Franta ne accepta in Schengen? Hollande adopta o schimbare de mesaj la Cotroceni

Marti, 13 Septembrie 2016, ora 12:43
8753 citiri
Franta ne accepta in Schengen? Hollande adopta o schimbare de mesaj la Cotroceni
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele francez, Francois Hollande, aflat intr-o vizita in Romania, a sugerat, in declaratia de presa de la Palatul Cotroceni, ca tara sa si-ar putea schimba pozitia fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Francois Hollande a declarat, marti, in conferinta comuna cu presedintele roman Klaus Iohannis, ca la Bruxelles trebuie purtate discutii despre modul in care pot contribui aeroporturiloe romanesti la securitatea Europei.

"Peste trei zile vom fi la Bratislava (la summit-ul informal UE - n.red.). Prima prioritate este de a-i proteja pe europeni, sa le asiguram securitatea, sa controlam frontierele externe. Fiecare tara trebuie sa faca un efort, si tarile Schengen, si celelalte. Este un punct esential impotriva terorismului: sa vedem cum pot aduce aeroporturile romane o contributie la securitate, prin eficacitatea lor", a aratat Francois Hollande.

Liderul de la Paris facea referire la implementarea de catre Romania a registrului cu numele pasagerilor (PNR), un proiect european pentru lupta impotriva terorismului.

Citeste in intregime declaratiile celor doi sefi de stat

La randul sau, Klaus Iohannis a precizat ca, "in privinta aderarii la Schengen, Romania este spijinita de Franta".

"Am discutat astazi. Ne punem intrebarea: Ce asteapta cetateanul european? Securitate si prosperitate. Daca vorbim despre securitatea externa, o buna parte se refera la asigurarea granitelor. Trebuie sa ne ingrijim noi singuri de granitele noastre. In timpul crizei migratiei, Romania a facut fata foarte bine, Romania stie foarte bine cum sa apere granita externa a UE si actioneaza de mult timp ca un membru de facto al Schengen.

Este in beneficiul UE ca Romania sa vina cu expertiza ei in acest spatiu Schengen. Din motive practice, acest lucru nu se poate realiza dintr-odata, dar ar fi in beneficiul schimbului economic, al turismului. Beneficiul de securitate ar fi insemnat. Pe scurt: Da, ne simtim sprijiniti de Franta", a spus si presedintele roman.

Romania incearca sa adere la spatiul Schengen inca din 2011, fiind sprijinita constant de catre Comisia Europeana, in ciuda opozitiei politice a Frantei, Germaniei si, mai ales, Olandei.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Hollande Schengen, #Hollande aeroporturi romanesti, #Hollande Iohannis Schengen , #presedinte Franta