Anamaria Prodan candideaza la alegerile de la FRF: Cum vrea sa schimbe fotbalul romanesc - Interviu

Sambata, 22 Octombrie 2016, ora 08:03
19254 citiri
Anamaria Prodan candideaza la alegerile de la FRF: Cum vrea sa schimbe fotbalul romanesc - Interviu
Foto: Facebook/Anamaria Prodan

Agentul de jucatori Anamaria Prodan este primul om din fotbalul romanesc ce si-a manifestat intentia ferma de a candida la alegerile pentru presedintia Federatiei Romane de Fotbal.

Anamaria Prodan a acordat Ziare.com primul interviu de la acest anunt si si-a prezentat planul pentru schimbarea fotbalului romanesc.

Sotia lui Laurentiu Reghecampf a explicat ce a determinat-o sa ia aceasta decizie neasteptata, a vorbit despre un posibil conflict de interese si a explicat cum ar rezolva probleme importante din fotbalul romanesc.

Anamaria Prodan spune ca, daca va castiga alegerile din 2018, va incerca sa modifice legislatia muncii in sport, va pun accent pe dezvoltarea fotbalului juvenil si il va aduce pe Ion Craciunescu in fruntea Comisiei Centrale a Arbitrilor.

De asemenea, Anamaria a vorbit si despre situatia postului de selectioner, unde ar putea ajunge Laurentiu Reghecampf.

Ce v-a determinat sa va anuntati candidatura pentru postul de presedinte al FRF?

Cred ca totul a pornit de la o anumita urma de dezamagire profunda. Pe acest fundal am simtit ca pot sa schimb ceva, ca pot face diferenta atat timp cat nu ma abat de la principiile profesionalismului si seriozitatii care m-au caracterizat in toti acesti ani. Pot spune ca am crezut foarte mult in plusul pe care credeam ca il va aduce domnul Razvan Burleanu fotbalului nostru, dar cred ca momentan acest plus este insesizabil si oricat de dureros ar fi, trebuie sa acceptam cu totii asta. Observ cu tristete ca forul suprem al fotbalului romanesc se afla intr-o declin evident de potential si credibilitate si ca echipa nationala pare un bibelou de cristal scump, pe care il apreciem cu totii, dar care se sparge aproape instanteu in fata primului adversar mai puternic si rezista doar daca e ajutata de gafele acestuia.

Cred ca astazi echipa nationala a Romaniei si-a pierdut din acea forma de identificare, de care uneori jucatorii si suporterii deopotriva, beneficiau aproape inconstient. Suporterul roman este astazi dezorientat si obosit, pe alocuri chiar plictisit, si eliberat treptat de energia emblemei credibile pe care o avea la un moment dat atat nationala, cat si Federatia Romana de Fotbal. Dereglarea valorilor si lipsa progesului sunt evidente, iar distanta intre realitate si pretentii pare sa se largeasca dincolo de ridicol pentru intreg fotbalul romanesc.

Eu cred ca pot schimba asta, cred ca am demonstrat ca pot sa ma lupt cu oricine pentru binele jucatorilor mei, cred ca am demonstrat ca o femeie poate reusi intr-o lume a barbatilor si credeti-ma... In fotbal nu e deloc usor sa atingi nivelul pe care l-am atins eu. Cred ca Anamaria Prodan Reghecampf este astazi dovada vie a succesului, dar si demonstratia unei capacitati active de a trai inca fotbalul la nivelul principiilor. De aceea ma simt complet pregatita si sigura ca imi pot pune calitatile in slujba fotbalului romanesc, chiar si la acest nivel de conducere.

Candidatura dvs. a starnit deja discutii privind un posibil conflict de interese. Ce le transmiteti celor care considera ca nu ar trebui sa candidati avand in vedere ca Laurentiu Reghecampf este un antrenor in activitate?

Sunt de acord ca pot exista opinii diferite asupra acestui subiect. Cred cu tarie ca echipa nationala nu este si nu trebuie sa fie o echipa inchiriata de interesele unui grup restrans de oameni, dar relatia mea cu Laurentiu a fost si va ramane mereu una profesionala, atunci cand vine vorba de fotbal.

