Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul nu stie sa functioneze in UE, romanii invata sa fie europeni

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 02 Martie 2008, ora 14:07
2439 citiri
Guvernul nu stie sa functioneze in UE, romanii invata sa fie europeni

Aburii euforiei post-aderare fiind deja complet risipiti, Guvernul arata ca are mari dificultati sa inteleaga ce inseamna, de fapt, apartenenta la Uniunea Europeana. Cea mai recenta dovada este cazul Ford. Comisia Europeana a analizat privatizarea Automobile Craiova si a ajuns la concluzia, comunicata saptamana aceasta, ca Romania a incalcat regulile jocului.

Mai precis, Guvernul ar fi acordat un ajutor de stat mascat prin faptul ca a acceptat un pret de vanzare mai scazut (57 de milioane de euro), in schimbul realizarii unui nivel mai ridicat de productie (minimum 200.000 de masini in al patrulea an de la privatizare) si pastrarii celor 3.900 de angajati ai Automobile Craiova.

"Pentru a evita ca intreprinderile sa beneficieze de avantaje neloiale fata de concurenti, nu se pot acorda ajutoare decat in conditii stricte. In cazul acestei privatizari nu se aplica niciuna dintre conditiile respective si, prin urmare, ajutorul este incompatibil cu piata comuna", se spune in comunicat.

Ajutorul ilegal s-ar ridica, dupa calculele Comisiei, la 27 de milioane de euro.

Reactia premierului Calin Popescu Tariceanu a fost naucitoare: "Comisia apreciaza ca ar fi vorba de un ajutor de stat, dar, in fapt, noi am avut o singura oferta, cu un pret. Era mai bine sa vindem uzina pentru a produce hartie igienica sau a construi un complex de magazine ? Cand toata Europa vorbeste despre locuri de munca, se considera ca noi distorsionam competitia. Ce vrea Comisia, noi sa producem nasturi, iar altii avioane si automobile ?", s-a intrebat Tariceanu.

"Comisia sprijina dezvoltarea regionala, insa acest lucru nu trebuie sa duca la denaturarea concurentei", a explicat comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes Kroes.

Cu alte cuvinte, Comisia vrea transparenta si respectarea legii. Imperative, nu-i asa, greu de inteles din Romania. Ajutoare de stat s-au mai dat si in alte tari ale Uniunii Europene, chiar recent, insa in urma unor negocieri punctuale la Bruxelles. Au fost aprobate si asumate ca ajutoare si nimeni n-a avut nimic de comentat.

Bucurestiul a incercat insa o smecherie, ganadindu-se probabil ca birocratii Comisiei nu se vor prinde de-asa miscare inteligenta. Ei bine, s-au prins! Iar odata tras de maneca, premierul a reactionat din nou "romaneste", adica extrem de agresiv. "Ce vreti : sa facem nasturi?"

Daca nu suntem in stare sa facem mai mult in mod legal, da, vom face nasturi, pentru ca in Uniunea Europeana astfel de argumente nu au nicio valoare.

Nu e prima data cand Guvernul e prins cu mata-n sac. Sa ne amintim de taxa de prima inmatriculare, exmatriculata rapid de Bruxelles tot ca anticoncurentiala. Si atunci europeanul nostru premier si-a ridicat poalele-n cap acuzand Comisia ca i-ar placea sa transforme Romania in lada de gunoi pentru toate rablele care circula prin Vest.

Nici atunci argumentul n-a tinut si ne-am trezit cu o procedura de infringement din care Executivul se chinuie sa iasa cu tot felul de variante aiurite ale aceleasi taxe.

In acest caz insa, spre deosebire de dosarul Ford - Craiova, deciziile Executivului lovesc inclusiv in cetatenii romani, care, invata acum, mai repede decat autoritatile, exercitiul european si se iau la tranta cu statul pentru a-si apara drepturile.

Pagubitii taxei auto s-au adresat printr-o petitie Parlamentului European.

