Nationala Romaniei: inca o fila in dosarul calificarilor ratate

Sambata, 15 Octombrie 2011, ora 15:39
1559 citiri
Nationala Romaniei: inca o fila in dosarul calificarilor ratate
Foto: Arhiva

Romania a incheiat, marti, o alta campanie chinuitoare de calificare pentru un turneu final. De data asta a fost Euro 2012, al cincilea turneu ratat din ultimele sase.

Euro 2008 a fost singura mare competie importanta unde Romania a fost prezenta, dupa retragerea lui Hagi. Atunci, Victor Piturca a fost cel care a calificat nationala. A fost schimbat insa cu Razvan Lucescu, in aprilie 2009, dupa infrangerea din Austria, in preliminariile pentru Campionatul Mondial din Africa de Sud.

Nationala a inceput lamentabil calificarile pentru Euro 2012, cu un egal impotriva Albaniei. A fost 1-1 la Piatra-Neamt, intr-o echipa fara Chivu si Mutu, care era suspendat. Meciul a fost ultimul in echipa nationala pentru Lobont si Contra. Cu 3 ani inainte, Albania era "demontata" in ultimul meci pe vechiul Stadion National, scor 6-1. A urmat deplasarea in Belarus, unde Romania nu a reusit decat un egal, 0-0, intr-un meci in care ocaziile mari au venit abia pe finalul meciului.

In meciul de la Paris, cu Franta, nationala a aratat ca poate sa puna probleme echipelor mari. Dar Lucescu a fost mai putin inspirat decat Laurent Blanc, astfel ca Franta a castigat cu 2-0, goluri marcate de rezervele introduse pe teren in a doua repriza de antrenorul francez. Bilantul toamnei era de doua puncte dupa primele trei meciuri.

Meciul cu Bosnia, din martie, a marcat revenirea lui Adrian Mutu, dar au disparut din echipa nationala Radoi si Chivu, primul dupa ce isi anuntase retragerea. Partida a insemnat prima infrangere din istorie in fata bosniacilor, 1-2, si era momentul in care practic calificarile si mandatul lui Razvan Lucescu au luat sfarsit. Peste trei zile, la Piatra-Neamt, i s-a strigat demisia selectionerului in singurele doua minute in care am fost condusi de o nationala formata din amatori, Luxemburg. Victoria a fost una de palmares, in care Mutu a inscris primele goluri pentru nationala dupa aproape trei ani.

Iese Lucescu, intra Piturca, unde e schimbarea?

Peste numai doua luni, Razvan Lucescu a predat stafeta lui Victor Piturca. Lucescu junior nu mai era sustinut de nimeni, dupa neintelegeri cu membri ai federatiei, cu clanul Becali si cu unii dintre conducatorii echipelor din Liga 1, si a ales sa mearga in singurul loc care inca il mai dorea: Giulestiul Rapidului. Piturca isi incepea al treilea mandat pe banca nationalei Romaniei, fiind privit drept cea mai buna solutie dupa ce, cu doi ani inainte, fusese alungat de toata lumea.

Victoria cu 3-0 din Giulesti, cu Bosnia, in care nu am avut un selectioner pe banca, insemna ca echipa nationala trebuia sa castige toate meciurile ramase pentru a se califica macar la baraj, insa fara Cristi Chivu, care intre timp s-a retras si el din nationala. Totodata, a reprezentat cel mai bun meci facut de tricolori in aceste calificari, dar si singura victorie in afara celor cu Luxemburg. Dupa 2-0 cu nationala Marelui Ducat, am asteptat primul meci pe noul stadion national.

Care a sosit si a relevat doua lucruri: niciun stadion din Romania nu poate fi indeajuns de bun pentru a avea un gazon de calitate si nationala Romaniei chiar nu mai poate bate nicio mare echipa a lumii. In plus, incapatanarea lui Piturca i-a lasat in afara lotului pe Mutu si Tamas, intr-un meci in care ne-am aparat cu Chiriches si am atacat cu micutul Bucur. A fost 0-0 cu Franta si sperantele matematice erau legate de un egal al Luxemburgului in Bosnia.

Insa nu a fost cazul, si pentru ca elevii lui Piturca au incheiat calificarile asa cum le incepusera cu Razvan Lucescu: doua egaluri cu Belarus si Albania, in doua meciuri care nu au mai interesat pe nimeni. Rezultatele din aceasta campanie ne arata ca, teoretic, suntem la acelasi nivel cu Belarus si Albania, dar sub echipe indraznete ca Bosnia, care va juca al doilea baraj de calificare consecutiv in ultimii doi ani.

