Huliganismul balcanic, combatut cu "romanisme"

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 22:08
2974 citiri
Huliganismul balcanic, combatut cu "romanisme"

Incidentul de la Ploiesti, cand un asa zis suporter a intrat pe gazon si a lovit un jucator, este ultimul dintr-un lung sir de astfel de evenimente. Din pacate, huliganismul balcanic, pentru ca asta se intampla in galeriile din Romania, este tratat de organismele abilitate, fie ca vorbim de Jandarmerie, Politie sau firme de paza, cu "romanisme".

Incercarea de a preveni astfel de incidente pe arenele sportive, romanii si-au dat, din nou, cu stangul in dreptul. Totul, incepand cu celebra "lege a lui Mitica Dragomir" privind violenta pe stadioane si continuand cu aplicarea acesteia atunci cand era nevoie a fost facut anapoda.

Mai mult, principalul "beneficiu" al actului legislativ a fost indepartarea publicului de pe stadioane, ajungand in situatia ca toate meciurile dintr-o etapa a Ligii 1 sa nu adune mai multi spectatori decat o singura partida din Germania, Anglia sau Spania! In schimb, drepturile TV se vand pe zeci si sute de milioane de euro iar fanii care au fost ajungati din tribune se vad obligati sa se aboneze la cate doua sau trei firme de cablu pentru a-si putea vedea favoritii.

Una din marile probleme a "legii lui Mitica" este sanctionarea colectiva a fanilor. In loc sa ii pedepseasca doar pe huliganii care se dedau la astfel de acte, fortele de ordine aplica pedepse unor grupuri destul de mari de suporteri, alese pe criterii intamplatoare, iar faimoasele comisii de la liga sau federatii se multumesc sa amendeze si sa suspende terenul. Si din acest motiv unul ca individul de la Petrolul - Steaua are curajul de a sari gardul si de a lovi un sportiv, pentru ca stie ca nu poate pati mai nimic!

In cel mai rau caz, este amendat si interzis pe stadioane 6 luni sau un an. Cum insa "romanismul" legii nu prevede ca respectivul sa se prezinte la o sectie de politie in timpul fiecarui meci al echipei favorite, asa cum se intampla de exemplu in Anglia, nimeni nu-l opreste pe huligan sa roage un prieten sa ii cumpere bilet si sa fie in tribune la chiar urmatoarea partida.

La fel se intampla in cazul mult-discutatelor obiecte pirotehnice care sunt, tot mai des, aruncate din tribune pe gazon, uneori ranind chiar si jucatorii, asa cum a fost cazul stelistului Tatarusanu, tot la Ploiesti. Nu se putea oare ca in aceeasi lege de care Dumitru Dragomir este atat de mandru sa fie trecut un paragraf pe cat de simplu, pe atat de preventiv? Ce se intampla daca obiectele pirotehnice erau permise pe stadion, dar ele ar fi fost introduse pe baza de semnatura, aprinse in locuri special amenajate din tribune iar la iesire sa fi fost prezentate aceste obiecte arse, pentru a fi numarate, in caz contrar urmand a fi aplicate pedepse extrem de dure? Mai risca cineva interdictia sau chiar puscaria aruncand torte pe teren stiind ca dupa meci va fi aspru sanctionat?

Tot acelasi lucru se intampla si atunci cand intra in actiune fortele de ordine, in cazul unor manifestari huliganice in tribune. In loc sa extraga dintre suporteri elementele care provoaca, bravii nostri stewarzi sau jandarmi purced la evacuari masive ale unor sectoare intregi de stadion, amendand apoi arbitrar, fara a consulta macar imaginile sistemului de monitorizare video. Este vorba de aceeasi sanctiune colectiva promovata prin legea lui Mitica Dragomir si prin felul in care ea este aplicata, nu putini fiind oamenii care au primit bastoane sau picioare in cap complet nevinovati, doar pentru ca s-a intamplat sa fie in acelasi sector de tribuna cu unii dintre huligani. Va mai amintiti cazul derbiului Rapid - Steaua in timpul careia galeria "ros-albastra" a fost evacuata printr-un "tunel de bastoane" facut de jandarmi? Oare toti fanii aceia erau huligani, sau "oamenii legii" au batut cu bestialitate oameni care venisera doar sa vada un meci?

In fine, nu trebuie trecut peste complicitatea cluburilor, care isi "ajuta" galeriile sa introduca in stadion tot felul de obiecte ce pot fi folosite mai apoi pe post de proiectile de ocazie. Pentru ca nu vor sa-si strice relatia cu "galeria", multe persoane ce conduc echipele de fotbal le tolereaza acestora comportamentul, ba chiar intermediaza "blindarea" peluzelor cu torte si fumigene cu multe zile inainte de meci. Astfel, la intrarea pe stadion se trece lejer de controlul corporal pentru ca "bombele" sunt deja in tribune. Celebru este cazul derbiului Steaua - Dinamo, cand jucatorii "ros-albilor" le-au adus propriilor fani obiecte pirotehnice ascunse in materiale promotionale. A fost vreun om din conducerea oricarui club sanctionat pentru astfel de actiuni?

Sa nu credeti ca aceste lucruri sunt noi, ele fiind discutate destul de mult in perioada in care "legea lui Mitica" a fost elaborata. Din nefericire, si abia acum vedem care sunt urmarile, legiuitorii au crezut ca sunt mult prea destepti pentru a mai asculta propunerile fanilor, fani care , pana la urma, sunt beneficiarii acestei legi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#huliganism balcanic, #lege anti huligani, #huligan Petrolul Steaua, #galamaz lovit petrolul steaua, #steaua petrolul , #jucatori