Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

O betie nationala

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 23 Martie 2017, ora 07:27
7473 citiri
O betie nationala

Incidentul extrem de serios provocat de cei patru fotbalisti dinamovisti in cantonamentul nationalei Under 21 a Romaniei si, mai ales, reactiile "oamenilor de fotbal" ne arata de ce acest sport a ajuns la un nivel ala de jos in Romania.

Dinamo a trimis patru jucatori la nationala de tineret, insa ceea ce trebuia sa fie un motiv de mandrie s-a transformat intr-unul de rusine dupa ce toti "cainii" s-au facut de ras inainte de a face macar un antrenament.

Din informatiile pe care le cunoastem pana acum, si care nu au fost negate de cei implicati, Ionut Nedelcearu, Alin Dudea, Patrick Petre - fiul lui Florentin Petre (toti de la Dinamo) si Vlad Olteanu (Sepsi OSK, imprumutat tot de la Dinamo), s-au imbatat chiar in avionul care ii transporta spre Spania, acolo unde nationala pregatita de Isaila va sustine un stagiu de pregatire cu doua meciuri amicale.

Cei patru au "sarbatorit" in felul lor ziua de nastere a lui Olteanu, care pe 21 martie a implinit 21 de ani.

Bun, daca am stabilit coordonatele generale, sa discutam putin despre fotbalisti. Sunt tineri, foarte tineri chiar, cu varste cuprinse intre 19 si 21 de ani. Doi dintre ei, Petre si Dudea, se aflau la prima convocare din cariera la "tineret". Cu exceptia lui Nedelcearu, care la 20 de ani a ajuns capitan la Dinamo, niciunul nu a realizat nimic in fotbal pana in prezent, desi asteptarile sunt destul de mari in ceea ce ii priveste.

Am incercat sa inteleg, insa nu reusesc sa imi dau seama de ce ar fi putut sa ii determine pe cei patru sa recurga la un asemenea gest. La o actiune a echipei nationale, avand echipamentul nationalei pe tine, zburand cu o cursa de linie, alaturi de oameni obisnuiti carora le atragi atentia macar prin tinuta, sa bei in avion intr-un asemenea hal incat sa ajungi la destinatie clatinandu-te... e peste puterea mea de intelegere. Aici nu e teribilism, e prostie de-a dreptul.

Dar daca in cazul celor patru ma pot gandi ca mai au ani de zile in care sa se maturizeze, oamenilor de fotbal, parerologilor de serviciu de la TV care le-au gasit tot felul de scuze, nu am ce sa le spun.

Asta este genul de incident care poate marca cariera unui tanar talentat. Fie intelege ceva din asta si devine serios, fie continua in aceasta nota si isi sparge banii castigati mult prea usor cu asemenea lucruri. Ori daca tu, persoana cunoscuta in fotbal, le transmiti ca nu este atat de grav ce au facut, ca si alti tineri au baut si au ajuns jucatori decenti, cam ce iti imaginezi ca vor intelege cei patru? Cei despre care spui ca tocmai din naivitatea si teribilismul specifice varstei au facut asta?

In loc sa transmita un mesaj ferm, ca asa ceva nu se face si punct, ai nostri oameni de fotbal au preferat sa fie maleabili ca trestia pentru a nu supara pe nimeni.

In aceasta nota merita felicitari selectionerul Daniel Isaila si cei din cadrul Federatiei care au avut un cuvant de spus. Inainte ca stirea sa fie transformata intr-un scandal de presa, ei au iesit cu un comunicat de presa, iar dupa o zi de analiza, desi mai multe surse afirma ca decizia a fost luata pe loc, cei patru au fost trimisi acasa fara discutie. Asta in conditiile in care nationala U21 a ramas cu un lot format din numai 21 de jucatori. Pentru fermitatea si transparenta de care au dat dovada, Isaila si federalii au toata aprecierea.

N-as vrea sa inchei fara o ultima idee pe aceasta tema. Sigur ca celor patru dinamovisti nu trebuie sa li se ia capul, cum se spune. Sigur ca nu trebuie dati afara de la club sau exclusi pe viata de la nationala. Nici nu trebuie sa discutam asa ceva. Insa ei trebuie sa primeasca un mesaj cat se poate de clar si de ferm ca asemenea gesturi sunt primite cu toleranta zero, cu atat mai mult cu cat cel putin in cazul unuia vorbim despre o viata extrasportiva foarte agitata, din care nu lipsesc betiile sau pariurile sportive.

Cei patru dinamovisti trebuie sa primeasca, daca nu sunt capabili sa si inteleaga, mesajul ca asemenea lucruri nu se fac si ca nu exista scuze pentru asa ceva. Iar daca vor continua pe aceasta directie, salariile alea mari vor disparea la fel de repede cum au aparut.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#fotbalisti Dinamo beti, #fotbalisti beti nationala, #nationala Romania fotbalisti beti , #nationala