Dosarul Transferurilor se extinde: Inca un judecator mituit? Ce informatii au procurorii DNA

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 08:16
6844 citiri
Dosarul Transferurilor se extinde: Inca un judecator mituit? Ce informatii au procurorii DNA
Foto: Arhiva Ziare.com

Cazul judecatorului Geanina Terceanu de la Tribunalul Bucuresti, despre care fratii Victor si Ioan Becali au recunoscut ca i-au dat spaga pentru un verdict favorabil, se extinde, dupa o noua declaratie data de un martor la Directia Nationala Anticoruptie.

Fosta judecatoare de la Tribunalul Bucuresti Antonela Costache ar fi primit din banii primiti de Geanina Terceanu pentru solutia de achitare in dosarul Transferurilor, pentru ca ea i-ar fi "repartizat" colegei acest dosar, potrivit unui martor al acuzarii.

Unul dintre martorii acuzarii a aratat, in fata anchetatorilor DNA, ca, in cadrul discutiilor avute cu judecatoarea Geanina Terceanu, aceasta i-a marturisit ca a cerut cu peste 100.000 de euro mai mult de la fratii Becali pentru ca jumatate din sumele totale incasate de la acestia ar fi trebuit sa ajunga la magistratul Antonela Costache, se arata in motivarea Curtii de Apel Bucuresti la decizia de arestare a Geaninei Terceanu si a fratilor Ioan si Victor Becali.

Ce pedepse risca Borcea, fratii Becali si judecatorul Terceanu - Interviu

Martorul mai spune ca judecatoarea Terceanu si-a explicat gestul prin faptul ca Antonela Costache i-ar fi dat ei dosarul Transferurilor de jucatori.

"In cadrul discutiei purtate cu aceasta (Geanina Terceanu, n.r.), m-a intrebat daca pot sa iau legatura cu familia Becali si i-am spus ca pot sa fac acest lucru, urmand ca eventuale pretentii din partea acesteia sa mi le spuna ulterior. Fac precizarea ca la aceasta prima intalnire cu judecatoarea, am intrebat-o daca este sigura ca poate sa dea o solutie de achitare in acest dosar, iar aceasta mi-a dat de inteles ca nu mai este asa de sigura ca poate da o solutie de achitare in dosar", le-a spus procurorilor martorul citat.

El mai spune ca, la o perioada de timp de la aceasta prima intalnire, intrucat se apropiau ultimele termene de judecata in dosarul Transferurilor, a mers din nou la judecatoare acasa, imprejurare in care aceasta i-ar fi spus sa ia legatura cu familia Becali si sa le transmita ca este destul de greu sa dea o solutie de achitare si ca mai doreste pentru acest lucru inca 105.000 euro.

"Am intrebat-o de ce doreste fix aceasta suma, iar aceasta mi-a spus ca trebuie sa dea macar 5.000 euro din acestia judecatoarei Costache Antonela, presedinta Sectiei a II-a Penale la acel moment. Ulterior, din discutiile avute cu judecatoarea Terceanu Geanina, a inteles de la aceasta ca se intelesese cu judecatoarea Costache Antonela sa ii dea, de fapt, jumatate din sumele pe care urma sa le primeasca de la persoanele implicate in dosar", a mai spus martorul.

Intermediarul spagii din Dosarul Transferurilor da cartile pe fata - ce le-a spus procurorilor

El mai spune ca, tot din discutiile purtate cu Terceanu, stie ca, dupa ce aceasta a primit cei 105.000 de euro, i-a dat Antonelei Costache 5.000 de euro.

Judecatoarea Geanina Terceanu si fratii Ioan si Victor Becali au fost arestati, vineri, de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, la solicitarea procurorilor DNA care o acuza pe judecatoare ca a luat mita pentru a-i achita pe cei doi si pe alti sase oameni de fotbal, in dosarul Transferurilor.

Stenograme din Dosarul Transferurilor Judecatorul Terceanu: Vai de capul meu! Nu spuneti nimic de mine! Am cheltuit banii!

Fosta judecatoare Antonela Costache a fost trimisa in judecata, alaturi de colega ei de la Tribunalul Bucuresti Viorica Dinu, pe 5 iulie 2013, de procurorii DNA, pentru luare de mita in vederea pronuntarii unor solutii favorabile.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu (care a purtat numele Nutu in perioada 8 martie 2011 - 09 aprilie 2013), avocatul Costel Daniel Petre, din Baroul Bucuresti, sotia acestuia, Daniela Petre, avocata lui Dinel Staicu, Ileana Alina Raducanu, si sotul acesteia, Bogdan Marian Bobocel.