Cum vi se pare ca arata fotbalul romanesc dupa doi ani si jumatate cu Razvan Burleanu la FRF?

Nu cred ca e cazul sa-l transformam pe domnul Burleanu intr-un rau suprem al fotbalului romanesc. Pur si simplu pe dumnealui il vad ca pe un simplu pasager, luat la bord de un curent care matura fotbalul romanesc de la un cap la altul. Din punctul meu de vedere este nevoie de o mana ferma la conducerea FRF, o mana care sa taie in carne vie si care sa poata stavili acest curent care se pregateste sa distruga si ceea ce a mai ramas din fotbalul nostru. Am mai spus-o: sunt foarte curioasa spre exemplu, de ce domnul Burleanu nu e mult mai preocupat de detalii care pot salva cu adevarat fotbalul romanesc? De ce nu s-a pus nicio secunda la masa discutiilor cu premierul Romaniei sau cu ministrul Tineretului si Sportului pentru a propune armonizarea legislatiei muncii in sport? Sunt destule intrebari la care nu gasesc un raspuns concret...

Ma uit spre exemplu la cat de mult bine face Gica Hagi la nivel de copii si juniori si mi se pare un model in acest sector de activitate. Rezultatele la nivel de juniori sunt vecine cu dezastrul la nivel de echipe nationale si nu cred ca trebuie sa uitam acest aspect pentru ca de sectorul juvenil se leaga nu doar viitorul fotbalului nostru, ci si sanatatea lui. Sunt profund dezamagita pentru ca ma uit in jur si... ce vad? Bulgaria, Serbia, Ungaria au selectionate de tineret din ce in ce mai puternice la majoritatea categoriilor de varsta, Ucraina castiga turnee finale la Under 19, Serbia a facut-o categoric si spectaculos la aceeasi categorie de varsta... pana si Belarus a reusit sa bifeze un loc pe podiumul unui turneu final Under 21 in 2011. In timp ce noi nu reusim nici macar sa ne calificam la astfel de competitii, va dati seama ce decalaj exista? Dar culmea, nimeni nu vorbeste despre asta, tragedia capata proportii, iar vinovatii lipsesc cu desavarsire. Semn al unei triste si festive rupturi de realitate.

Actualei conduceri a Federatiei i s-a reprosat ca nu a gestionat bine relatia cu Generatia de Aur. Intentionati sa cooptati in echipa dvs. si fosti mari fotbalisti?

Regret, spre exemplu, ceea ce i s-a intamplat lui Gica Popescu, care, fara discutie, fara acel episod nefericit, ar fi ajuns presedintele FRF. Generatia de Aur ne-a oferit bucurii uriase de-alungul timpului, iar in timp, a propulsat o serie de oameni de fotbal cu un background solid, care reprezinta mereu o optiune interesanta pentru orice conducator din fotbalul romanesc.

Este prematur sa discutam totusi despre aceasta posibilitate. Apreciez multi dintre fostii componenti ai Generatiei de Aur si consider ca merita respectati nu doar pentru ceea ce au facut in trecut in fotbalul nostru, dar si pentru viziunea pe care o au asupra fenomenului in prezent.

Care este cea mai mare problema a fotbalului romanesc in momentul de fata din punctul dvs. de vedere?

Am vazut destule lucruri care mi-au lasat de-alungul timpului un gust ingrozitor de amar, despre care deocamdata evit sa vorbesc, pentru ca inca incerc sa le uit. Poate ca si din acest motiv imi doresc sa pot face ceva pentru a schimba mentalitatea, atitudinea si viziunea din fotbalul romanesc. Probleme sunt multe, dar ele nu vor fi niciodata rezolvate declarativ!

Cred ca ne-am saturat cu totii de aceasta maniera lejera de a trata lucrurile. Repet, multe dintre probleme pleaca de la felul in care se trateaza sectorul juvenil in tara, sunt foarte multi antrenori la juniori care nu sunt calificati efectiv pentru aceasta profesie, nici moral si nici profesional. Sunt prea multe interese la acest nivel, iar regresul este evident.

