Omul care e sigur ca va deveni noul presedinte al FRF, despre Sandu, Popescu si Piturca Interviu

Marti, 24 Decembrie 2013, ora 13:52
4267 citiri
Omul care e sigur ca va deveni noul presedinte al FRF, despre Sandu, Popescu si Piturca Interviu

Alegerile pentru presedintia Federatiei Romane de Fotbal se anunta mai incendiare ca oricand. Gica Popescu e favorit sa-i ia locul lui Mircea Sandu, dar nu si sigur de victorie.

Unul dintre cei care ii vor face viata grea "Baciului" e Razvan Burleanu, presedintele Federatiei Romane de minifotbal.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Razvan Burleanu a vorbit despre mandatul lui Mircea Sandu, lupta cu Gica Popescu, ce are de gand sa schimbe la FRF, dar si ce se va intampla cu nationala Romaniei si Victor Piturca.

Desi Gica Popescu e vazut ca invingator, mai ales dupa ce si-a asigurat sustinerea lui Mircea Sandu, Burleanu nu renunta la lupta, ba chiar are mare incredere in sansele sale.

"Sunt convins ca il voi putea invinge. Multi oameni fac abstractie de faptul ca FRF nu este o institutie monolit, in ciuda aparentelor. Sunt foarte multi membri afiliati care isi doresc sa fie depasit acest parcurs fatalist al subdezvoltarii", ne-a declarat Razvan Burleanu.

Presedintele Federatiei Romane de minifotbal compara Federatia Romana de Fotbal sub conducerea lui Mircea Sandu cu un bolnav tinut in viata cu perfuzii.

"FRF imi apare astazi ca un bolnav tinut in viata cu perfuzii, pentru ca rudele sale sa poata utiliza numele, bunurile si veniturile acestui neputincios", mai spune Razvan Burleanu.

Dar iata interviul complet pe care ni l-a acordat Razvan Burleanu

Faceti-i o scurta caracterizare lui Razvan Burleanu

De cand ma stiu am fost apropiat de fotbal, atat pentru ca tatal meu a fost capitanul lui FCM Bacau, dar si pentru ca eu am practicat acest sport pana la varsta de 18 ani. Ulterior am ales sa urmez un parcurs academic in domeniul stiintelor politice pe care l-am incheiat anul acesta cu o teza de doctorat.

Inca din timpul facultatii am fost implicat in activitati civice solide, iar in plan sportiv, din pasiune pentru fotbal, am dezvoltat in Romania, iar ulterior la nivel european, proiectul minifotbalistic, o disciplina care a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa.

Sunt o persoana orientata spre performanta care cultiva si pretuieste meritul, integritatea, increderea si nu in ultimul rand, valorile si modelul european de dezvoltare.

Cand ati luat hotararea sa candidati la sefia FRF?

Hotararea efectiva de a candida am luat-o la inceputul verii acestui an, desi ideea in sine se conturase inca din iarna cand, in urma mai multor discutii cu oameni din fotbal, am inteles ca exista o nevoie acuta de a regandi fundamentele institutionale ale FRF. Aceasta organizatie a devenit atat de anchilozata la nivel de conducere, incat nu doar ca nu produce performante, dar a intrat in zona de contraperformanta care o indreapta spre falimentul total.

Pe urma m-am concentrat pe gandirea solutiilor de management care ar fi potrivite pentru a inversa directia. Le-am expus in programul meu de guvernanta sportiva pe care il prezint ca viziune pentru dezvoltarea Federatiei in discutiile mele de campanie cu membrii afiliati. De asemenea, l-am lansat si in dezbatere publica in format electronic pe site-ul meu www.razvanburleanu.ro

Cu ce ramane fotbalul romanesc dupa 23 de ani de Mircea Sandu?

Cu spectrul falimentului sportiv si institutional.

La nivel sportiv, sub conducerea domnului Sandu nu au existat nici macar minime performante pentru ca reusitele Generatiei de Aur, perioada 1990-2000, au fost produsul colaborarii unor profesionisti care se formasera inainte de 1989, in sistemul de selectie si antrenament foarte competitiv care se crease in deceniile '70-'80.

Domnul Sandu a preluat in 1990 o institutie cu potential de crestere, cu infrastructura sportiva viabila care nu doar ca nu a fost dezvoltata, dar s-a topit si ea in gaura neagra a tranzitiei. Fotbalul intern a fost tinut ca in lesa de cativa oameni din conducerea Federatiei, dezvoltarea sa fiind inhibata de nestiinta si promovarea unor interese personale, clientelare, in dauna celor generale ale organizatiei.

Increderea in FRF este la pamant, atat din punct de vedere sportiv, cat si moral, ceea ce face foarte greu de atras sponsori de marca si public constant. Fonduri externe nu au fost accesate, investitiile imobile produc foarte putin, aparatul de lucru al FRF este obez, au fost incheiate contracte dezavantajoase pentru Federatie cu diverse persoane, se cheltuie bani aiurea pe meciuri exotice cu echipe precum Trinidand Tobago si Argentina care au ca scop show-ul, nu pregatirea tehnica a fotbalistilor. De asemenea, trebuie spus ca FRF functioneaza de cativa ani pe deficit, doar banii veniti dinspre Loteria Romana reusind sa acopere aceste gauri si sa mai acorde un moment de respiro financiar.

