Suporterii sunt criminali

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 09:18
2174 citiri
Suporterii sunt criminali

Una din concluziile cretine ale unei actiuni de protest, poate bine intentionata la origine, insa sfarsita la fel de cretin, este ca a fi suporter, in Romania de azi, este, probabil, mai grav decat a fi talhar, violator sau camatar.

Daca ati avut ghinionul sa urmariti relatarea reporterilor "televiziunilor de stiri" a mitingului din Piata Universitatii din Bucuresti stiti cu siguranta la ce ma refer. Trecand peste manipularea grosolana, cu interventii aproape disperate de la fata locului, lasand astfel sa se inteleaga faptul ca macar jumatate de Bucuresti este in strada si ca sunt sute sau mii de morti, merita remarcat cazul "galeriilor".

Imediat ce mitingul de la Universitate a devenit unul violent, un viral a luat cu asalt televiziunile si anumite site-uri de stiri.

"Galeria Stelei a provocat haos la Universitate!", cam asta era rezumatul stirilor care "curgeau" pe burtiere, fanii, care or fi fost acolo, fiind asemuiti macar unor grupari paramilitare cu armament serios in dotare. Treptat, "galeria Stelei" s-a transformat in "galeriile echipelor din Bucuresti" dupa ce mandrul purtator de cuvant al Jandarmeriei a intervenit triumfator anuntand ca "identificat" mai multi indivizi care ar avea interdictii pe stadioane.

S-au aprins cateva fumigene - au fost huliganii! S-a aruncat cu pietre - au fost huliganii! S-a fortat cordonul de jandarmi - au fost, binenteles, huliganii!

Chiar daca l-as crede pe domnul purtator de cuvant al Jandarmeriei, care oricum n-a fost in stare sa explice in baza caror probe au fost retinuti, urcati in dube si mai apoi amendati 49 de protestatari, nu reusesc inca sa inteleg care este legatura intre mitingul de sambata seara si fotbalul din Bucuresti. De ce a tinut acest "aparator" al legii sa sublinieze faptul ca, la Universitate, au fost "galeriile", de parca "galeriile" reprezinta militiile lui Pol Pot sau camasile rosii ale lui Garibaldi?

Sa fi fost in Piata Universitatii galeriile reunite ale tuturor echipelor din Liga 1 si tot nu exista o legatura nici macar tangentiala cu fotbalul atata timp cat respectivii nu au scandat ceva legat de fotbal, nu au afisat fulare sau bannere cu insemnele echipelor favorite sau cat timp intreg evenimentul nu avea ca scop fotbalul.

Insa, dintr-o dorinta de neinteles de a crea panica, un oficial platit de noi toti pentru a ne apara, preluat mai apoi de aproape toate organele media, a legitimat astfel, intr-un mod bolnav, actiunile in forta ale colegilor. Iata ca jandarmii nu au intervenit impotriva oamenilor simpli, stransi ca sa protesteze, ci contra elementelor periculoase cunoscute sub termenul generic de "galerie".

Ma astept ca la viitoarele manifestatii, oricand vor avea ele loc, fortele de ordine sa fie atente si sa "trateze" cu atentie grupurile "bautorilor de bere" sau cele ale "purtatorilor de geaca". Pentru ca, dincolo de amuzamentul pe care il provoaca aceasta remarca, este extrem de usor ca "galeriile" sa fie transformate in alt grup, spulberand obligativitatea invinuirii individuale si legitimand interventii in forta.

Iar pentru fortele noastre de ordine se pare ca e imposibil sa actioneze legal.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#suporteri criminali, #galerii miting universitate, #protest piata universitatii 2012 , #suporteri