Cateva castiguri, destule dezamagiri, niciun vinovat, putine sperante

Preliminariile incheiate au scos la iveala si cateva plusuri, putine, dar importante. In primul rand, este vorba despre revenirea lui Mutu in circuitul echipei si pofta sa de joc pentru nationala. El s-a aratat de multe ori dispus sa vina la convocari, chiar si numai pentru a depasi numarul de goluri marcate de Hagi. Mutu a fost, cu 5 goluri, golgheterul unei grupe in care au evoluat jucatori mult mai tineri si mai bine cotati, precum Dzeko, Benzema sau Ribery.

Un alt castig important este Gabi Torje, care se anunta titular pe banda dreapta pentru multi ani. Tatarusanu si Pantilimon au asigurat postul de portar, la fel cum tinerii Matel, Luchin si Rapa ii fac concurenta serioasa lui Sapunaru pentru locul de fundas dreapta. Nu in ultimul rand, Sanmartean a aratat, la 31 de ani, ca este acelasi jucator talentat din urma cu 10 ani.

Dupa aceste meciuri, insa, nationala a ramas fara Chivu si Radoi, care au renuntat prea devreme la convocarile la lot, si fara Contra, care s-a retras din activitate. In plus, s-a vorbit despre alte retrageri din nationala, Tamas, Rat sau Marica fiind cei despre care s-a discutat cel mai mult.

Incapatanarea ambilor selectioneri de a folosi anumiti jucatori sau de a-i ignora pe altii au fost greseli care au contat foarte mult. Razvan Lucescu a insistat cu Ropotan, Deac si contestatul Florescu si l-a ignorat pe Lazar, in timp ce febletea lui Piturca s-a numit Banel Nicolita. Actualul selectioner a renuntat pentru moment la Sapunaru si se va dispensa de orice jucator important care nu il asculta, cum au fost cazurile lui Mutu si Tamas. In plus, marele absent al campaniei de calificare a fost Stefan Radu, fundasul titular al lui Lazio Roma, dar nu indeajuns de bun pentru a face parte din lotul Romaniei.

Peste toate acestea, au contat scandalurile nesfarsite care pareau ce se opresc doar pentru 90 de minute. Razvan Lucescu, fiul lui Mircea Lucescu, a fost numit "baiatul lui tata" si astfel i s-a justificat prezenta pe banca nationalei. Multi l-ar fi vrut acolo pe Dan Petrescu. Altii, impresari interesati sau conducatori de club, au contestat in permanenta selectia. Nu in ultimul rand, Lucescu a avut parte de momente tensionate si cu o parte a conducerii federatiei.

Piturca, in schimb, a reusit sa devieze pentru moment vociferarile din jurul nationalei, dar nu a putut sa produca acea schimbare de care poate ar fi fost nevoie. El va insista sa mizeze si in viitoarele preliminarii pe acelasi nucleu de jucatori, fiind cunoscut ca un antrenor care nu se hazardeaza sa dea prea devreme sanse tinerilor, decat in cazuri exceptionale.

Vor urma preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2014, din Brazilia. Intr-o grupa in care Olanda ne sperie deja, ne vom lupta din greu pentru locul doi. Adversare ne vor fi Turcia si Estonia, care s-au calificat la barajul pentru Euro 2012, dar si Ungaria, care a adunat 19 puncte dintr-o grupa cu Olanda si Suedia. Romania a strans doar 14 puncte, cu doar trei meciuri castigate, dintre care cele doua cu Luxemburg.

Nationala nu mai bate pe nimeni si nu mai sperie nici macar echipe pe care altadata le batea la diferente mari de scor. Cele mai importante rezultate din ultimii ani sunt egalurile pe linie cu Italia si Franta, doua nationale care incearca sa regaseasca forma trecuta, o victorie la limita cu Olanda si alte victorii, in meciuri amicale, cu Ungaria, Polonia, Rusia sau Turcia. In acest timp, infrangeri cu echipe precum Macedonia, Lituania, Bosnia, emotii cu Feroe si Luxemburg, sau dezastre precum cel din Serbia sunt mai vii in memorie decat victoria cu Spania sau, mai veche, cea cu Germania din Giulesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#nationala Romaniei, #calificare ratata, #euro 2012 calificare ratata Romania, #preliminarii EURO 2012 , #nationala