File din istoria Campionatului Mondial de fotbal: Brazilia 1950

Sambata, 17 Mai 2014, ora 22:55
4064 citiri
File din istoria Campionatului Mondial de fotbal: Brazilia 1950

Odata cu incheierea celui de-al doilea razboi mondial si a tragicelor sale consecinte, lumea fotbalului s-a pregatit sa revina la normal. Realegerea lui Jules Rimet in functia de presedinte FIFA a prilejuit aprobarea propunerii ca trofeul sa fie denumita Cupa Jules Rimet.

La primul Congres FIFA, dupa razboi, s-a hotarat reluarea competitiei, stabilindu-se definitiv, dupa schimbarea de mai multe ori a datei de disputare, ca turneul sa aiba loc in Brazilia in 1950. In plus s-a decis ca cele patru castigatoare ale grupelor sa dispute in finala jocuri sistem turneu, fiecare cu fiecare.

Ramane in amintire povestea trofeului Cupei Mondiale, care a fost ascunsa intr-o lada de papuci si tinuta sub pat acasa, pe toata perioada conflagratiei, de vicepresedintele FIFA, italianul Ottorino Barassi.

In preliminarii au jucat 19 echipe, apoi o parte dintre ele s-au retras. Austria, Belgia si Franta au sustinut ca aveau echipe atat de slabe incat nu vor sa se faca de ras. Alte nationale ca Turcia si Scotia s-au calificat pe terenul de joc, dar si-au anuntat retragerea. India si ea calificata s-a retras dupa ce FIFA impusese jucatorilor sa incalte ghete pe perioada turneului, deoarece acestia jucau desculti.

Italia, detinatoarea titlului a fost prezenta, dar fara niciun chef de joc. Accidentul aviatic suferit in 1949, de formatia Torino, a avut un impact atat de mare, ca nici dupa un an ranile tragediei nu se vindecasera. In catastrofa si-au pierdut viata toti jucatorii echipei torineze, din care zece erau titulari de baza in nationala pregatita Ferruccio Novo. Macaronarii s-au deplasat cu vaporul peste Atlantic, iar la plecare au primit binecuvantarea Papei.

Anglia, care se considera din alta lume la fotbal, a revenit la sentimente mai bune, renuntand la aroganta care a caracterizat-o. A obtinut calificarea dupa ce in faza preliminara a castigat grupa din turneul britanic.

Lovitura de incepere s-a dat pe 24 iunie 1950, pe cel mai mai mare stadion din lume, Maracana, un gigant arhitectonic, de 200.000 de locuri construit special pentru acest turneu. Este prima data cand jucatorii vor puta numere pe tricouri.

Una din cele mai mari surprize din istoria campionatelor mondiale a avut loc in faza grupelor. Anglia, prezenta in premiera la Mondiale dar cu aureola de super echipa a pierdut, scor 1-0, cu SUA, o formatie cu jucatori fara experienta. Infrangerea a surprins intreaga lume, iar presa engleza convinsa ca a fost o eroare la transmiterea rezultatului au publicat ca Anglia a invins cu 10-1. Umilinta englezilor nu s-a inceheiat cu aceea partida. In ultimul joc din grupa, Spania a mai dat o lovitura echipei din care faceau parte geniali jucatori Stanley Matthews si Alf Ramsey.

In faza finala au ajuns Brazilia, Uruguay, Spania si Suedia. Brazilia a marsaluit in partidele cu Suedia (7-1) si Spania (6-1), si urma sa intalneasca in partida decisiva Uruguayul care obtinuse un egal cu iberici si invinsesera cu greu Suedia 3-2.

Brazilia care avea doua sanse din trei pentru cucerirea titlului s-a pregatit intens pentru sarbatorirea castigarii titlului. Niciun brazilian nu se gandea decat la victoria echipei favorite.

In fata a unui stadion arhiplin, gazdele deschideau scorul in repriza a doua iar Rio de Janeiro care se pregatise pentru cel mai mare carnaval din istoria sa astepta doar semnalul pentru fiesta, care insa nu mai avea sa vina. Schiaffino a egalat pentru uruguayeni cateva minute mai tarziu, si fara a se speria de un stadion ostil, mai lovesc o data prin Ghiggia cu unsprezece minute inainte de final. Pana la incheierea partidei nu se va mai schimba nimic.

Ceremonia de acordare a titlului nu a mai avut loc. Jules Rimet, pierdut printre multimea coplesita de deceptie, a inmanat trofeul intr-un colt al Maracanei, capitanului Obdulio Varela, care va face impreuna cu coechipierii un tur de onoare fara insa sa-i mai pese cuiva de noii campioni.

Infrangerea a fost primita in tara cafelei ca o advarata tragedie. Publicatiile au botezat asa-zisa finala cu denumirea de "Maracanazo", in timp ce alte titrau "Hiroshima noastra" si pe nimeni nu mai interesa ca brazilianul Ademir "Leopardul" cucerise cu 9 goluri titlul golgeter.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#File istoria campionatului mondial fotbal Brazilia, #Campionat Mondial Brazilia 1950 , #stiri fotbal