Ca agent de jucatori, cunoasteti foarte bine problemele financiare de la cluburile din prima liga si nu numai. Cum vedeti rezolvarea acestor probleme?

Problemele financiare pe care le au cluburile s-ar putea diminua printr-o discutie la nivel inalt care sa faciliteze accesul oamenilor cu bani in fotbal. Cred in schimbarea fotbalului romanesc, dar progresul trebuie sa plece din ambitie, determinare si dorinta tuturor de a ajuta acest fenomen. Se atinge prea putin acest subiect, la fel cum prea putin se vorbeste despre delicata problema a insolventei cluburilor de fotbal din Romania.

Este trist, inadmisibil si umilitor spre exemplu, ca fotbalisti din Liga 1 sau a doua au ajuns sa joace la pariuri pentru ca nu-si incaseaza salariile cu lunile si nu au ce duce acasa! Toate acestea trebuie sa inceteze daca ne dorim un fotbal curat si reformat.

Un alt subiect dezbatut intens a fost situatia dlui. Vassaras, care conduce CCA de la distanta. Ce masuri pregatiti pentru a rezolva criza din arbitraj?

Nu exista masuri diplomatice in cazul arbitrajului din punctul meu de vedere. Trebuie taiat in carne vie si inca ma intreb de ce domnul Burleanu nu a procedat ca atare in acest sens. Eu asta as face: arbitrul care va gresi de cinci ori consecutiv nu mai are ce sa caute in arbitraj.

Nu-l cunosc pe Kyros Vassaras, stiu ca a fost multi ani arbitru international, dar si ca s-a retras mai devreme cu patru ani din activitate, ceea ce mi se pare usor dubios. Eu nu as aduce niciodata un arbitru strain la sefia Comisiei Centrale a Arbitrilor. Cred ca cea mai buna solutie o reprezinta revenirea lui Ion Craciunescu, un om experimentat si diplomat, un foarte bun cunoscator al fenomenului.

Cum vi se pare intentia FRF de a-i oferi lui Christoph Daum prelungirea contractului pana in 2020, desi in 2018 exista posibilitatea sa avem un nou presedinte?

Pentru binele fotbalului romanesc, ideal ar fi ca domnul Christoph Daum sa aiba rezultate importante si atunci aceasta problema de care vorbiti, ar putea fi inexistenta. Daca va amintiti bine, chiar Laurentiu Reghecampf a subliniat importanta unui proiect pe termen lung la echipa nationala, cu toate ca presa a incercat sa creeze un conflict major intre sotul meu si actualul selectioner al echipei reprezentative.

Actuala conducere a FRF a anuntat ca Laurentiu Reghecampf nu poate fi selectioner cat timp sunteti agent de jucatori. Cum vi se pare acest lucru si ce ar trebui sa faca Laurentiu Reghecampf pentru a fi numit selectioner daca veti castiga alegerile?

Ramane de vazut, eu imi doresc ca sotul meu sa aiba rezultate pentru ca rezultatele vorbesc pentru un antrenor de calibru. Laurentiu este un antrenor care a obtinut rezultate remarcabile, in ciuda faptului ca are doar 41 de ani. Sigur ca nu este singurul nume de antrenor care-mi vine in cap atunci cand ma gandesc la viitorul echipei reprezentative. Mircea Lucescu spre exemplu va fi mereu o alternativa pentru fotbalul romanesc si probabil ca este o alternativa ideala, dar aproape imposibila.

Daca eu voi fi presedintele Federatiei Romane de Fotbal, iar sotul meu va continua sa aiba rezultate importante, nu voi ezita insa nicio secunda sa-l propun la carma echipei reprezentative. Pentru ca stiu mai bine ca oricine cat si cum munceste Laurentiu Reghecampf si pentru ca am senzatia ca suntem cu totii de acord ca Reghecampf este un antrenor valoros, autodidact, meticulos, metodic constructiv si impunator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Anamaria Prodan alegeri FRF, #Anamaria Prodan presedinte FRF, #Anamaria Prodan plan alegeri FRF , #impresari