

Costurile acestor investitii se ridica la 5,82 milioane de euro, din care Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare va asigura finantarea pentru 86% din totalul necesar, in conformitate cu un acord de imprumut, iar Ministerul Sanatatii va contribui cu 14%.

De asemenea, finantarea obiectivului de investitii "Reamenajare, retehnologizare si extindere arie de vaccin gripal la sediul central al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie Cantacuzino" va fi asigurata si din surse proprii ale institutului, se mai arata in nota de fundamentare.

Proiectul propus de Ministerul Sanatatii, care ar urma sa fie legiferat prin hotarare de guvern, este in dezbatere publica pana la 25 august.

Institutul si-a pierdut licenta pentru ca nu respecta normele europene

Pe 8 februarie, Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a ridicat Institutului "Cantacuzino" licenta de producere a vaccinurilor, pentru ca nu erau respectate normele europene. Conducerea institutului a dat atunci ca termen data de 15 aprilie pentru finalizarea lucrarilor de modernizare, in vederea reacreditarii.

La jumatatea lunii aprilie, directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordachel, a fost demis de ministrul Sanatatii, dupa ce ANM a constatat ca acesta nu a indeplinit planul de remediere a deficientelor din institutie. In functia de director a fost numit medicul primar microbiolog Gabriel Ionescu.

La inceputul lunii martie, guvernul a alocat un milion de lei Institutului Cantacuzino pentru achizitia de echipamente, atfel incat institutia sa obtina autorizatia de fabricare a vaccinurilor.

Din pricina faptului ca lucrarile de retehnologizare si modernizare la linia de productie pentru vaccinul BCG, necesar imunizarii nou-nascutilor impotriva tuberculozei, vor fi finalizate spre sfarsitul anului 2010, Romania va trebui pana atunci sa importe dozele necesare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#fonduri Institut Cantacuzino, #Institut Cantacuzino , #proiecte fonduri