Mandru ca sunt roman: Stefan Kovacs, discipolul fotbalului total

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 09:19
17553 citiri
Mandru ca sunt roman: Stefan Kovacs, discipolul fotbalului total

Putini tehnicieni romani au ajuns sa fie recunoscuti la nivel mondial in istoria fotbalului. Mircea Lucescu si Ladislau Boloni sunt cele mai bune exemple recente, insa si Anghel Iordanescu sau Emerich Ienei au fost remarcati pentru performantele obtinute cu Steaua sau la nationala Romaniei.

Mai putin mediatizat, dar cu realizari mult mai importante pe banca tehnica la nivel international, este Stefan Kovacs, un antrenor care a uluit Europa in anii '70.

"Pisti", asa cum era numit de apropiati, s-a nascut in 1920 la Timisoara si si-a inceput cariera de fotbalist in 1937, la CA Oradea. Spre deosebire de fratele sau Nicolae, care a participat la primele trei editii ale Cupei Mondiale cu nationala Romaniei, Stefan Kovacs n-a avut o cariera stralucita ca jucator si n-a fost convocat printre "tricolori". Dupa un sezon petrecut la Oradea a mai trecut pe la formatiile Charleroi, Ripsensia Timisoara si CFR Turnu Severin, iar ultimii 11 ani i-a petrecut la Cluj, evoluand pentru Ferar, CFR si Universitatea.

Kovacs a ramas in Ardeal inca noua sezoane ca antrenor la Universitatea si CFR, fara performante notabile, pentru ca apoi sa devina, timp de cinci ani, secund la echipa nationala sub comanda unor selectioneri ca Silviu Ploesteanu, Valentin Stanescu, Ilie Oana sau Angelo Niculescu. Incepand cu 1967 a ajuns la Steaua Bucuresti, club care deja avea sase titluri in palmares, dar care nu mai inregistrase un succes in prima divizie de sase ani. Kovacs s-a remarcat inca din primul sezon, castigand titlul, iar apoi si-a adaugat in palmares trei Cupe ale Romaniei consecutive din 1968 pana in 1971.

Discipolul fotbalului total

Dupa experienta de la Steaua, "Pisti" Kovacs a ajuns, oarecum surprinzator, la Ajax Amsterdam, campioana en-titre a Europei. Se spune ca dupa plecarea lui Rinus Michels, parintele "fotbalului total" practicat de "lancieri", la FC Barcelona, olandezii au intocmit o lista cu 15 tehnicieni si l-au ales pe Kovacs din considerente financiare, fiind cel mai ieftin dintre toti.

Romanul avea o misiune dificila la Amsterdam, la o echipa condusa pe teren la acea vreme de fotbalisti precum Cruyff, Muhren sau Neeskens. Dar Kovacs n-avea sa dezamageasca. Preluand mostenirea lasata de Michel, tehnicianul a perfectionat "fotbalul total" al batavilor, reusind sa castige nu mai putin de sapte trofee in doua sezoane.

A cucerit Cupa Campionilor inca din prima stagiune dupa o finala cu Inter Milano, marcand momentul istoric in care pragmaticul "catenaccio" era rapus de nou val al fotbalului, iar in cel de-al doilea sezon a batut-o si pe Juventus Torino in ultimul act.

Cele doua succese au fost dublate de Supercupa Europei (prima nerecunoscuta de UEFA), iar in 1972 a adus in vitrina olandezilor si prima Cupa Intercontinentala. In plan intern, Kovacs a cucerit aproape toate trofeele, ratand doar Cupa Olandei in 1973, dupa o eliminare prematura suferita in fata celor de la NAC Breda.

Deloc surprinzator, Kovacs a ramas in memoria fotbalistilor olandezi. "Rezultatele arata ca Stefan Kovacs a fost alegerea corecta", spunea Cruyff, in timp ce Muhren punea succesul lui Ajax de la acea vreme pe seama tacticii adoptate de antrenorul roman: "In primul an cu Kovacs am jucat si mai frumos pentru ca romanul ne daduse libertate in teren".

"Era un tactician desavarsit! O persoana gentila, cu simt al umorului", rememoreaza si fostul atacant Johnny Rep. De altfel, Ajax-ului din sezonul 1971-1972 a fost inclus in topul celor mai bune echipe din istoria fotbalului, alaturi de Celtic Glasgow 1966-1967, PSV Eindhoven 1987-1988, Manchester United 1998-1999 si FC Barcelona 2008-2009.

"Revolutia franceza" si promovarea lui Giresse

Dupa ce a plecat de la Ajax Amsterdam, "Pisti" Kovacs a fost desemnat sa preia fraiele nationalei Frantei, devenind doar al doilea tehnician strain din istoria acestei reprezentative.

Desi n-a avut un mandat stralucit (6 victorii, 4 remize si 5 infrangeri in doi ani), antrenorul roman a ramas in amintirea francezilor pentru revolutia declansata la lot prin promovarea masiva a tinerilor jucatori si imbunatatirea pregatirii fizice si tactice.

Tot Kovacs a fost cel care a pus bazele centrului de pregatire de la Clairefontaine, deschis oficial multi ani mai tarziu. Printre jucatorii promovati la nationala se numara si Alain Giresse (47 de selectii intre 1974 si 1986), fostul playmaker de legenda al echipei Girondins Bordeaux. A fost succedat pe banca de secundul sau Michel Hidalgo, care a cucerit Campionatul European noua ani mai tarziu.

Revenirea in Romania si retragerea din activitate

Dupa aproape un an de pauza, Kovacs a preluat nationala Romaniei in 1976. Demis in 1979 dupa ce a ratat calificarea la Campionatul European din Italia, "Pisti" a revenit revenit la prima reprezintativa pentru un mandat scurt in 1980. A urmat o noua pauza dupa care, in 1981, s-a dus sa antreneze in Grecia, la Panathinaikos Atena.

In 1982 a cucerit Cupa Greciei, iar din 1983 pana in 1986 nu a avut activitate ca antrenor. 1986-1987 a fost ultimul sezon petrecut in fotbal, la AS Monaco, insa fara performante notabile. Locul lasat de liber de Kovacs pe banca monegascilor a fost preluat de celebrul Arsene Wenger, care a stat la formatia de pe Stade Louis II pana in 1994.

La 12 mai 1995, cu doar 12 zile inainte ca Ajax Amsterdam sa castige a patra Cupa a Campionilor din istoria clubului, Stefan Kovacs a murit la Cluj-Napoca, in varsta de 74 de ani.

Cu doua trofee Champions Cup in palmares, Kovacs face parte din clubul select de numai 18 antrenori care au reusit aceasta performanta, alaturi de nume grele precum Sir Alex Gerguson, Carlo Ancelotti, Ottmar Hitzfeld, Josep Guardiola, Jose Mourinho, Vicente del Bosque sau Arrigo Sacchi. Doar englezul Bob Paisley a cucerit mai multe, trei la numar, cu FC Liverpool.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Stefan Kovacs, #Stefan Kovacs antrenor Ajax, #Stefan Kovacs Cupa Campionilor, #ne mandrim cu ei, #romanians are smart , #stiri fotbal