In 2050, ne vom iubi cu robotii

Duminica, 15 Iunie 2008, ora 13:18
2976 citiri
In 2050, ne vom iubi cu robotii

Relatiile de dragoste dintre roboti si oameni nu mai tin de science-fiction. Cercetatorii se asteapta ca ele sa devina realitate in aproximativ 40 de ani.

O relatie intre un om si un robot nu se refera numai la sex mecanic, artificial. "Ma refer la relatii bazate pe dragoste ce vor aparea in aproximativ 40 de ani", a spus David Levy, autorul cartii "Dragoste si sex cu roboti", specialist in inteligenta artificiala si expert in sah pe computer.

"In 2050, se vor inventa roboti cu personalitate si constiinta. Ei vor putea sa converseze, sa te faca sa razi. Vor putea de asemenea sa iti spuna ca te iubesc la fel cum ar spune-o un om, si vor da impresia ca sunt sinceri", declara Levy la o conferinta internationala din Maastricht, Olanda, informeaza AFP.

Robotii ce se folosesc pe post de jucarii sexuale vor aparea pe piata peste aproximativ cinci ani, si vor fi un fel de papusi gonflabile evoluate, conform lui Levy. Ele vor fi inzestrate cu limbaj electronic si senzori care le vor determina sa emita sunete placute cand omul le mangaie zonele erogene.

Constructia de roboti ce pot fi parteneri de viata oamenilor va dura mai mult, principalul obstacol constand in capacitatea lor de a conversa. Roboti care au emotii, constiinta si personalitate exista deja, si par aproape reali, arata Levy.

"Cel mai dificil e sa ii faci sa converseze. Ca om, iti doresti sa poti vorbi cu cineva despre lucrurile care te intereseaza. Vrei un partener care are lucruri in comun cu tine, care iti vorbeste intr-un mod placut, care are un simt al umorului similar cu al tau. Sunt sigur ca se va ajunge si la asta eventual", spune David Levy.

Declaratiile lui Levy au starnit reactii in mediul academic si o serie de dezbateri asupra problemelor de natura etica pe care le implica robotii "iubitori".

"Ceea ce este crucial in dragostea umana este faptul ca ea nu este nici neconditionata, nici eterna. Robotii nu pot sa te aleaga, nu pot sa te respinga. Pentru un om, o relatie cu un robot ar fi foarte plictisitoare, si ne putem imagina ca oamenii vor da dovada de cruzime in relatiile cu partenerii lor artificiali care nu se vor putea apara", spune cercetatorul britanic Dylan Evans.

Levy gaseste ca aceste relatii "artificiale" vor fi extrem de benefice pentru oameni, in special pentru persoanele timide, nesociabile sau pur si simplu urate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Horoscop zilnic. Marți, 16 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Horoscop zilnic. Marți, 16 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: N-ar fi...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#robot, #iubire, #sex, #2050 , #bancuri