Cat a cheltuit pana acum Romania pentru a intra in Schengen

Luni, 29 Iulie 2013, ora 22:53
2011 citiri
Cat a cheltuit pana acum Romania pentru a intra in Schengen
Foto: Arhiva

Romania se pregateste de peste sase ani sa intre in spatiul Schengen. Procesul de aderare nu a fost doar lung, ci si foarte scump.

Din 2007 si pana in prezent, Romania a alocat peste un miliard de euro pentru ca visul romanilor, de a circula nestingheriti in statele care fac parte din acest spatiu, sa devina realitate.

Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, Romania a inceput demersurile pentru aderarea la spatiul Schengen. Sase ani si sapte vizite de evaluare mai tarziu, tara noastra a ajuns la o suma de investitii deloc neglijabila: un miliard 47 de milioane de euro, alocati prin Ministerul de Interne. Mai mult de jumatate din suma a provenit dintr-un credit garantat de stat pentru compania care a realizat sistemul de securizare a granitelor.

Ambasadorul Frantei, despre rromi, Schengen si Brancusi Interviu

Cealalta jumatate de miliard de euro a venit din cofinantari, din fonduri PHARE si de la Fondul Frontierelor Externe.

Acesta a acordat Romaniei 60 de milioane de euro. Ministerul de Interne a cheltuit banii in trei transe. Astfel, peste 13 milioane de euro au fost cheltuite in 2010 pe reabilitarea sediilor politiei de frontiera, pe intarirea controlului la granite si pe sistemul informatic necesar emiterii de vize.

16 milioane de euro, cate au fost cheltuite in 2011, s-au dus pe modernizarea sistemului care controleaza traficul la Marea Neagra si pe echipamente de ultima generatie pentru personalul care executa misiuni de supraveghere.

Citeste mai multe despre Romania a cheltuit peste un miliard de euro pentru a intra in Schengen pe Digi24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#Romania bani cheltuiti Schengen, #Romania Schengen , #stiri fonduri
Comentarii