Razboiul pentru controlul fotbalului romanesc

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Sambata, 23 Iulie 2016, ora 08:10
4909 citiri
Razboiul pentru controlul fotbalului romanesc

De cateva zile asistam la un razboi in toata regula intre Federatia Romana de Fotbal si Liga Profesionista de Fotbal, miza fiind, in opinia mea, controlul fotbalului pentru cel putin urmatorii doi ani.

Ne-am obisnuit, din era "Sandu - Dragomir", ca Liga si Federatia sa fie doua institutii mai mult decat complementare, sa fie doua institutii care se intrepatrund atat de mult incat sa nu stii unde se termina atributiile uneia si unde incep prerogativele celeilalte.

Dupa schimbarile din perioada 2013 - 2014, am asistat la o departare. Liga condusa de Gino Iorgulescu, reprezentand pentru multi o continuare a vechiului sistem, a incercat sa obtina tot mai multa independenta de Federatia lui Razvan Burleanu. In aceste conditii, un conflict direct parea inevitabil.

Miza acestei dispute este, oficial, unul "subtire", regula FRF care obliga cluburile din Liga 1 sa utilizeze in meciurile oficiale un jucator sub 21 de ani. O regula care a fost adoptata in iarna acestui an si despre care cei mai multi oameni de fotbal credeau ca va fi suspendata intr-un fel sau altul. Daca a ramas in vigoare este pentru ca insusi Burleanu a insistat pentru ea.

Neoficial, razboiul FRF - LPF se da pentru control si bani, dupa cum au recunoscut cu jumatate de gura chiar oficialii Ligii la celebra conferinta de presa de joi noaptea.

S-o luam pe rand. Controlul fotbalului romanesc se face, de cele mai mult ori, prin influenta. Cu cat o persoana sau o institutie este mai influenta, cu atat isi poate impune mai multe lucruri de pe agenda proprie in cadrul deciziilor oficiale. Cum impune? Foarte simplu, prin convingerea membrilor Comitetului Executiv sau Adunarii Generale sa voteze in functie de interesele lor.

In Comitetul Executiv al Federatiei exista un echilibru aproape perfect, membrii acestuia fiind impartiti intre Burleanu si Iorgulescu, iar diferenta fiind facuta momentan de un condamnat definitiv despre care nu se stie exact daca are sau nu drept de vot. In Adunarea Generala lucrurile sunt ceva mai complicate, iar Burleanu pare ca este in pierdere abrupta de teren si voturi, ceea ce ne face sa ajungem la al doilea motiv al disputei.

Poate o sa va mirati sa aflati, dar LPF are mai multi bani decat FRF. Liga este cea care incaseaza cele 28,5 milioane de euro din acordul pentru cedarea drepturilor TV ale meciurilor din campionatul national, bani la care Federatia ar pofti tot mai mult.

E drept ca cei de la LPF nu tin banii pentru ei, ci ii impart cluburilor prim-divizionare, insa loc de a jongla cu banii ar fi din plin. FRF si-ar dori ca o parte din aceasta suma sa fie luata de la echipele din Liga 1 si directionata spre "fotbalul mic", la Liga 2, Liga 3, juniori sau, de ce nu, chiar fotbal feminin. De ce? Nimic mai simplu. Pentru ca fiecare dintre aceste categorii detine voturi pretioase in Adunarea Generala.

Burleanu e constient ca fara a pompa bani in cei care au drept de vot, sansele lui de a fi reales la scrutinul de peste doi ani sunt din ce in ce mai mici. La randul lui, Iorgulescu este la fel de constient ca, refuzand sa il ajute, ar putea contribui la debarcarea lui din functie si, de ce nu, inlocuirea sa cu o persoana mai aproiata de gusturile lui. De asemenea, seful Ligii trebuie sa le demonstreze si patronilor de club ca este un om puternic, care se poate impune in fata oricui pentru a le apara interesele. Asta daca vrea sa fie si el reales, chiar anul viitor.

In momentul de fata batalia este in plina desfasurare si cine o va castiga va domina fotbalul romanesc macar in urmatorii doi ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#FRF razboi LPF, #Iorgulescu Burleanu fotbal, #scandal fotbal romanesc , #LPF
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"Razboiul pentru controlul fotbalului romanesc"