Mihai Marinescu, singurul pilot roman cu sanse reale pentru Formula 1 - Interviu

Marti, 17 Mai 2011, ora 13:02
9853 citiri
Mihai Marinescu, singurul pilot roman cu sanse reale pentru Formula 1 - Interviu
Foto: Mihai, la Magny-Cours

Mihai Marinescu, pilotul cu cele mai bune performante din istoria recenta a motorsportului romanesc, are sanse mari sa concureze in viitor alaturi de Vettel si Alonso in "Marele Circ".

Momentan in Formula 2, talentatul pilot din Brasov a avut un start excelent in sezonul 2011 si ocupa locul 6 in clasamentul general, dupa cele patru curse desfasurate la Silverstone (Marea Britanie) si Magny-Cours (Franta).

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mihai Marinescu a vorbit despre rezultatele obtinute in actuala stagiune a Formulei 2 si despre obiectivele pe care si le-a propus pana la incheierea ultimei runde, programata la Barcelona.

"Primele senzatii sunt pozitive. Locul 6 ma tine in lupta pentru podium, sunt in grafic. Obiectivul meu este top 5, iar eu sper la top 3."

Fostul campion national la karting ne-a dezvaluit si conditiile pe care le are de indeplinit pentru a ajunge in Formula 1.

"Se poate promova in F1 din Formula 2 daca te clasezi intre primii 5 in 5 curse sau in clasamentul final al campionatului. Pe langa rezultate sportive foarte bune, talent si determinare, conditia principala pentru a promova in F1 este existenta unui buget semificativ. Iar acest buget poate fi asigurat numai cu sprijinul direct al marilor corporatii sau cu sprijinul unor guverne interesate sa se regaseasca in F1."

Mihai ne-a povestit si cum ar trebui sa decurga antrenamentele individuale pentru fiecare etapa, iar rezultatele lui par incredibile avand in vedere ca este nevoit sa renunte la o parte din pregatiri din lipsa de fonduri.

"Pregatirea ideala inseamna pregatire fizica, psihologica si tehnica, la care se adauga studiu tehnic. Pregatirea psihologica, o cam sar din lipsa de buget. Pregatirea tehnica iarasi o sar, din aceleasi motive. O alta parte a pregatirii tehnice este antrenamentul in monopost sau pe simulator. Iarasi le cam sar, pentru aceleasi motive. Ultimul lucru pe care-l fac este analiza, studiul tehnic."

Dar iata interviul complet cu pilotul nascut la Brasov:

Cum decurge actualul sezon din punctul tau de vedere? Esti pe locul 6 la general, e aceasta clasare conforma cu asteptarile?

Sezonul e abia la inceput, dar primele senzatii sunt pozitive. In termeni de viteza absoluta sunt intre primii, am timpi pe tur foarte buni si simt ca pot scoate mai mult. Locul 6 este OK, ma tine in lupta pentru podiumul final. In Formula 2 conteaza regularitatea, clasarea constanta in punctele mari, in, top 5. Doar cu astfel de clasari si cu cateva victorii poti spera la podiumul final. La Magny-Cours am avut ghinionul sa ies din prima cursa, va trebui sa recuperez aceasta neclasare intr-o cursa viitoare, dar in rest sunt in grafic.

Care este obiectivul tau pentru acest sezon? Poti obtine clasarea pe podium?

Obiectivul este top 5, iar eu sper la top 3. Cred ca pot sa urc pe podiumul final, daca scap de incidente.

Care sunt conditiile si pasii pe care ii mai ai de urmat pentru a avea o sansa la promovarea in Formula 1?

Pur teoretic, pentru a accede in Formula 1 sunt necesare acele rezultate care sa te califice pentru obtinerea superlicentei. Se poate promova in F1 din Formula 2 daca te clasezi intre primii 5 in 5 curse sau in clasamentul final al campionatului. Un astfel de rezultat certifica faptul ca ai valoare. Insa un astfel de rezultat nu te duce automat in F1. In practica, pe langa rezultate sportive foarte bune, talent si determinare, conditia principala pentru a promova in F1 este existenta unui buget semificativ. Iar acest buget poate fi asigurat numai cu sprijinul direct al marilor corporatii sau cu sprijinul unor guverne interesate sa se regaseasca in F1.

Spre exemplu, Hulkenberg, un pilot foarte bun, a fost inlocuit la Wiliams de Maldonado, care a venit cu un buget substantial, asigurat de compania petroliera de stat din Venezuela. Sau Petrov, care l-a scos pe Grosjean de la Renault, un alt pilot foarte bun, venind cu sprijinul statului rus, prin producatorul Lada. Sa nu ma intelegeti gresit, atat Maldonado cat si Petrov sunt piloti exceptionali, dar cred ca cel putin la fel de buni sunt si Hulkenberg sau Grosjean. Exemplele pot continua, noua generatie de piloti asa isi face intrarea in F1, asigurand echipei un buget.

Ai vreun sprijin din partea statului roman?

Da, am avut sprijin si-l am in continuare. Am avut si am alaturi comunitatea brasoveana, lucru foarte important pentru mine. Vreau sa le multumesc Doamnei Ministru Udrea si Domnului Primar Scripcaru pentru sprijinul din acest an, sunt onorat sa reprezint Romania si Brasov-ul in lume, ma simt obligat sa fac performanta stiind ca-mi reprezint tara si orasul natal.

Cum decurg pregatirile pentru un eveniment?

