Vremuri grele pentru angajatii Ford. Ce inseamna caderea unui gigant auto?

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 17:02
5271 citiri
Vremuri grele pentru angajatii Ford. Ce inseamna caderea unui gigant auto?
Foto: Business Week

Ford, una dintre marile companii auto, a anuntat, in ultima vreme, ca va aplica concedieri masive in fabricile din Europa, pe fondul cererii scazute. Nici situatia din Romania nu este incurajatoare, avand in vedere ca productia locala a scazut la jumatate. Cat de tare sa ne ingrijoreze aceasta situatie?

Reprezentantii uzinei de la Craiova au anuntat ca, de la sfarsitul acestei luni, se va renunta la unul dintre cele doua schimburi.

Ford Craiova va produce cu 50% mai putine masini

Acesti angajati vor fi relocati la departamentul piese auto, unde se fabrica deja motorul EcoBoost de 1,0 litri si cel de 1,5 litri, care va fi realizat incepand cu anul viitor. Conform contractului colectiv de munca, Ford nu poate concedia angajatii din Romania, decat in conditii speciale.

Astfel, pentru a renunta la unele locuri de munca, compania are doua solutii. Prima ar fi "stimularea" plecarilor benevole, asa cum a facut din 2008 pana in luna iunie a acestui an, cand 250 de angajati ai uzinei de la Craiova si-au dat demisia, primind intre 6 si 24 salarii compensatorii.

In plus, alti 150 de angajati ai Ford au fost concediati in urma incalcarii contractului de munca sau au iesit la pensie.

Compania a anuntat ca noul program implica scaderea la jumatate a productiei. Astfel, daca pana acum se produceau 500 de masini pe zi, acum numarul va fi de 250. Practic, constructorul american va ajunge in acest an la sub 30.000 de masini, cu mult sub estimarile anterioare.

Motivul? Lipsa cererii pe pietele europene. Insa, pentru Romania, unde 40% din valoarea totala a exporturilor, respectiv 13,2 miliarde de euro, este reprezentata de masini, aceasta ar insemna o lovitura puternica.

In luna septembrie a acestui an au fost vandute, in afara tarii, 35.994 de autoturisme, dintre care 7.895 unitati sunt Ford B-Max, adica 22% din total, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA).

Exporturile, impreuna cu agricultura, au reprezentat motorul economiei in 2011, avand in vedere ca au totalizat 37,25 miliarde de euro, un avans de 27,3% fata de 2010.

Insa in perioada ianuarie-octombrie 2012, deficitul comercial, adica diferenta dintre exporturi si importuri, a crescut fata de primele noua luni din 2011, cu 217,3 milioane euro, la 7,11 miliarde euro, afectand astfel negativ produsul intern brut al tarii noastre.

In consecinta, scaderea productiei Ford la jumatate va afecta si mai mult exporturile, care nu vor mai reusi sa impulsioneze economia tarii. In plus, relocarea angajatilor la productia de motoare EcoBoost inseamna, practic, o recalificare a muncitorilor.

Ford a investit peste 500 milioane de euro pentru modernizarea si dezvoltarea fabricii de autovehicule din Craiova, parte a unui plan de investitii de 675 milioane de euro, asumat la preluarea uzinei.

In tara noastra se produce in exclusivitate modelul B-Max si motorul de 1,0 litri, iar incepand cu anul viitor se va realiza si cel de 1,5 litri.

Piata auto din Romania a inregistrat cea mai mare scadere din 2007, in primele noua luni din 2012. Vanzarile de autoturisme noi au scazut cu 22,5% de la inceptul anului, la 53.582 unitati.

Tendinta din tara noastra este o reflectare a celei europene, numarul autoturismelor inmatriculate in UE scazand aproape cu 11% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Scaderea cererii de autoturisme se face deja simtita in industria otelului

Otelul este cea mai importanta componenta a industriei constructoare de masini, producerea acestei materii prime fiind si ea afectata de cererea tot mai mica de masini.

Astfel, conducerea platformei siderurgice ArcelorMittal Galati a anuntat ca angajatii nu vor lucra cate doua zile anul acesta, prin rotatie, pana la sfarsitul anului, din cauza reducerii comenzilor, ca urmare a scaderii activitatii economice in tarile europene.

Conform ultimelor prognoze ale Asociatiei Mondiale a Producatorilor de Otel, cererea in Uniunea Europeana va scadea anul acesta cu peste 5%.

Care sunt problemele Ford in Europa

Ford a precizat, in luna iunie, ca profitul din trimestrul al doilea avea sa fie afectat "substantial" de pierderile inregistrate in Europa, Asia si America Latina, care sunt triple fata de cele din primul trimestru, urcand la 570 milioane de dolari.

Compania utilizeaza numai 63% din capacitatea de productie din Europa, iar pierderile inregistrate in acest an pe continent ar putea depasi 1,1 miliarde de dolari, dublu fata de estimarile companiei, anticipeaza analistul Adam Jonas de la Morgan Stanley, potrivit Bloomberg.

Ajustarea productiei in functie de cererea reala din economie este unul dintre fundamentele strategiei directorului general al Ford, Alan Mulally, care a reusit revigorarea companiei dupa perioada economica dificila din 2007-2009.

Astfel, Ford a lansat deja un proiect de aliniere a capacitatii de productie la cerere in Europa, in contextul crizei datoriilor de stat si recesiunii. In consecinta, doua uzine din Marea Britanie si una din Belgia vor fi inchise, informeaza Reuters.

Compania va desfiinta 5.800 de locuri de munca din aceste doua tari, din cauza pierderilor anticipate pentru acest an, in valoare de 1,5 miliarde de dolari.

Aceste masuri vizeaza reducerea capacitatii de productie din Europa cu 18%, generand economii anuale cuprinse intre 450 si 500 de milioane de dolari. Restructurarile vor afecta 13% dintre angajatii europeni ai companiei.

Productia din Belgia urmeaza sa fie mutata integral in Spania pana la finalul lui 2014, iar cea din Marea Britanie, in Turcia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#probleme Ford Romania, #angajati Ford Romania, #pierderi Ford Europa , #Romania