Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce asteapta companiile de la summit-ul de la Copenhaga

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 12:06
1554 citiri
Ce asteapta companiile de la summit-ul de la Copenhaga
Foto: Business Week

De la General Electric la Ford, de la producatorul chinez de panouri solare SunTech la furnizorul de utilitati francez EDF, de la constructorul spaniol de turbine eoline Iberdrola Renovables la furnizorul de energie italian Enel, corporatii din intreaga lume asteapta ca politicienii sa inteleaga ceea ce mediul de afaceri stie deja: energia verde sta la baza dezvoltarii economice.

Summit-ul de la Copenhaga va fi un esec, spun unele voci, iar politicienii nu vor reusi sa negocieze pactul succesor Protocolului Kyoto, prin care sa fie aplicate masuri pentru reducerea incalzirii globale.

Companiile, insa, sunt cu multi pasi inaintea politicienilor. Miliarde de dolari au fost deja investite in proiecte ecologice din California pana in Cambogia, si, in ciuda neintelegerilor la nivelul liderilor guvernamentali, analistii se asteapta la injectarea unor sume imense de bani, in urmatorii zece ani, in acest domeniu.

"Politicienii trebuie sa ajunga la zi, pentru ca sectorul privat i-a lasat mult in spate. Companiile si consumatorii au imbratisat agenda verde si au inceput o adevarata revolutie", a spus Joe Stanislav, analist la firma de consultanta Deloitte, citat de Business Week.

In mijlocul celei mai grave crize economice din anii 1930 pana acum, promovarea strategiei "verzi" nu are drept miza doar salvarea planetei. Companiile, in special din industriile cu un consum imens de energie, cauta sa-si majoreze profiturile, iar tehnologiile legate de ecologie le-ar ajuta in acest sens.

Enel, de exemplu, a investit trei miliarde de dolari in contoare inteligente, care permit clientilor sa monitorizeze mai bine consumul de energie electrica. Astfel, Enel economiseste, in prezent, 750 de milioane de dolari in fiecare an, gestionand mai bine centralele electrice pe care le detine.

In plus, compania intentioneaza sa investeasca miliarde de dolari in modernizarea infrastructurii, prin introducerea retelelor electrice inteligente, care ar diminua consumul de energie cu 20 de procente.

Telecomunicatiile wireless, viitorul distributiei electricitatii?

Investitiile verzi atrag si domenii care nu sunt, in general, asociate cu acest aspect. De exemplu, specialistii spun ca adaugarea sistemelor wireless la retelele electrice le-ar face mult mai eficiente. Doar in Europa, folosirea tehnologiilor wireless in distribuirea electricitatii, ar duce la economii de 64 de miliarde de dolari, pana in 2020, potrivit analistilor de la Accenture.

Companiile de telecomunicatii ar putea furniza aproximativ un miliard de conexiuni mobile, care ar alcatui baza retelelor inteligente, spune Peter Lacy, de la Accenture. Prin intermediul acestora, diversele componente ale infrastructurii ar putea comunica intre ele fara fire, reducand costurile de mentenanta si dand companiilor mai multe informatii despre obisnuintele de consum ale clientilor.

Indiferent de rezultatul summit-ului de la Copenhaga, companiile isi vor continua planurile de investitii verzi. Insa, un pact la nivel guvernamental, ar da mediului de afaceri un imold in plus, avand in vedere ca aceste investitii ar beneficia de multe avantaje si reduceri de taxe.

Bogati versus saraci

Presedintele american, Barack Obama, a anuntat ca intentioneaza sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu 17 procente, pana in 2020, in comparatie cu nivelul din 2005. De asemenea, China, unul dintre cei mai mari poluatori din lume, a anuntat ca va reduce emisiile cu 45%, in aceeasi perioada, iar India cu 25%.

Totusi, analistii au indoieli cu privire la rezultatul summit-ului. Cel mai probabil, acesta va oferi doar un cadru general, fara sa se ajunga la o intelegere in privinta unor programe exacte.

"Daca va exista o intelegere sau nu este mai putin important decat directia spre care ne indreptam. Pentru companii, aceasta directie o reprezinta investitiile in tehnologiile verzi, care vor fi din ce in ce mai importante", spune Lacy.

Pe de alta parte, summit-ul de la Copenhaga s-ar putea transforma intr-o lupta intre saraci si bogati, dupa ce au aparut in presa o serie de documente, prin care se arata ca, in timpul summit-ului, liderii mondiali vor semna intelegeri prin care statele bogate vor fi favorizate.

Totusi, Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, a anuntat ca va exista un ajutor de 10 miliarde de dolari pentru tarile sarace, aceasta masura fiind introdusa in legislatia internationala, in urmatoarele sase luni.

"Am discutat mult cu tarile in curs de dezvoltare si statele-insula. Aceastea sunt cele mai ingrijorate de problema mediului si par sa fie de acord cu ideea celor 10 miliarde de dolari", a spus Ban Ki-moon, citat de The Telegraph.

El a adaugat ca asteapta de la tarile puternic industrializate sa promita reduceri mai importante ale gazelor cu efect de sera.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#summit Copenhaga, #investitii tehnologii verzi, #negocieri mediu Copenhaga , #stiri Ford