Dincolo de limite: Performanta extraordinara pe care au realizat-o sapte nevazatori din Romania

Miercuri, 18 Mai 2016, ora 16:01
4171 citiri
Dincolo de limite: Performanta extraordinara pe care au realizat-o sapte nevazatori din Romania
Foto: IBSA

Sunt momente in viata cand oameni de langa noi, cu care soarta a fost poate mai putin dreapta, ne dau lectii despre cum trebuie sa lupti, sa crezi si sa te bucuri de fiecare clipa. Cel mai recent exemplu este echipa nationala de fotbal a nevazatorilor din Romania, care a castigat in aceasta luna turneul IBSA Euro Challenge Cup, desfasurat in Grecia, la Salonic.

Se spune ca greutatile te fac mai puternic. Ca inveti de fiecare data sa privesti partea plina a paharului, sa fii pozitiv si sa-ti depasesti limitele. Sapte nevazatori din Romania au demonstrat ca nimic nu este imposibil si au continuat sa-si practice hobby-ul din copilarie, fotbalul, chiar si in cele mai vitrege conditii. Acum au castigat turneul EURO Challenge Cup si sunt aproape de calificarea la Campionatul European.

Privind din exterior, fotbalul destinat nevazatorilor ofera imagini coplesitoare. Se joaca cinci contra cinci, pe teren sintetic. Cei patru jucatori de camp au deficiente de vedere, in timp ce portarul are privirea normala. In spatele portii sta ghidul, care ii ajuta pe jucatori sa se orienteze in spatiu.

Un sut la poarta trebuie intotdeauna semnalat cu expresia "Go, go". Mingea este umpluta cu cateva bile pentru a semnala prezenta ei. Accidentarile sunt inerente, mai ales ca mingea poate lovi anumite parti sensibile ale corpului.

Dar asa vedem doar noi, asa se vede din afara. Pe teren, fotbalistii nevazatori se bucura de fiecare clipa.

"Inainte de a fi un hobby, fotbalul inseamna munca in echipa, miscare, disciplina. Orice sport este bun pentru nevazatori pentru ca ne dezvolta orientarea. Mie, unul, imi plac toate sporturile", ne-a declarat Marius Hirlet, unul dintre componentii echipei nationale de fotbal a nevazatorilor.

Pentru Marius Hirlet, care in viata de zi cu zi este masor, fotbalul a reprezentat marea dragoste inca din copilarie. Un accident l-a lasat complet fara vedere pe cand avea 13 ani, insa a continuat sa practice sportul de care este indragostit.

"Pasiunea a inceput inca din copilarie. Pana la varsta de 13 ani, am jucat fotbal normal la Minerul Lupeni, insa in momentul in care am ramas complet nevazator, am plecat la scoala de nevazatori de la Cluj, unde am continuat sa practic sport", afirma Hirlet.

Pentru protectie se folosesc ochelari speciali, in genul celor destinati schiorilor. Unii jucatori au pe sub ochelari si o banda textila, intrucat nu toti au un defect complet de vedere.

In Romania, sunt trei echipe de fotbal destinate nevazatorilor. Acest sector nu este insa sprijinit suficient de autoritati, astfel ca deplasarea in Grecia, la turneul Euro Challenge Cup, s-a facut cu ajutorul unei fundatii din Cluj.

Lipsurile materiale nu-i impiedica insa pe fotbalistii nevazatori sa-si urmeze hobby-ul. Tara noastra a castigat turneul din Grecia, la care au mai participat inca cinci tari, Moldova, Albania, Ungaria, Rusia si Georgia. In ultimul act, Romania a trecut de Georgia cu 3-2.

Succesul din Grecia a venit oarecum surprinzator, dar componentii echipei noastre considera ca unitatea a facut diferenta.

"Noi am plecat cu sansa a treia in Grecia, intrucat Georgia si Rusia formeaza echipe puternice, dar bucuria a fost mare. Am sarbatorit cum se cuvine dupa acest succes. Pe teren, atmosfera a fost ca intr-o adevarata echipa. E foarte important sa ne incurajam, sa ne sustinem, iar in momentele in care cineva greseste nu trebuie sa-l certi", afirma Marius Hirlet.

Din echipa noastra au facut parte jucatorii Vlad Tofan, Mihai Nistor, Tiberiu Paun, Florin Kovacs, Marius Hirlet, Cosmin Calota si Iulian Cioineag. Sorin Lapadatu este antrenorul echipei, in timp ce Nicolae Pale este ghidul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#fotbal nevazatori Romania, #Romania campioana fotbal nevazatori , #stiri fotbal