FIFA infiinteaza doua noi competitii majore: Investitii de 25 de miliarde de dolari

Sambata, 17 Noiembrie 2018, ora 10:05
3711 citiri
FIFA infiinteaza doua noi competitii majore: Investitii de 25 de miliarde de dolari
Foto: FIFA

Grupul operativ al FIFA pentru examinarea noilor competitii propuse de Gianni Infantino - o noua Cupa Mondiala a cluburilor si o Liga a Natiunilor globala - s-a reunit pentru prima oara, cu participarea confederatiilor.

Infiintarea acestui grup operativ a fost decisa la sfarsitul lui octombrie la reuniunea Consiliului FIFA de la Kigali (Rwanda), pentru a raspunde opozitiei mai multor organizatii, in primul rand a UEFA.

Grupul operativ a avut joi prima sa reuniune, sub forma unei teleconferinte, la care au participat secretarii generali ai confederatiilor sau alti oficiali ai acestor foruri, potrivit unei surse apropiate de dosar.

UEFA a fost reprezentata de secretarul sau general adjunct Giorgio Marchetti.

Plasat sub supervizarea biroului Consiliului FIFA, acest grup operativ are misiunea sa studieze "elementele tehnice si sportive legate de infiintarea" Cupei Mondiale a cluburilor (date, numar de echipe) si a Ligii mondiale a Natiunilor (calendar, format, impact asupra turneelor de calificare), potrivit aceleiasi surse.

La incheierea acestor reuniuni vor fi pregatite "doua propuneri distincte", iar daca este nevoie va exista "mai mult de o propunere pe competitie", a adaugat sursa.

Obiectul este a prezenta la urmatoarea reuniune a Consiliului FIFA, pe 15 martie, la Miami, "un plan global al elementelor sportive care trebuie luate in calcul pentru a lua o decizie", a precizat aceasta sursa.

Urmatoarea reuniune a grupului operativ este prevazuta "in decembrie la Paris".

Infantino, care spera ca in iunie 2019 va obtine al doilea mandat in fruntea FIFA, dorea ca propunerile sale sa fie adoptate la sfarsitului lui octombrie la Kigali. El a fost obligat sa faca un pas inapoi dupa ce propunerile sale au fost prost primite, mai ales de UEFA, ce a denuntat un proces grabit si putin transparent.

Un grup de investitori, a carui identitate nu a fost dezvaluita de FIFA, ar fi propus sa investeasca 25 de miliarde de dolari in cele doua competitii, ceea ce ar garanta venituri importante atat pentru echipele participante la Cupa Mondiala extinsa a cluburilor, cat si pentru reprezentativele ce ar lua parte la Liga mondiala a Natiunilor.

Mini Cupa Mondiala supranumita Final 8 ar urma sa se dispute o data la doi ani, cu participarea a opt echipe, care castiga faza continentala a Ligii Natiunilor. Competitia ar urma sa se desfasoare incepand cu 2021 in luna octombrie si/sau noiembrie si ar inlocui Cupa Confederatiilor, ce se disputa o data la patru ani.

Cupa Mondiala a cluburilor, ce reuneste in prezent sapte echipe in fiecare an, ar urma sa fie extinsa la 24 de formatii si s-ar juca juca o data la patru ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#competitii noi FIFA , #stiri fotbal