Povestea misterioasei accidentari a lui Helmuth Duckadam

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 09:34
19820 citiri
Povestea misterioasei accidentari a lui Helmuth Duckadam

Helmuth Duckadam, fostul portar de legenda al Stelei, a fost scos in afara fotbalului de mare performanta de o accidentare intrata in folclorul fenomenului sportiv din Romania. Operatia suferita la bratul drept, in vara anului 1986, a insemnat practic finalul unei carierere care abia incepuse pentru "eroul de la Sevilla".

S-au spus multe la vremea respectiva, si mult timp dupa, povestea cea mai raspandita fiind aceea ca Duckadam a fost impuscat de Nicu Ceausescu in timpul unei partide de vanatoare, baiatul dictatorului fiind invidios pentru ca sportivul ar fi primit un autoturism de lux dupa finala Cupei Campionilor Europeni.

In realitate, goalkeeperul "ros-albastrilor" s-a lovit in vacanta. A alunecat pe iarba si s-a sprijinit in bratul drept, moment in care un cheag de sange a luat-o "la vale", blocand circulatia in membru. Intreaga mana i s-a invinetit aproape imediat, Helmuth ajungand de urgenta la spital, dupa cum informeaza cotidianul Gazeta Sporturilor in editia tiparita.

A fost trimis la dispensarul din satul Semlac, medicul de acolo l-a indrumat spre Spitalul Judetean din Arad iar de aici a ajuns, de urgenta, la Spitalul Militar Central din Bucuresti.

Potrivit sursei citate, chiar ministrul apararii de atunci, Vasile Milea, a intervenit pentru operatia lui Duckadam.

"Eram in concediu, acasa, la Viisoara, langa Alexandria, cand m-a sunat chiar ministrul Apararii sa-mi spuna ca trebuie sa plec urgent spre Bucuresti, fiindca portarul Stelei trece printr-o stare critica si e nevoie de operatie", a povestit omul care i-a salvat viata portarului stelist, medicul Vasile Candea.

"De la Arad, Duckadam a fost adus in Capitala cu un avion militar, trimis special sa-l transporte in Bucuresti. Helmuth avea un anevrism axilar, in zona de la subratul drept. Trebuia taiata si inlaturata sectiunea afectata din artera care pleaca de la aorta, trece pe sub gat si apoi coboara pe brat. Daca nu ajungea la timp, sa oprim si sa scoatem cheagul, se punea problema amputarii mainii!

Mi-am dat seama ca nu dispuneam de o proteza arteriala obisnuita, asa ca eram obligati sa inovam. De aceea, pentru a reface fluxul sangvin, am refacut traiectul arterei axilare din peretii anevrismului. Apoi, spre a proteja zona respectiva, am folosit o bucata sintetica de marimea aortei, adica diametru de vreo patru centimetri, am intins-o, am inmansonat-o si am cusut-o, pur si simplu, cojocareste! E drept, am trecut prin momente critice cand am refacut peretele anevrismului, fiindca risca sa plezneasca. Pana la urma, metoda a functionat. Helmuth a fost ocrotit insa de Dumnezeu, dar daca eram noi prosti, degeaba il proteja Cel de Sus!

Toata procedura a fost chiar de mare finete! Duckadam a ramas cu bratul intreg, ba a mai apucat sa si joace un pic dupa asta, chiar daca a facut-o pe proprie raspundere, pentru ca pericolul unei recidive era foarte mare. Adevarul e insa ca putea sa ajunga exact cum arata Nesu azi!", a povestit medicul.

Duckadam, devenit intre timp presedinte de imagine al Stelei, marturiseste ca era constient de pericolul prin care a trecut.

"Sigur, cand imi vazusem mana albita complet, m-am gandit ca s-ar putea ajunge la amputarea ei. Dar eram optimist ca lucrurile se vor rezolva. Am avut parte de o echipa medicala formidabila, dar si de mult noroc. Resimt insa si acum efectele operatiei, fiindca la orice schimbare de vreme am dureri destul de mari", a spus Duckadam, care a mai povestit ca nici prietenii apropiati nu l-au crezut atunci cand le-a spus ca nu l-a impuscat Nicu Ceausescu.

Dupa operatia suferita in 1986, la Bucuresti, Helmuth Duckadam a trebuit sa indure alte doua interventii chirurgicale similare, in 1998 si 2010, artera cu probleme, de la bratul drept, fiind refacuta de medici o data la 12 ani.

M.D.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#poveste accidentare duckadam, #helmuth duckadam operatie 1986, #duckadam impuscat ceausescu , #accidentare