Renasterea sportului in Romania (Opinii)

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 10:14
1771 citiri
Renasterea sportului in Romania (Opinii)

Sportul romanesc sufera. In Romania nu infrastuctura este marea problema, ci lipsa viziunii.

Putem avea stadioane la Bucuresti, Cluj, Timisoara si Constanta, iar mediocritatea sportului sa sporeasca. De ce? Pentru ca nu cladirile in sine pot readuce Romania pe harta mondiala a sportului, ci o viziune reala, clara, coerenta, ampla si de lunga durata. Organizarea Campionatului European de Fotbal nu poate fi o certitudine pentru romani si nici pentru unguri si daca ar fi, viziunea aceasta ar fi una pe termen scurt spre mediu.

Modelul "Academiei Hagi" este unul ideal, insa cu o floare nu se face primavara, nici chiar cu doua trei de la Craiova sau Cluj. Ideea pepinierei este insusi sangele sportului. Trebuie sa ne crestem proprii sportivi. Nu ne va salva imaginea un jucator de import.

Desigur si celelalte sporturi in care romanii exceleaza cum ar fi gimnastica, handbalul, rugby-ul, boxul fac parte din viziunea relansarii sportului in tara noastra.

Renasterea sportului romanesc ar putea veni printr-un proiect guvernamental ce propune competitia sportiva organizata chiar de la nivel de liceu si universitate pe langa nivelul profesionist al cluburilor.

Practica aceasta functioneaza de zeci si zeci de ani in America unde sporturile vizate (baschet, fotbal american, baseball, hochei) domina la nivel mondial. De ce? Raspunsul este ca s-a pornit la drum de jos.

Selectarea talentelor este extraordinara si ii vizeaza pe toti si in felul acesta toti au de castigat...unii cel putin sanatate.

In America de Nord, elevii de liceu care practica un sport sunt recrutati de scouterii univeritatilor iar studentii acestora sunt recrutati de cluburile profesioniste. Sportul la nivel de liceu este structurat pe mai multe categorii in functie de marimea unitatii de invatamant. In Texas, spre exemplu, o echipa de fotbal american, de liceu, atrage la un meci de campionat intre 10.000 si 40.000 de spectatori, iar pretul unui bilet este intre 12 si 20 de dolari. Faceti dumneavoastra calculele. Intr-un astfel de sistem autofinantarea este asigurata in mare parte.

Invocarea crizei si a nivelului scazut de trai sunt scuze false, cand viziunea este atat de promitatoare. Nu ne putem ascunde lipsa de viziune dupa stadioane noi, dupa niste cladiri care pot avea un efect de catalizator local si de scurta durata. Nevoia de a investi in cei mici este urgenta si majora.

Romania are nevoie de implementarea unui program constant in care sa fie implicat guvernul prin Ministerul Invatamantului, administratia locala, ONG-urile prin care sa se garanteze credibilitatea viziunii, chiar sa se acceseze fondurile europene si in felul acesta sa se motiveze relansarea sportului romanesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#renastere sport Romania , #stiri fotbal
Comentarii
Poza UdreaElena
UdreaElena
rank 5
Nu ne putem ascunde lipsa de viziune dupa stadioane noi, dupa niste cladiri care pot avea un efect de catalizator local si de scurta durata