Monstrul care bantuie Europa (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 30 Septembrie 2013, ora 22:04
10143 citiri
Monstrul care bantuie Europa (Opinii)

O fantoma bantuie astazi din nou prin Europa. Nu e spectrul comunismului, din pacate, in cazul asta, ci o fantoma mult mai periculoasa - rasismul. Pentru ca in realitate nu a murit niciodata, pentru ca a fost doar adormit in perioada de bunastare si bum economic si pentru ca e legat in mod intim de natura umana in pornirile sale primitive, ca un "rest" al evolutiei noastre recente.

Rasismul de astazi, abia disimulat si pitit cu greu in spatele corectitudinii politice, a prins viata odata cu adancirea crizei economice si lipsa perspectivelor in statele cele mai dezvoltate ale UE.

Dupa ororile provocate de-a lungul celui de-al Doilea Razboi Mondial, rasismul nu mai poate imbraca niciodata forma in care el s-a prezentat in perioada interbelica. Nici macar nu e nevoie sa ne chinuim prea mult ca sa-i descoperim noile vesminte sub care si-a facut iarasi aparitia in spatiul public.

Rafinat, sublimat si inca ascuns in spatele unei multimi de eufemisme, noul val de rasism, care strabate Europa de la nord la sud si de la vest la est, a devenit imposibil de negat. Nimeni nu mai poate inchide ochii in fata manifestarilor sale tot mai agresive.

Ceea ce se intampla in aceste zile in Franta cu rromii este suficient pentru a intelege unde s-a ajuns intr-unul din statele care, pe deasupra, si-a asumat rolul de lider si promotor al multiculturalismului. Prigoana ministrului de Interne, Manuel Valls, impotriva tuturor cetatenilor de etnie rroma, pe care ii considera imposibil de integrat in societatea franceza, singura solutie in cazul lor fiind bascularea peste granita, este doar efectul si nu cauza noului trend care ia nastere in Vest.

Masurile ministrului de Interne francez sunt sustinute si de presedintele Hollande, care spera ca astfel sa stopeze prabusirea increderii in partidul socialist, o schimbare de pozitie radicala fata de promisiunile din campania electorala de anul trecut. Ipocrizia presedintelui francez in chestiunea rromilor e insa raul cel mai mic. Dubla masura a multiculturalismului practicat la Paris nu e nici el decat efectul cresterii sentimentelor de ura fata de o anumita rasa.

Un studiu sondaj realizat dupa anuntul masurilor radicale vis-a-vis de cetatenii de etnie rroma a dezvaluit ca 77% dintre francezi sunt de acord si il sustin pe ministrul Manuel Valls in lupta sa de epurare a Hexagonului de rasa care "nu poate fi integrata" si pentru care "nu exista alta solutie decat trimiterea acasa". Un procent apropiat de cei 80% dintre francezii care, in anii '30, considereau ca este dificil sa-i integrezi pe evrei.

Faptul ca, intamplator, odata cu anuntarea acestor masuri extreme fata de o minoritate Guvernul francez a anuntat oficial si ca se opune aderarii Romaniei in spatiul Schengen, desi in urma cu doar cateva luni oficialitatile de la Paris promisesera ca vor sustine Bucurestiul, este acum de inteles. Niciun politician nu indrazneste sa faca o conexiune intre cele doua evenimente, oficial, insa este extrem de greu sa nu le privesti ca fiind intrinsec conectate si reciproc influentabile.

Este cu atat mai ingrijorator ca astfel de reactii si sentimente se dezvolta in Franta, tara poate cea mai putin inclinata spre astfel de manifestari si care a facut din dezvoltarea multiculturalismului politica de stat. In comparatie cu noua moda a prigoanei rromilor din Franta, spaimele britanicilor in fata valului de emigranti barbari din Romania si Bulgaria care vor pustii Regatul Unit palesc si par legitime. Insa valul e abia la inceput.

La inceput s-a vorbit de posibilitatea de a imparti Europa in doua: state de categoria I si state de categoria a II-a. Nici atunci nu a indraznit nimeni sa le spuna de unde vin astfel de idei. Astazi insa privim la asasinatele din Grecia ale simpatizantilor miscarii neonaziste Zorii Aurii fara a fi inspaimantati. Ne sperie insa mai mult gandul ca o minoritate este de vina pentru mare parte din raul pe care il traim, dar nu stim cum sa intervenim ca sa o punem la punct mai repede si mai eficient. Francezii au descoperit deportarea. Iar noi nu stim sa le raspundem pe masura statului pe care il avem in UE.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#rasism Europa, #curent rasism rromi, #rromi Franta, #Romania Shengen , #presedinte Franta