Pisica ta e stangace sau dreptace?

Duminica, 02 August 2009, ora 09:54
2270 citiri
Pisica ta e stangace sau dreptace?

Preferinta pisicii pentru o labuta din fata sau alta nu e tocmai usor de ghicit. Cu toate acestea, un studiu realizat in Irlanda a scos la iveala ca felinele de sex feminin sunt, in general, dreptace, in timp ce motanii tind sa fie stangaci.

Ca si oamenii, felinele domestice tind sa favorizeze o labuta sau alta, au explicat Deborah Wells si Sarah Millsopp, psihologi la Universitatea Queen din Belfast, Irlanda de Nord. Insa, in mod normal, le folosesc pe amandoua, la fel cum oamenii pot deschide usa cu o mana, dar se chinuiesc sa scrie lizibil cu mana non dominanta.

"Cu cat mai complexa si mai provocatoare este o sarcina, cu atat mai multe sanse sunt sa vedem adevarul", a declarat Wells, citata de New Scientist.

Tocmai de aceea, cele doua au adunat 42 de pisici domestice, in fata carora au asezat, in niste vase mici, in care nu ar fi incaput capul felinelor, niste ton. Incercarile pisicilor de a ajunge la mancarea care le era destinata au scos la iveala faptul ca, din 21 de pisici, 20 si-au folosit labuta dreapta.

Cand a venit vorba de motani, din 21, nu mai putin de 20 au preferat labuta stanga; un motan s-a dovedit a fi ambidextru.

Cand li s-a aratat un soarece de jucarie, atat femelele, cat si masculii si-au folosit ambele labute, in egala masura, pentru a-l prinde si a se juca, activitate de departe mai putin solicitanta decat prima.

Preferinta unei labute sau a alteia este dictata de nivelul de hormoni aflat in organism. Studiile anterioare au aratat ca stangacii au fost expusi unei cantitati crescute de testosteron, in perioada fetala.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#stangaci dreptaci pisici, #pisici stangace, #pisici dreptace, #pisici ambidextre , #bancuri