Cat dureaza sa obtii felia de paine prajita perfect?

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 18:27
4589 citiri
Cat dureaza sa obtii felia de paine prajita perfect?

Fix 216 secunde trebuie sa petreaca felia de paine in prajitor pentru ca rezultatul sa fie cel optim, au stabilit spacialistii britanici.

In plus, grosimea ideala a feliei de paine e bine sa fie exact de 14 mm. In ceea ce priveste cantitatea de unt, ideal este ca 2,5 cm patrati sa aiba exact 0,44 de grame de unt.

Potrivit Daily Mail, felia trebuie sa fie de 12 ori mai tare la exterior decat in profunzime. Studiul, in urma caruia au aparut aceste concluzii inedite, s-a facut cu ajutorul unui aparat normal de prajit paine, ce functioneaza la 900 wati, la puterea 5-6, cu o temperatura de 154 grade Celsius. Expertul in paine Dom Lane a consultat un cercetator alimentar si a petrecut o saptamana intreaga prajind, felie dupa felie, 2.000 de bucati.

In timpul experimentului obositor, dr. Lane a folosit o formula complexa care sa determine cerintele prajirii perfecte. El a concluzionat ca cel mai bine este ca painea sa fie cu seminte si cat mai alba, proaspat scoasa din frigider, de la temperatura de 3 grade Celsius. Ambele parti trebuie prajite in acelasi timp, pentru a evita umezirea uneia dintre ele din cauza aburilor.

Apoi trebuie unsa cu unt imediat, inainte sa se raceasca. "Cantitatea de unt este importanta, caci o poate face prea putin crocanta sau o lasa prea tare, daca acesta nu este aplicat in cantitate suficienta", spune Dom. Felia trebuie taiata pe diagonala si pusa pe o farfurie incalzita la 45 grade Celsius, pentru a reduce la minim efectul de condensare. "Nu este bine nici ca farfuria sa fie prea fierbinte, caci va continua procesul de prajire si va distruge toata munca de pana in acel moment", concluzioneaza el.

Forma nu afecteaza gustul si textura, dar este bine ca felia sa fie triunghiulara, pentru a fi cat mai usor de consumat. In cadrul studiului au fost implicate alte 1.913 persoane, voluntari care au degustat, iar incercarile au fost multiple pana sa se obtina painea perfecta. Dr. Lane spune ca "moleculele painii se coloreaza, treptat, in maro, acest proces fiind cunoscut ca reactia Maillard. Problema fundamentala tine de diferenta de elasticitate dintre interior si exterior".

Procesul prin care o felie trece a fost denumit de autorul studiului "curba Vogel", fiind in realitate o formula care traseaza posibilele variatii de coacere si schimbare a culorii. Formula trebuie respectata daca ne dorim sa obtinem acasa o felie de paine prajita ca la carte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#felie perfecta paine, #paine prajita perfect, #paine prajita recomandari, #paine prajita secret , #amuzant