Presa internationala - Ford mentine productia in Europa

Marti, 17 Martie 2009, ora 08:38
1091 citiri
Presa internationala - Ford mentine productia in Europa

Compania americana producatoare de automobile Ford a declarat luni ca va investi 200 milioane de euro in fabrica sa din Germania, pentru a intruni conditiile impuse de guvernul german.

Reprezentantii Ford au lasat sa se inteleaga, intr-o conferinta de presa sustinuta luni, ca, in ciuda faptului ca cererea este foarte mica la ora actuala in Europa iar productia trebuie micsorata, vor proteja totusi locurile de munca europene, informeaza Deutsche Welle.

Compania a explicat ca va adapta productia din Germania, Romania si Spania la "declinul european fara precedent al cererii de masini noi si la perspectivele economice negative".

Fabrica Ford din Valencia, Spania, va fi operationala in doua schiburi in loc de trei iar fabrica din Saarlouis, Germania, va intra intr-o pauza de productie de 20 de zile. O singura fabrica din Germania isi va pastra productia integrala pentru a putea acoperi programul guvernamental care ofera posesorilor de masini vechi posibilitatea de a scapa de ele, contra a 2500 euro, si a-si achizitiona autoturisme noi.

In declaratie Ford a precizat ca productia acestor masini noi, mai ecologice, se va mentine in fabricile din Germania si din Romania (la Craiova).

Ford are 70.000 de angajati in Europa in 22 fabrici. In Germania, compania este fortata de o intelegere cu guvernul sa nu disponibilizeze angajatii. In ultima luna, vanzarile Ford au scazut cu 12 procente fata de perioada similara a anului trecut, ajungand sub 89.000 de automobile.

In Statele Unite insa, tensiunea creste intre creditorii publici ai General Motors (detinatorii de obligatiuni emise de companie) si guvern, in incercarea de a restructura datoria de 27.5 miliarde a GM, anunta CNBC.

Creditorii sunt sub presiune guvernamentala pentru a reduce cu doua treimi datoria pe care GM o are fata de acestia prin obtinerea de noi actiuni in compania recapitalizata. Creditorii se opun acestei strategii pentru ca o considera nedreapta, in comparatie cu strategia facuta pentru sindicate.

Consultantii creditorilor au facut o declaratie publica explicand ca scopul lor este acela de a face un GM "viabil si competitiv" si ca sunt pregatiti sa-si faca partea de treaba. Afirmatia vine ca raspuns la comentariile conducerea companiei conform carora creditorii GM devin foarte dificili, in vreme ce UAW (United Auto Workers union), sindicatul lucratorilor in industria auto, "se comporta intr-un mod foarte constructiv".

GM trebuie sa ajunga la noi acorduri atat cu sindicatul cat si cu creditorii pentru a putea intruni conditiile impuse de guvern pentru acordarea unui nou ajutor sub forma unui imprumut in valoare de mai multe miliarde de dolari.

In planul initial, creditorii urmau sa accepte 30 centi pentru fiecare dolar acordat ca imprumut, in vreme ce sindicatul ar urma sa primeasca 50 de centi pentru fiecare dolar, in actiuni. Creditorii considera ca metoda ar trebui sa fie echitabila iar pierderile impartite egal.

Industria auto din Statele Unite trece prin cea mai grea perioada din ultimii zeci de ani, in conditiile in care vanzarile au scazut cu peste 40 procente in februarie.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#ford, #Craiova, #Germania, #productie, #Automobile, #GM , #stiri Ford