Exercitiu european

Petitia privind taxa auto, initiata de Realitatea TV, a fost saptamana aceasta in dezbaterea Comisiei de Abuzuri a Parlamentului European, la Bruxelles. Este desigur o procedura preliminara, in urma careia se va stabili daca documentul, care cere anularea taxei si restituirea banilor fara proces, este sau nu admisibila.

Daca raspunsul va fi favorabil, petitia isi va continua drumul la capatul careia guvernul s-ar putea trezi cu un document scris prin care Comisia Europeana sa-i ceara sa ia masurile cerute in petitie. Desigur mai e mult pana departe, ca sa spunem asa, dupa cum nu trebuie ignorat nici aspectul de show-media al acestei initative.

Stim bine ca Realitatea Tv nu a initiat aceasta miscare de grija platitorilor de taxa, ci cu ochii la propriile audiente. Dar, sa recunoastem, e mai mult decat atat. Asistam, de fapt, la un exercitiu nou al romanilor in calitate de cetateni europeni.

Invatam, privind la televizor, ca avem unde sa ne plangem cand consideram ca statul roman comite un abuz. Invatam ca institutiile europene, asa birocratice cum sunt ele, au totusi usi pe care se poate intra, adrese la care se pot trimite scrisori si e-mailuri. Aflam ca putem fi bagati in seama, ascultati si ni se poate chiar da dreptate. Aflam ca o singura plangere a unui anonim poate grabi cu sase luni o procedura altfel greoaie.

Exista insa si un revers al medaliei. Invatam ca toate acestea ni se pot intampla doar daca iesim din pasivitate. De aceasta data a miscat lucrurile o televiziune in cautare de rating. A creat astfel un precedent, care va avea insa valoare numai daca va fi invocat si urmat. In ultima instanta tot la Bruxelles, dar nu numai. Din miile de oameni care au platit taxa auto, cati au dat in judecata statul? Pot fi numarati pe degete, insa cei care au facut-o au castigat in instanta.

De fapt, incepem sa descoperim, ca cetateni europeni, ca statul nu mai este invincibil sau, mai precis, ca nu mai trebuie lasat sa fie invincibil. Si prin stat inteleg orice autoritate locala sau centrala.

"Nesupunere civica"

Intrarea in Uniunea Europeana inseamna standardizare din foarte multe puncte de vedere, in primul rand cel al continutului si respectarii legislatiei. O lectie, in mod evident, inca neasimilata la Bucuresti. In pofida proceselor pierdute si a procedurilor declansate la Bruxelles, Guvernul tine cu dintii de taxa de prima inmatriculare pe care o suceste in toate directiile, doar-doar o fi pe placul Comisiei Europene.

Este mai mult decat foamea de bani a bugetului. Este vorba despre o mentalitate, aceea din care a izvorat si acuzatia ca Realitatea TV ar indemna la nesupunere civica si, deci, ar comite o infractiune, aceeasi care a nascut si "smecheria Ford".

Politicienii romani n-au bagat in seama taxa pana cand, odata cu inceputul campaniei de presa, au realizat potentialul electoral urias al temei. Acum, nimeni nu mai vrea sa aiba de-a face cu taxa si devine tot mai putin probabil ca guvernul sa obtina votul in Parlament pentru o varianta convenabila la Bruxelles.

Fara acest vot, procedura de infrigement nu va fi oprita, iar Curtea de la Luxemburg poate obliga executivul sa dea banii inapoi fara proces, asa cum cere petitia. Acesta ar putea fi primul rezultat al dublei presiuni asupra Guvernului.

Comisia Europeana vegheaza si sanctioneaza, insa factorul cel mai puternic de presiune trebuie sa vina din partea cetatenilor europeni din Romania, pentru ca in mana lor este pana la urma cel mai important instrument-votul.

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#guvern, #taxa auto, #ford, #Craiova, #UE , #Romania