Razboiul Frantei cu terorismul, un deja-vu care sperie

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 23 Noiembrie 2015, ora 17:05
6427 citiri
Razboiul Frantei cu terorismul, un deja-vu care sperie

Tara care se mandreste a fi leaganul civilizatiei occidentale gratie Revolutiei din 1789 a pornit la razboi impotriva terorismului cu acelasi avant si determinare care aruncau si Statele Unite, dupa atentatele din septembrie 2001, pe campurile de lupta desertice din Afganistan si Irak.

Cat au contribuit aceste razboaie in mod direct la nasterea gruparii teroriste ISIL nu mai e o problema care sa fie lasata in seama istoricilor. O multime de voci serioase o afirma mai mult sau mai putin raspicat.

Intelegerea acestui fapt reprezinta o premisa serioasa pentru analiza modului in care un viitor razboi impotriva terorismului ar trebui sa fie dus pentru a avea ceva mai multa eficienta decat starea in care au ajuns lucrurile astazi.

Din pacate, niciunul dintre liderii Occidentului nu pare framantat prea mult astazi de astfel de intrebari, cu atat mai putin presedintele Hollande care a anuntat ca Franta va continua sa loveasca aerian pe teritoriul stapanit de ISIL.

Franta de astazi are determinarea Statelor Unite de dupa 9/11, are poate chiar si mai multa sustinere si empatie din partea celorlalte mari puteri - Rusia lui Putin nu a avut un moment mai bun pentru reafirmare a importantei militare in noua ordine mondiala -, doar ca-i lipsesc mijloacele si forta militara de a oferi un raspuns pe masura celui dat de SUA in lupta impotriva terorismului.

Cine ar avea cinismul sa compare impaunarea de care da dovada Franta prin discursurile celor care o conduc si posibilitatile concrete de a sustine o astfel de lupta pe durata fie si a unui singur an ar trebui sa intrevada mascarada care domina notele de subsol care pot fi facute acestei Frante razboinice si repede doritoare de dreptate.

Durerea care insoteste atentatele din Paris si, mai ales, semnificatia impactului lor asupra civilizatiei moderne asa cum ne place inca sa o imaginam, pe de alta parte, impiedica inca recunoasterea unor astfel de adevaruri crunte. Ramane totusi o intrebare: daca razboiul dus de Statele Unite, cu un cost evaluat intre 2 si 4 trilioane de dolari, a avut ca rezultat ceea ce vedem astazi, ce spera sa obtina Franta din imitarea acestui razboi, purtat inevitabil si cu resurse infinit mai reduse?

Pana la activarea punctului 5 din tratatul NATO si pana la formarea sau nu in cadrul Uniunii Europene a unei armate care sa se implice militar in zonele in care teroristii din Paris sau Bruxelles merg ca sa se antreneze, Frantei i s-a alaturat doar Rusia.

In rastimpul ramas pana la pregatirea unui raspuns mai consolidat la nivel international, cata vreme Franta face tot ce poate pentru a-si inchide rana deschisa, sper sa se gaseasca un plan de actiune ceva mai inteligent decat modelul razboiului impotriva terorismului purtat de Occident in ultimii 15 ani.

Poate ca inainte sa plece din nou la razboi, chiar si sub forma unei coalitii occidentale majoritare cu Rusia si China alaturi, marile puteri ar trebui sa defineasca in primul rand terorismul, asa cum arata el in lumina ultimelor atentate din Paris si a groazei instaurate pe strazile Bruxelles-ului. Sa isi recunoasca limitele si slabiciunile interne si, inainte de a mari bugetele armatei si ale serviciilor, sa incerce sa vada unde poate duce o astfel de solutie pe termen lung - sa zicem doar urmatorii 10-15 ani.

Europa poate privi spre Statele Unite pentru raspunsuri. Cresterea deficitului si a datoriei publice, adancirea si mai mult a inegalitatilor, cresterea numarului de saraci si, nu in ultimul rand, a calitatii educatiei si serviciilor de sanatate. Sunt Franta si restul tarilor din Europa gata sa plateasca un astfel de pret riscand sa obtina un efect si mai dezastruos decat cel de pana acum?

Poate ca este timpul ca Uniunea Europeana sa fie regandita, asa cum a lasat sa se inteleaga J.C. Juncker, doar ca drumul trasat deja de presedintele Comisiei Europene - "nu va mai fi posibil ca 33, 34, 35 de state sa mearga cu aceeasi viteza" - se indreapta spre o divizare si mai clara decat cea de pana acum.

De aici din Romania, de la periferia Europei, o astfel de solutie pare cea mai proasta dintre toate solutiile posibile. Pare ca suntem intr-o menghina care ne incolteste din ambele parti.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Franta razboi Stat Islamic, #Franta razboi Atentate Paris morti , #presedinte Franta