FRF imi apare astazi ca un bolnav tinut in viata cu perfuzii, pentru ca rudele sale sa poata utiliza numele, bunurile si veniturile acestui neputincios.

Care vor fi primele trei schimbari pe care le veti face in calitate de sef al FRF, daca veti castiga alegerile?

In primul rand as incepe cu un audit financiar pentru a vede exact care este situatia economica a Federatiei si care sunt primele masuri care trebuie luate pentru a putea asigura sustenabilitatea organizatiei. In al doilea rand as dispune o evaluare obiectiva a personalului FRF pentru a vedea cine ramane si cine trebuie sa plece. Iar in al treilea rand, voi aduce alaturi de mine, pe componenta economico-administrativa, persoane cu expertiza si experienta relevanta in aceste domenii, pentru a putea pune in practica schema organizatorica pe care am prezentat-o in proiectul meu si despre care cred ca ar orienta institutia pe drumul performantei.

Gica Popescu e vazut ca si castigator. Credeti ca-l puteti invinge? Daca da, cum?

Desigur, sunt convins ca il voi putea invinge. Multi oameni fac abstractie de faptul ca FRF nu este o institutie monolit, in ciuda aparentelor. Sunt foarte multi membri afiliati care isi doresc sa fie depasit acest parcurs fatalist al subdezvoltarii. Interesul acestor oameni este orientarea spre performanta pentru ca firimiturile venite dispre actualul model de conducere fac posibila doar supravietuirea in mizerie si proiecteaza spectrul falimentului total. Imediat dupa ce mi-am lansat Programul am pornit in campanie prin tara si va spun cu toata sinceritatea ca nemultumirea si dorinta de schimbare sunt cu mult mai mari decat transpar din presa sau din discursul public in general.

Din pacate, domnul Popescu a ales sa se sprijine pe "reteaua" Sandu si pe o potentiala sustinere politica la care viseaza, ceea ce arata tuturor ca "schimbarea" promisa de acesta va fi doar una de forma, nu de natura, daca va castiga dumnealui. Domnul Popescu nu are o viziune alternativa, ci s-a lasat acaparat de cuplul Sandu-Kassai pentru a obtine cu orice pret ceea ce pare a fi mai degraba un colac de salvare personal, iar nu o actiune de asanare a mizeriei din sistem.

De asemenea, cultivarea acestei confuzii intre fotbalistul performant si managerul performant nu tine. Lipsa de credibilitate in plan public cauzata de asocierea sa in actiuni menite sa vulnerabilizeze fenomenul fotbalistic, iar nu sa il intareasca, si contraperformantele economice de notorietate nu-l recomanda in fata multora dintre membrii afiliati ca pe o alternativa care sa aiba capacitatea de a schimba sensul de mers FRF.

Gica Popescu e intrebat, aproape la fiecare aparitie, daca il va pastra pe Victor Piturca in functia de selectioner. Aceeasi intrebare vi-o adresez si dumneavoastra.

Din pacate, schimbarea domnului Piturca prin rezilierea contractului ar insemna pierderi foarte mari pentru Federatie. Dar asta nu inseamna ca, daca in urma unui calcul atent cost-beneficii ar rezulta ca inchiderea contractului ar aduce de fapt venituri mai mari si un capital de incredere sporit - prin numirea unui antrenor mai performant - nu as avea nicio ezitare in privinta demiterii.

Credeti ca alegerile pentru presedintia FRF vor fi corecte?

In principiu cred ca vor fi corecte din punct de vedere procedural, desi ma gandesc sa solicit prezenta unui observator UEFA la Bucuresti. Insa problema este ca procesul electoral este deja viciat de implicarea lipsita de fair-play a unor oficiali ai FRF, care isi doresc pastrarea resurselor de putere si a beneficiilor, de partea unuia dintre candidati.

Aveti un mesaj pentru membrii afiliati pe care ati dori sa il transmiteti?

Da, as dori sa ii asigur ca, alaturi de echipa mea si de toti cei care ma sustin, vom face totul pentru a castiga aceste alegeri. Federatia Romana de Fotbal trebuie sa intre pe orbita performantei si a valorilor europene. Sta in puterea noastra sa realizam aceste lucruri pentru ca suntem mult mai multi cei care ne dorim schimbarea decat cei care sunt dispusi sa accepte orice li se ofera de-a gata.

Pe langa Gica Popescu si Razvan Burleanu, la alegerile pentru presedintia FRF si-au mai anuntat candidatura Marcel Puscas, Vasile Avram si Sorin Raducanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Razvan Burleanu alegeri presedintie FRF, #Razvan Burleanu despre Gica Popescu, #Razvan Burleanu selectioner nationala Victor Piturca , #alegeri FRF