Ziare.com

Culisele Dosarului Transferurilor: nume de cod 'Carte mare sah'

de Cristian Soitu
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 18:14

   

Culisele Dosarului Transferurilor: nume de cod 'Carte mare sah'
Unul dintre cele 12 transferuri anchetate in Dosarul Transferurilor a avut numele de ocd 'Carte mare sah'. Fostul presedinte al lui Dinamo, Cristi Borcea, a reusit sa il vanda pe mijlocasul Paul Codrea catre o firma din Olanda pe o suma modica, fara acordul celorlalti oameni din club.

Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au prezentat, in motivarea deciziei de condamnare a lui Cristi Borcea, modul in care fostul conducator al lui Dinamo a reusit sa-i induca in eroare pe ceilalti oameni din club. Ziare.com a intrat in posesia motivarii si prezinta culisele unui transfer care a prejudiciat clubul Dinamo cu peste 2 milioane de dolari.

Astfel, Borcea a cedat drepturile federative ale lui Paul Codrea firmei Phoenix BV Rotterdam, care s-a obligat sa plateasca 20.000 de dolari in prima faza, pentru ca apoi suma sa fie suplimentata cu inca 50.000 de dolari.

Intreaga operatiune a purtat numele de cod "Carte mare sah" si a fost tinuta secreta de Cristi Borcea, potrivit magistratilor.

"AFC Dinamo Bucuresti a emis la data de 01.11.1999 catre Phoenix BV Rotterdam factura fiscala seria B AGA nr. 1338334 in valoare de 20.000 USD, reprezentand 'transfer C.P.'. Conform documentului contabil Carte mare sah in perioada 01.01.2001 - 31.12.2001 pentru contul 745.02.03 'Codrea - Phoenix', la data de 28.02.2001 AFC Dinamo a inregistrat la venituri suma de 1.352.950.000 lei, reprezentand 'Transfer Codrea Phoenix 50.000 USD', contul corespondent fiind 401.33 (cont de furnizori, ceea ce implica existenta unei operatiuni de compensare) ", se arata in motivarea deciziei.

Chestionati pe seama transferului lui Paul Codrea, fostii membri ai Consiliului de Administratie al AFC Dinamo au declarat ca nu stiau de aceasta mutare.

"Din declaratiile martorului S.M., presedintele clubului Dinamo la vremea respectiva, a rezultat ca inscrisul intitulat "memorandum" i-a fost prezentat de catre inculpatul Borcea Cristian la sediul clubului Dinamo, martorul semnandu-l fara sa-i verifice continutul si acceptand explicatia inculpatului in sensul ca semnatura martorului era obligatorie pentru achitarea unor datorii ale clubului. A aratat martorul si faptul ca la aceasta intalnire nu a participat reprezentantul firmei Phoenix si nici jucatorul C.P.", se mai arata in motivarea judecatorilor.

De asemenea, judecatorii au mai aratat ca Borcea a folosit inscrisuri false, intrucat in sedinta Consiliului de Administratie nu a fost adusa in discutie vanzarea lui Codrea catre firma Phoenix BV.

"Desi in procesul verbal al sedintei Consiliului de Administratie al AFC Dinamo Bucuresti din data de 25.10.1999 apare mentiunea ca se aproba cumpararea drepturilor de transfer ale fotbalistului P.C. de catre societatea,, Phoenix" contra sumei de 70.000 USD, in realitate membrii Consiliului de Administratie nu au avut cunostinta de memorandumul, semnat la o data anterioara sedintei, de catre inculpatul Borcea Cristian si martorul S.M., elocvente fiind in acest sens depozitiile martorilor I.C.I., V.M., P.D., P.G., C.V. si S.I., participanti la sedinta respectiva, din care a rezultat ca nu au discutat, aprobat sau decis aceasta tranzactie", mai noteaza judecatorii.

Firma Phoenix BV, care a cumparat drepturile federative ale lui Paul Codrea de la Dinamo in schimbul a doar 70.000 de dolari, a incasat de la Genoa 2.650.000 de dolari pentru acest transfer.

"Aceste venituri se cuveneau de drept clubului Dinamo Bucuresti si ar fi trebuit sa se inregistreze in contabilitate la data transferului jucatorului", conchid judecatorii.

Cristi Borcea a fost condamnat la o pedeapsa de sase ani si patru luni de inchisoare in Dosarul Transferurilor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3003 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Soc,si groaza,

este doar,parta,vizibila a ghetarului,ce-o fi sub apa.

 

bai Borcea esti mare domne , ai carte ai parte,

ti-au sah cu k.o.
si,ai parte de sase ani.Timp in care exersezi jocu din buric, si duci tineta.De la Miami la Slodbozia ,cale lunga .Si fomeie tanara ,ramasa singura,vai de ea ...Ba, ce care proata-ai tras.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor