Fotbal fara reclame. E posibil acest lucru?

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 23:13
1745 citiri
Fotbal fara reclame. E posibil acest lucru?
Foto: The Guardian

O echipa britanica de cercetatori a cerut restrictii guvernamentale mult mai stricte, sau chiar o interdictie privind publicitatea la alcool in timpul meciurilor televizate, sustinand ca mesajele sunt vazute si afecteaza milioane de copii.

Cercetarile efectuate arata ca fanii fotbalului vizioneaza circa doua branduri ce promoveaza alcoolul la fiecare minut atunci cand privesc un meci de fotbal, inclusiv in perioada oficiala de reclame din timpul pauzelor publicitare.

Jean Adams, lector superior in domeniul sanatatii publice la Universitatea din Newcastle, care a participat la cercetare, a explicat ca expunerea la vizionarea de reclame cu alcool la televizor ii afecteaza pe copii.

"Copiii care nu beau, dar sunt expusi la publicitatea comercializarii bauturilor alcoolice, au sanse mai mari de a incepe mai devreme sa le consume. Iar copiii care consuma ocazional au tendinta de a bea mai mult dupa expunerea la comercializarea alcoolului."

Ea a adaugat ca mai mult de o treime din populatia Regatului Unit, incluzand copii, au urmarit Finala Cupei Mondiale din Africa de Sud si mai mult de 5 milioane de adolescenti de 14-15 ani au fost expusi la comercializarea alcoolului prin reclame TV in timpul Campionatului European de vara trecuta.

Potrivit unui raport recent, realizat de Health Alliance din Marea Britanie, saptamanal, 26% dintre barbati si 17% dintre femei au probleme severe cu alcoolul. Raportul a aratat de asemenea ca in Marea Britanie se inregistreaza 8.750 de decese legate de alcool pe an, 10.000 de victime rezultate din accidente rutiere datorate consumului de alcool si peste 1,2 milioane de internari in spitale puse pe seama alcoolului, relateaza The Guardian.

In cadrul studiului despre fotbal, cercetatorii au urmarit mai mult de 18 ore de transmisii sportive, prezentate de BBC, ITV si SKY. Acestea au inclus prezentarile dinainte de meci, jocul propriu-zis si analiza de dupa meci din Premier League, Liga Campionilor, Cupa Angliei, Cupa Ligii si Cupa UEFA.

Au fost consemnate fiecare mentionare sau vizionare a unui brand de alcool pe ecran, fie in comentariu, pe panourile publicitare de la marginea terenului, fie logo-uri pe ecran inainte si dupa reluari.

Rezultatele obtinute si publicate in revista "Alcool si alcoolism" au aratat ca in cele sase meciuri studiate, au existat 2.042 de referinte vizuale la alcool de diferite tipuri, cea mai mare pondere fiind detinuta de bere.

Emily Robinson, director de campanie la Alcohol Concern, a declarat: "Tinerii ne spun adesea ca sunt bombardati cu reclame de alcool in mass-media traditionala, cum ar fi TV, Radio si din ce in ce mai mult pe internet. Totodata, guvernul a acceptat ca exista o legatura intre consumul de alcool si publicitate, in special la copiii sub 18 de ani. Daca se doreste in mod real protejarea tinerilor si incurajarea acestora de a face alegeri mai sanatoase, asta inseamna interzicerea publicitatii la alcool de la toate evenimentele sportive, inclusiv fotbal."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Fotbal fara reclame alcool, #reclame alcool fotbal, #reclame meciuri fotbal , #stiri fotbal