Pregatirea ideala inseamna pregatire fizica, psihologica si tehnica, la care se adauga studiu tehnic. Pregatirea fizica este ceva similar ciclistilor, un antrenament de rezistenta fizica, plus exercitii specifice. Pregatirea psihologica, o cam sar din lipsa de buget. Pregatirea tehnica iarasi o sar, din aceleasi motive. Atat antrenamentul psihologic cat si cel tehnic (antrenarea reflexelor, etc) se fac in centre specializate, in Anglia, Italia sau Germania, iar costul unei sesiuni este peste posibilitatile noastre materiale actuale. O alta parte a pregatirii tehnice este antrenamentul in monopost sau pe simulator. Iarasi le cam sar, pentru aceleasi motive. Ultimul lucru pe care-l fac este analiza, studiul tehnic, revad telemetria curselor precedente, caut solutiile teoretice de imbunatatire a pilotajului sau a setarilor masinii, pe care apoi le aplic in probele libere de vinerea.

Aici, la Delft, unde sunt student al Universitatii Tehnice, am intrat intr-un grup de studiu, in care am construit si programat un simulator de monoposturi. Simulatorul este acum functional si ma mai antrenez pe el, nu este inca unul profesionist si nu ma ajuta sa progresez, dar ma tine "in mana".

"Formula 1 este inginerie extrema"

Se poate face o pararela intre Formula 1 si Formula 2?

Asemanari - sunt monoposturi. Diferente - totul. Lasand gluma la o parte, nu exista masina de curse similara Formulei 1. Formula 1 este inginerie extrema, totul este dus la limita. Formulele inferioare puternice, cum este Formula 2, te pregatesc pentru lucrul in Formula 1. Inveti sa lucrezi cu inginerii, cu tehnicienii, inveti strategie de cursa, acumulezi toate informatiile si deprinderile necesare in Formula 1. De exemplu, in F2 pot sa-mi reglez in timpul cursei unghiul de incidenta a aripii fata, ceva similar DRS-ului. Sau am buton de overboost, similar KERS-ului. Sigur imi vor fi de folos daca ajung in F1. Jaime Alguersuari imi povestea, dupa debutul sau in Formula 1, cat de usor este sa conduci un monopost de F1 fata de un World Series by Renault, cat de simplu. Tot el insa imi spunea cat de rapid se intampla totul, cat de solicitant este sa ai atentia distribuita catre toate detaliile.

"F1, spectacolul absolut pentru pasionati"

Se tot discuta despre lipsa spectacolului in Formula 1, cum vezi noile modificari de regulament pentru? Mai poate readuce Marele Circ spectacolul din trecut?

Cursele de pe vremea lui Senna nu au cum sa revina. Erau alte principii tehnice in constructia monoposturilor, atunci se inventa controlul tractiunii, se inventau sistemele antipatinaj sau suspensiile active. Se mergea mult pe efectul la sol, aerodinamica nu era atat de evoluata, turbulentele aerodinamice nu influentau asa mult masina si se putea merge la aspiratie, cu depasire pe intrarea in viraj. Asta nu se mai poate azi, nici macar in Formula 2 nu poti sa stai in spatele masinii din fata, pentru ca pierzi apasarea pe rotile din fata.

Formula 1 este un sport care progreseaza foarte rapid, evolutia monopostului este radicala de la an la an, calitatile cerute pilotului sunt complet diferite fata de cele din 2001, de exemplu, deci spectacolul este cu totul altul. Daca prin spectacol intelegem depasiri, F1 este spectacol cu tehnologia de acum, "gaselnita" numita DRS si boost-ul numit KERS aduc zeci de depasiri, rastoarna ierarhii. La fel cum anvelopa Pirelli a schimbat foarte multe in tactica echipelor, penalizand pilotii agresivi.

Daca prin spectacol intelegem sa vedem un pilot zburand la joasa inaltime pe ploaie, cum a facut Senna in primul tur de la Donington, in 93 sau triplari cum s-a intamplat intre Hakkinen si Schumacher la Spa, in 2000, nu cred ca vom mai vedea, masina actuala de F1 nu te lasa sa faci genul acela de curse. Dar F1 este spectacolul absolut pentru pasionati, indiferent cate depasiri se fac intr-o cursa.

Mihai Marinescu, pe circuitul de la Magny-Cours

Rezultate in Formula 2 (2011)

Silverstone 1: Locul 4

Silverstone 2: Locul 5

Magny-Cours 1: Abandon

Magny-Cours 2: Locul 5

Clasament general:

1.Christopher Zanella (Elvetia) 71p

2.Mirko Bortolotti (Italia) 66p

3.Miki Monras (Spania) 64p

4.Tobias Hegewald (Germania) 42p

5.Alex Brundle (Marea Britanie) 33p

6.MIHAI MARINESCU (ROMANIA) 32p

7.Will Bratt (Marea Britanie) 28p

8.Ramon Pineiro (Spania) 22p

9.Jon Lancaster (Marea Britanie) 14p

10.Jack Clarke (Marea Britanie) 13p

Programul sezonului 2011

Spa-Francorchamps (Belgia) * 24-26 iunie

Nurburgring (Germania) * 1-3 iulie

Brands Hatch (Marea Britanie) * 22-24 iulie

Red Bull Ring (Austria) * 26-28 august

Monza (Italia) * 30 septembrie-2 octombrie

Barcelona (Spania) * 28-30 octombrie.

In sezonul precedent al Formulei 2, Mihai Marinescu s-a clasat pe locul 11 la general, cu 68 de puncte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Mihai Marinescu, #pilot roman F1, #Mihai Marinescu Formula 2, #Marinescu interviu Ziare com , #stiri Formula 1