Ziare.com

Bursa de Peste de la Tulcea va fi inaugurata la jumatatea anului 2012

Miercuri, 24 August 2011, ora 22:35

   

Bursa de Peste de la Tulcea va fi inaugurata la jumatatea anului 2012
Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) a finalizat studiul de fezabilitate urmand ca, saptamana viitoare, sa fie organizata licitatia pentru proiectare si executie a Bursei de peste la Tulcea, investitie de 14 milioane de euro, a declarat, miercuri, Marian Manaila, presedinte ANPA, intr-o conferinta de presa.

"Licitatia de proiectare si executie a Bursei va fi organizata saptamana viitoare, iar investitia va fi gata la jumatatea anului viitor. Proiectul are o valoare de 14 milioane de euro, cu finantare europeana. Prin aceasta investitie vom ajuta atat pescarii autorizati pentru a-si putea vinde pestele, va exista un control fiscal, iar autoritatile vor avea informatii privind cantitatile de peste capturate", a spus presedintele ANPA.

De asemenea, Agentia pregateste constructia unui port pescaresc la Midia, in valoare de 10 milioane de euro, cu finantare prin Programul Operational pentru Pescuit (POP) 2007 - 2013.

Cu aceeasi finantare, Agentia pregateste si pescarii autorizati din Romania, fiind deja finalizat un program pilot, cu o valoare de 70.000 de euro, pentru instruirea a 100 de pescari din Delta Dunarii.

"Vom face programe similare si in Marea Neagra si pe Dunarea inferioara. Pregatirea vizeaza atat masuri de contabilitate, mai ales ca majoritatea pescarilor functioneaza ca persoana fizica autorizata, de protectia muncii, de navigatie pe Dunare, dar si de conformare cu regulile de pescuit din Uniunea Europeana", e explicat Marian Manaila.

La ora actuala, in Romania exista circa 1.500 de pescari autorizati in Delta Dunarii, 1.000 la Marea Neagra si aproximativ 800 pe Dunare.

Numarul pescarilor a ramas relativ acelasi comparativ cu anii 90, insa de suferit a avut flota de pescuit la Marea Neagra, din 30 de ambarcatiuni de peste 25 de metri cate erau in 90, in prezent numai doua mai sunt functionale, fiind inlocuite cu peste 400 de ambarcatiuni mici, apartinand pescarilor.

Prin Intermediul Programului Operational pentru Pescuit 2007 - 2013, ANPA pregateste investitii atat in porturi pescaresti la Marea Neagra, cum este cel de la Midia, dar si burse de peste in Delta sau programe de pregatire profesionala a pescarilor autorizati.

Romania beneficiaza, pana in 2013, de peste 307,618 milioane de euro prin POP pentru finantarea investitiilor in domeniul pescuitului, acvaculturii si procesarii, din care 230,714 milioane euro reprezinta asistenta UE prin Fondul European pentru Pescuit (FEP), iar diferenta este asigurata din bugetul national.

Axa 1 destinata adaptarii flotei de pescuit are alocata o suma 13 milioane de euro, axa 2 pentru acvacultura - 140 de milioane de euro, axa 3 pentru masuri de interes comun - 40 de milioane de euro, axa 4 - dezvoltarea zonelor pescaresti - 100 de milioane euro, iar pentru asistenta tehnica sunt alocate 14,3 milioane euro.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1120 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dar Bursa de praz de la Craiova cand se va inaugura?!

Si cea de lubenitze de la Dabuleme?!

 

In Tulcea se tranzactionau pesti de toate calibrele si inainte de 22

dec 1989

"Un kil de icre negre si-un kil de vinul casei": asta era comanda standard de la restaurant a unor fandositi din Bucuresti care beneficiau de livrarile contrabandistilor din Tulcea

LOL

 

Tare greu...

Bursa de Peste?Un vis frumos.Le doresc sa reuseasca si sa aiba ce sa vanda. Din pacate,pescuitul pe Dunarea de Jos si in Delta au scazut dramatic.Principalele cauze:poluarea si mai ales braconajul.S-a braconat si inca se braconeaza cu curent electric si cu alte metode interzise.Cel mai sesnsibil este pestele mic/puietul, asa incat dezastrul este"garantat" pentru ani si ani de zile. Braconierii de peste si icre n-au nevoie de Bursa de peste. Ei au nevoie de catuse.Din pacate piata neagra de icre si peste este ca o caracatita uriasa cu interese greu de controlat si starpit...

 

Bursa fara obiectul muncii

Cam scumpa pentru un proiect falimentar din fasa.Pestele din Dunare si Marea Neagra este pe cale de disparitie.
Oricum banii nu vor fi decontati de comisie pentru ca nici la aceasta ora POP al Romaniei nu a fost acreditat de UE, iar DG-pescuit a reusit sa uimesca comisia europena prin amatorismul ghidurilor si evaluarea subiectiva cu dedicatie de culoare portocalie, contrara regulamentelor europene.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor