Femeile din Forta Civica: "Rolul nostru e sa crestem copii" vs "Vrem o Merkel a Romaniei"

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 13:35
5168 citiri
Femeile din Forta Civica: "Rolul nostru e sa crestem copii" vs "Vrem o Merkel a Romaniei"
Foto: girlscantwhat.com

Dupa ce Organizatia de Femei din cadrul Fortei Civice a declarat ca rolul doamnelor in societate este sa nasca si sa aiba grija de copii, reactiile nu au intarziat sa apara.

Femeile din FC, sau cel putin cele care fac parte din organizatia mentionata, au transmis, printr-un comunicat de presa, ca sustin candidatura lui Mihai Razvan Ungureanu la functia de presedinte al Romaniei, spunand ca acesta "reprezinta tot ceea ce Romania are nevoie de la un politician: este onest, este educat, este cult, este serios, este inteligent, este tanar".

"Organizatia de Femei Forta Civica este mandra sa-l sustina pe domnul Ungureanu in cursa pentru functia de presedinte al tarii, deoarece rolul femeii in societate este sa vegheze si sa asigure viitorul copiilor", se mai arata in document.

Mihai Razvan Ungureanu: Vreau sa candidez la functia de presedinte

In plus, Amelia Boros, presedintele Organizatiei de Femei Forta Civica, a precizat ca rolul femeilor este sa dea nastere copiilor. "Suntem programate genetic nu doar sa dam nastere pruncilor, ci si sa ne asiguram ca ei vor avea un viitor bun, iar in Mihai Razvan Ungureanu vedem ceea ce ne-am dori de la copiii sau tatii nostri. De aceea, consideram ca este singurul politician capabil sa asigure Romaniei o directie buna", este de parere aceasta.

Colega de partid, revoltata

Contactata de Ziare.com, Magda Bistriceanu, membru al Fortei Civice, a spus ca nu este de acord cu declaratiile colegei de partid, sustinand ca nu prea stie cine este doamna Amelia Boros si in numele cui vorbeste.

"Presedintele unei organizatii de femei ar trebui sa fie ales intr-un for, eu nu-mi aduc aminte sa fi existat asa ceva", a mentionat Bistriceanu. "Din cate se pare, doamna a fost investita in functie de domnul Ungureanu si daca lucrurile stau asa putem avea un gram de intelegere", a spus ea.

"Propun sa tinem un moment de jena pentru doamnele care confunda politica cu lingusirea si oda adusa 'conducatorului iubit'! Nu cred ca este modul prin care femeile trebuie sa reuseasca in politica!

Insasi existenta unei 'organizatii de femei' discrimineaza si limiteaza rolul femeii in viata politica! Imi doresc sa apara cat de curand in politica romaneasca o Margaret Thatcher sau o Angela Merkel!", a opinat Bistriceanu.

MRU cere binecuvantarea partidului pentru candidatura la Presedintie

Aceasta a precizat ca femeia trebuie sa aiba acelasi statut ca barbatul in viata sociala si politica. In plus, a adaugat ca nu vede rolul unei organizatii de femei in niciun partid, nu numai in Forta Civica. "Este o discriminare care vine, culmea, tot din partea femeilor", a conchis Bistriceanu.

Femeia anului 2012: Afirmatiile ma lezeaza profund

De asemenea, Oana Baluta, conferentiar universitar la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii de la Universitatea din Bucuresti, care a fost desemnata Femeia Anului 2012 de o revista pentru femei, sustine ca declaratia Ameliei Boros este "uluitoare".

"Declaratia este uluitoare si nu are nicio legatura cu ceea ce ar trebui sa guverneze in prezent participarea si reprezentarea politica, de pilda respectul pentru autonomia persoanei, in acest context fiind vorba mai ales despre autonomia femeilor si despre capacitatea lor de a alege responsabil un parcurs individual de viata cu tot ce inseamna aceasta: cu sau fara mariaj, cu sau fara copii.

Declaratia mai are o implicatie importanta, respectiv ca alegerile politice ale femeilor depind de masura in care un politician este sau nu tata, nicidecum de programul politic ori de valorile care il fundamenteaza sau de maniera in care gandeste o modalitate dreapta de distribuire a resurselor, de cheltuire a banilor publici, de felul in care intelege drepturile si obligatiile femeilor si ale barbatilor ca cetateni", considera Oana Baluta.

Femeia anului 2012: Declaratiile lui Basescu amintesc de politicile ceausiste

Aceasta a mai precizat, pentru Ziare.com, ca Amelia Boros, "care nu este 'orice doamna Boros', ci presedinta Organizatiei de Femei a unui partid politic", aduce in discursul public si cel politic un "determinism biologic din vremuri care ar fi trebuit sa apuna demult".

Ea a adaugat ca acest discurs nu are nicio legatura cu "principiile moderne in baza carora indivizii ori statele ar trebui sa ia decizii, cu rolul unei organizatii de femei dintr-un partid politic, cu rostul unui politician in acest important mecanism al deciziilor publice".

"Este un discurs paternalist si patriarhal care nu face altceva decat sa sprijine un regim de gen in care reproducerea fiintelor umane este urmarea unei programari genetice a femeilor. Ca cetateana a acestei tari, ca femeie, astfel de afirmatii ma lezeaza profund. Iar ele sunt lezante si pentru barbati, pentru ca si ei ajung instrumente in aceasta masinarie a programarii genetice", a conchis Baluta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#femei Forta Civica, #Oana Baluta femei politica, #Magda Bistriceanu femei politica, #femei politica , #Mihai Razvan Ungureanu