Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Imblanzirea animalelor, un hobby stravechi - Unde se fac curse cu reni, struti sau camile

Duminica, 14 Decembrie 2014, ora 23:28
4554 citiri
Imblanzirea animalelor, un hobby stravechi - Unde se fac curse cu reni, struti sau camile
Foto: Ponturi Fierbinti

Pana acum mai putin de doua secole nu exista alt mijloc de locomotie decat cel propulsat de animale.

Dintre toate, calul a fost animalul cel mai la indemana, fiind relativ lesne de imblanzit, prietenos si usor de stapanit, noteaza portalul Radioc.

Omul si calul

Cat de veche este prietenia dintre om si cal ar fi greu de precizat. Cel mai vechi atestat documentar, care probeaza ca oamenii calareau caii, dateaza din mileniul II i. Hr. Este vorba de un basorelief bine conservat, descoperit in insula Creta.

Basorelieful reprezinta un militar calare, asezat intr-o sa, iar calul este echipat cu tot harnasamentul necesar. Rezulta ca, inca din acele timpuri, tehnica echitatiei era bine studiata si pusa la punct, astfel incat calaretul sa fie in siguranta pe calul sau.

Cu timpul, calul a participat la razboaie alaturi de oameni, arma cavaleriei fiind socotita una nobila. Numai tehnica moderna de lupta a dus astazi la desfiintarea acestei arme, din care n-au mai ramas decat niste detasamente de vanatori de munte si mici formatiuni operative, la dispozitia politistilor.

Dar asta nu inseamna ca interesul pentru cai a disparut. Mai exista hergheliile cu care se antreneaza jocheii, intrucat folosirea animalelor pentru intrecerile sportive a ajuns o distractie cu totul aparte a epocii noastre. Iar, daca vorbim de animale, n-ar trebui sa ne limitam numai la cai.

Alte animale de curse

Cainii, inhamati la sanie, sunt folositi in mod curent in Rusia, SUA, Canada si chiar Elvetia. Nu neaparat pe stratul de zapada. Exista si curse de caini fara zapada, pe piste anume amenajate, unde sania aluneca pe iarba chiar si vara.

In nordul Rusiei si al Finlandei, se organizeaza in fiecare an curse de reni, inhamati la sanii sau calariti in sa. Renul accepta sa fie calarit, desi aceasta postura nu-i este deloc pe plac, iar uneori refuza sa se supuna comenzilor. De Craciun, in unele zone ale Rusiei si ale Finlandei, cursele cu reni fac obiectul unor spectacole publice, cu premii.

In Pakistan, Indonezia, Vietnam si Cambodgia, s-a incetatenit de asemenea calaritul taurilor. Este un sport periculos, ceea ce atrage cu atat mai mult gloata curiosilor. In Vietnam, se acorda atata atentie curselor calare pe tauri, incat premiul acordat anual invingatorului la aceste jocuri este inmanat de insusi presedintele Republicii.

In Italia, Croatia, Armenia si in Nagorno Karabah, se organizeaza anual curse de calarie pe magari. Magarul este un animal mai rapid decat s-ar parea si, daca este bine atrenat, poate atinge 70 km/ora, avand in spinare un calaret de 80 kg. Spre deceptia organizatorilor insa, unii magari refuza sa porneasca la drum. In asemenea caz, nu pot fi urniti din loc cu niciun fel de mijloace.

Camila e folosita la curse in Africa de Nord si in Emiratele Arabe Unite. Poate atinge si ea pana la 70 km/ora, dar, ca si magarul, este ciudata in comportari si uneori refuza sa plece din loc.

In Zimbabwe, sunt populare cursele calare pe struti. Strutul este insa periculos, intrucat uneori nu-si suporta calaretul, iar in acest caz, intoarce capul si-l musca.

In India, Vietnam si Nepal, se calareste pe elefanti. Aceste animale blande sunt folosite si la curse, pe distante de 300 metri, fara harnasament si fara sa. Ele raspund la comenzi, tratate numai cu blandete.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#animale tractiune, #curse cai, #curse caini, #curse tauri, #curse reni , #animale haioase
Comentarii