Alaturi de acestia sunt judecati Sorin Vasilescu si Iulia Neamtu, grefieri la Tribunalul Bucuresti, Angela Cirlan, Leon Marius Neagu, Marian Vasile Tudor, Marian Catrin, Carmen Ionela Dancuta, Nicolae Petrisor, fost Duduianu, zis "Cristofor", Stefan Minca, zis "Rosovelt", Laurentiu George Dinu, zis "Gore", Cornel Lucian Enculescu, Tony Viorel Iaparnicu, Dragos Pandele si Silviu Constantin Amza, Bogdan Petrica Bagoli si Dragos Dumitrescu.

Judecatoarea Geanina Terceanu si fratii Ioan si Victor Becali au fost arestati, vineri, de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, la solicitarea procurorilor DNA care o acuza pe judecatoare ca a luat mita pentru a-i achita pe cei doi si pe alti sase oameni de fotbal, in dosarul Transferurilor.

Decizia poate fi contestata la Inalta Curte.

In acelasi dosar, procurorii au dispus urmarirea penala in continuare, pentru dare de mita, a lui Cristian Borcea, presedinte executiv al Clubului de fotbal "Dinamo" la data faptei.

Dosarul de la DNA a fost constituit in urma unui denunt, conform unor surse judiciare, care au precizat ca Terceanu ar fi primit banii prin intermediari, care nu erau avocati.

Potrivit procurorilor, in 24 februarie 2009, judecatorului Geanina Terceanu, de la Tribunalul Bucuresti, i-a fost repartizat spre judecare dosarul transferurilor de fotbalisti, cauza in care Ioan Becali,

Victor Becali si Cristian Borcea, alaturi de alti cinci oameni de fotbal, fusesera trimisi in judecata pentru inselaciune si evaziune fiscala.

In 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a dispus achitarea tuturor celor opt inculpatii trimisi in judecata in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste zece milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

Judecatorul a dispus achitare pentru toate infractiunile retinute in sarcina celor opt oameni de fotbal, in temeiul dispozitiilor articolului 10 litera a din Codul de procedura penala din anul 1968, respectiv pentru ca "fapta nu exista".

In urma investigatiilor, procurorii DNA au stabilit ca, pentru a pronunta aceasta solutie de achitare, Geanina Terceanu a primit de la inculpatii Ioan si Victor Becali si de la suspectul Cristian Borcea, in mai multe transe, suma totala de 220.000 de euro, incepand din aprilie 2009 si pana in mai 2012.

In 12 noiembrie 2012, hotararea de achitare pronuntata de Geanina Terceanu a fost desfiintata printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, instanta de control judiciar pronuntand condamnarea inculpatilor la pedepse intre trei si opt ani de inchisoare, cu executare sau cu suspendare.

Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis rejudecarea cauzei, motivand ca judecatorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei opt oameni de fotbal acuzati si a dispus condamnarea pe probe in baza carora fusesera anterior achitati, de Tribunalul Bucuresti.

In urma rejudecarii, tot la Curtea de Apel Bucuresti, toti inculpatii au primit, in martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea si Ioan Becali - cate sase ani si patru luni, Victor Becali - patru ani si opt luni, Gheorghe Copos - trei ani si opt luni, Mihai Stoica - trei ani si sase luni, Gheorghe Netoiu si Jean Padureanu - cate trei ani si patru luni, si Gheorghe Popescu - trei ani, o luna si zece zile.

Judecatoarea Geanina Terceanu motiva decizia de achitare din 3 aprilie 2012 prin faptul ca DNA nu a probat ca banii din conturile inculpatilor din dosarul transferurilor fotbalistilor proveneau din sumele "diferenta de transfer", aratand ca nu s-a dovedit caracterul ilegal al veniturilor celor opt oameni de fotbal.

Referitor la modul de rulare a banilor, respectiv prin firme off-shore, prezentat de procurorii anticoruptie in rechizitoriu, judecatorul Geanina Terceanu arata ca derularea unor tranzactii comerciale prin firme off-shore nu reprezinta o ilegalitate, explicand in detaliu motivele pentru care unele companii apeleaza la astfel de practici.

Procesul de la Tribunalul Bucuresti a avut 39 de termene si s-a incheiat dupa trei ani si doua luni.

In rechizitoriul DNA au fost prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 - 2005.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#judecatori corupti Dosarul Transferurilor, #spaga Dosarul Transferurilor, #Geanina Terceanu spaga Dosarul Transferurilor , #dosarul transferurilor